Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Masse valde bort HIF för Malmö FF: ”De gjorde en liten fadäs”

Som ungdom gjorde han debut i Högaborgs BK från Helsingborg. Trots att Bengt Persson, tränaren i Högaborg, ville att Högaborgarna skulle gå till Helsingborg så valde Masse en annan väg.
- Det var ett lätt val att gå till Malmö, säger Masse i podcast Lundh. 

I karriärens början så var Mats "Masse" Magnusson väldigt skicklig i handboll. Men det var fotbollen som Masse valde tillslut.

- Handbollens chans var nog att Olympia skickade med mig på tåget upp till Eskilstuna för att jag skulle välja. Jag glömmer aldrig när jag åkte upp dit, men det var nog lite av deras sista försök. Jag hade bestämt mig för fotbollen, säger Masse i podcast Lundh. 

Masse var en stor talang i Högaborgs BK. Redan som 14-åring gjorde Masse debut i A-laget. Ändå så valde han att spela i Malmö några år senare.

- Det här var 1977, då jag debuterade. Jag blev scoutad ganska tidigt av Inge Blomberg i MFF. Jag blev inbjuden när jag var 13-14 år och var sommarproffs i MFF. De var rätt tidiga med att bjuda in. Där blev man lite injicerad, säger Masse.

De som är historielösa kan i dag tycka att det finns en rivalitet mellan HIF och MFF, men då fanns inte det på det sättet.
- Nej, Helsingborgarna gick och tittade på MFF i allsvenskan på den tiden, eller Landskrona. Bengt Persson ville dock att Högaborgarna skulle gå till HIF. För Bengts skull åkte jag med honom upp till HIF och pratade med dem. Där skulle de erbjudit mig ett B-kontrakt och att jag kunde bo kvar och gå klart skolan. Det som Malmö hade var inte ett A-kontrakt, utan att man blev ett så kallat ungdomsplats.

- På den tiden var vi åtta stycken från MFF:s organisation som var i HIF. Det är det som är lite tråkigt med historien i dag. På den tiden var det ett samarbete.

Hur följer du Malmö FF och Helsingborgs IF i dag?
- Man kan säga att jag är himmelsblå, men jag har en kärlek till HIF också, eftersom jag är från Helsingborg. HIF är en klubb som jag alltid haft respekt för. Jag spelade ett år där och har fått mycket kärlek i den klubben. 

FAKTA

164 - Mats Magnusson

Avsnitt 164 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Mats Magnusson. Den tidigare anfallaren var en riktig gigant under fem år i Benfica och tillhörde de bästa i Europa, spelade två finaler i dåtidens Champions League och deltog i VM för Sverige, men efter karriären var över hade han det tufft vilket han nu berättar om i sin bok "Masse: helvetet tur & retur". Mats Magnusson fick grava problem med alkohol, förlorade kontakten med sin familj, tappade kontrollen över sin ekonomi, blev vräkt och levde som hemlös i flera år innan han fick hjälp att ta tag i sitt liv. I del ett av poddintervjun berättar Magnusson om hur det gick utför, om hur han levde på samhällets skuggsida och ofta bodde i Högaborgs och Eskilsminnes klubbstugor, om att en vänskapsmatch med Benfica där han blev utskrattad blev vändningen, om hur han fick hjälp att bli nykter och börja betala sina mångmiljonskulder, om hur han återfick kontakten med sin gamla familj, om varför han ville berätta om det i en bok och om drömmen om att återvända till Lissabon med sin nya familj. I del två av poddintervjun talar Magnusson om sin makalösa karriär som spelare, om genombrottet i Malmö FF, om när han blev petad för att han hade för högt BMI, om Hasse Borgs reklamkupp inför det klassiska målet mot Västtyskland, om den omedelbara succén i Benfica, om varför hans agent nobbade bud från Barcelona, Everton och andra storklubbar, om att bli blåst på Guldskon som Europas bäste målskytt av Hristo Stoitjkov, om att det svider att Tomas Brolin och inte han fick Guldbollen 1990 och varför han och Henrik Larsson funkade så bra ihop och sköt HIF till allsvenskan efter 25 års frånvaro.

Publicerad 2017-09-30 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons