Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

MFF:s nye sportchef vill bli huvudtränare - men inte nu: "Vill lära mig vad detta jobb innebär"

Lundhs Podcast 2021-12-06 kl 06:30

Jon Dahl Tomasson ryktas vara osäker på om han fortsätter i Malmö FF, men nya sportchefen Andreas Georgson dementerar att han i så fall tar över som huvudtränare.
- Nu handlar det för mig om att lära mig om vad detta jobb innebär, säger han i podcasten Lundh.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

I lördags ordnade Malmö FF klubbens 22:a SM-guld och det var också det andra raka SM-guldet under Jon Dahl Tomasson. Den danske tränaren har även tagit MFF till Champions League och det ryktas att han kanske lämnar klubben nu när han stärkt sitt tränar-CV.

Då har en del MFF-supportrar spekulerat i att Andreas Georgson kan ta över. Klubbens blivande sportchef har ägnat hösten att gå bredvid Daniel Andersson, som i sin tur ska bli sportdirektör med ett större sportsligt ansvar med start 1 januari. Georgson som kom till MFF i somras från uppdraget som tränare med ansvar för fasta situationer i Arsenal är Pro-utbildad och har tidigare varit både U-tränare och med i tränarstaben i Malmö FF, men han förnekar att det är aktuellt.

ANNONS

- Nej, just nu kan jag inte påstå det. Nu handlar det för mig om att lära mig om vad detta jobb innebär. Sen är jag inte lastgammal och någon gång i min karriär kan jag se att jag hamnar på en tränarbänk igen. Eftersom jag inte riktigt har fått göra den där tränarupplevelsen än mer än på ungdomsnivå. Men mina tankar är inte alls där just nu, säger han i podcasten Lundh.

När denna podden är ute på måndag så ska ni sedermera åka till Turin för att möta Juventus, en match som bara betyder någonting prestigemässigt. Sen börjar på något sätt ditt jobb inför nästa säsong. Första frågan, John Dahl Thomasson, blir han kvar?
- Det hoppas jag verkligen. Han har ju gjort rätt så otroliga resultat så här långt får man ju ändå säga. Vinna SM-guld ifjol, ta oss till Champions League, samtidigt som vi då är i en fin position att ta SM-guld igen (MFF vann till sist allsvenskan efter 0-0 mot Halmstad i sista omgången). Det är väl svårt att säga att den resultatmässiga processen inte duger och i slutändan är de det vi mäts på i en klubb av vår storlek. Sen när Veljko Birmancevic gör som han gör i den åldern han är i så kommer där utländskt intresse. Så är det för våra spelare och även vår stab också.

ANNONS

Har ni fått några förfrågningar kring John Dahl Thomasson?
- Inte vad jag vet. De går ju inte till mig än. De går ju till Danne, så den frågan får nog ställas till honom. Men så kan det ju såklart alltid vara. Det har vi sett tidigare när Roland Nilsson fick lämna när det gick väldigt bra.

Andreas Georgson hade under tiden i Arsenal börjat fundera på att söka sig mot ett jobb som huvudtränare.

- Jag började känna att den här kostymen som set piece-specialist började kännas lite trång men fortfarande med en oerhört hög arbetsbelastning. Det innebär att du sitter med samma detaljer väldigt mycket. Då började jag känna att det här inte riktigt är jag. Jag är en person som gillar helheten och strategier för att vi ska växa över tid. Det började jag känna att jag kom ganska långt ifrån. I mitt huvud var det mer att nästa uppdrag måste nog vara ett uppdrag som huvudtränare.

ANNONS

- Men jag trivdes, det var ingen panik men i mitt huvud började jag tänka att nästa gång jag byter uppdrag så behöver jag nog bli huvudtränare, för annars känner jag att det finns en risk att jag byter igen. Så jag hade inte tänkt sportchef. Och jag hade tänkt att Danne (Andersson) skulle vara sportchef här hela livet. För han är Malmö och han ska vara här. Rollen på så vis var en överraskning.

Om man ser på det upplägget när Daniel blir sportdirektör med ett helhetsansvar. Det låter för mig som att det finns en risk att det kör ihop sig?
- Ja, det tror jag med. Eftersom vi båda har en bakgrund där vi jobbat i fotbollen och vi båda har varit tränare. Och nu båda i roller med sportansvar så tror jag också att det är en risk. Därför tror jag att det gäller att vara väldigt tydlig med vilka ansvarsområden som landar var. Vi har försökt vara tydliga med den traditionella sporchefsrollen för vårt a-lag, den är min från och med januari.

ANNONS

Så när Anel Ahmedhodzic ska säljas, vem sitter med Markus Rosenberg, en eventuell köpande klubb och tar beslutet?
- Det kommer vara jag. Det kommer vara mitt ansvar att boka mötena, lägga upp en strategi för hur en förhandling ska bli så bra som möjligt. Sen kommer jag göra det nära uppbackad av Danne (Andersson) och välja att bolla alla saker. För det är en jättestor situation för klubben, en av våra stora talanger och en affär som kommer ha höga förväntningar. Att ha prestigen att den måste ligga helt på mig och att jag ska vara den riddaren som drar hem den till klubben, det är väldigt långt från min personlighet och väldigt långt från Dannes personlighet också. Det kan vara så att några möten kommer vi båda vara med på om vi tror att det gynnar oss och förbättrar processen.

- Men när vi ska titta på den processen från att ett intresse kommer upp till att det klubbas av styrelsen så ligger det ansvaret på mig. Det är jag som får tänka ut hur vi skapar en stark förhandlingsposition, hur vi fixar den bästa relationen med spelaren så inte den påverkas under resans gång. Sen är det upp till att bolla med Niklas (Carlnén), med Danne och styrelsen som har varit i många fler sådana situationer än vad jag har. Det kan låta klyschigt men det är ett team-work. I en sådan avgörande situation är det viktigt att ta hjälp av alla men inte skygga från att det är mitt ansvar. När vi ska göra ett bokslut och se hur vi skötte detta, så är det mig vi får gå till och säga "hur skötte jag det?".

ANNONS

Många Malmö-supportar upplever att MFF blivit bättre på fasta situationer sedan Georgson kom tillbaka, men han tonar ner sin insats.

- Jag har sagt att det i höst är viktigt att låta de köra sin process. Jag tror inte på att kliva rätt in i någon lags verksamhet för där är det en helt annan värld. Där lever man vecka till vecka och det har byggt saker som ska hålla över ett helt år. Sen när de har haft en fråga om hur jag har gjort tidigare med någon detalj, då har vi pratat om det. Men det de har gjort med några jäkla fina varianter som har lett till mål, det har inte kommit från mig. Det är stabens arbetssätt som har satt det. Jag har fått ganska oförtjänt cred när det kommit till ett avgörande mål, för det har mer varit på principnivå hur vi tänkte kring exempelvis en offensiv eller defensiv hörna. 

ANNONS

Så liten del har du haft i det?
- Kanske i någonting men det som jag har fått cred ibland på Twitter har varit oförtjänt.

Fakta

331 - Andreas Georgson

Avsnitt 331 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Andreas Georgson. Malmös nya sportchef talar om att gå bredvid Daniel Andersson för att lära sig jobbet, om framtiden för Jon Dahl Tomasson, om varför han tycker att det är bra med tuffa tränare, om han ansvarar för en eventuell försäljning av Anel Ahmedhodzic, om att han själv vill bli huvudtränare längre fram, om hur klubben ska bli ännu bättre på att utbilda spelare och om hur MFF ska bli vassare på både scouting och att bearbeta infomation.

Georgson berättar också om vägen fram inom fotbollen, om varför han satsade på att bli tränare, om att det var tufft att bli accepterad i MFF:s omklädningsrum, om succén i Brentford, om varför han inte kunde tacka nej till Arsenal, om att tiden i London-klubben förberett honom för att hantera rampljuset som följer med sportchefsjobbet och om hans Twitter-fäktande för sina värderingar.

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto