Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
15v

Nilsson om uppbrottet från MFF: ”Det var tufft - inget jag ville göra”

Roland Nilsson lämnade Malmö FF för FCK mitt under säsongen 2011.
Tränaren smärtades av att lämna skåningarna på det sättet.
- Samtidigt kände jag att jag satt i en sits som om jag gjorde jobbet färdigt med MFF och sedan skulle gå till FCK kunde jag få stora problem med mitt nya jobb, säger Nilsson i podden Lundh.

Inför säsongen 2008 tog Roland Nilsson över Malmö FF. Tränaren, som kom från Gais, fick en tuff start i sin nya klubb och MFF slutade sexa och sjua i allsvenskan under de två första åren. Och från supporterhåll var det hårda tongångar om Nilsson.

- Det är klart att det aldrig är kul när man vet att det är frågan om att bygga något nytt och ta bort det gamla. När jag kom till MFF var det det som de ville, att börja om på något nytt och öppna upp för de duktiga unga spelarna som de hade. Det hade varit stängt i två års tid. De ville även sanera lite i ekonomin och inte behålla de dyra spelarna. Det är klart att det är en process som tar tid. Man hoppas att det ska fungera på planen också, men man vet att det är en stor chans att det inte blir så. När man inte plockar tillräckligt med poäng är det det som blir det viktiga, men jag tycker att MFF var klara och tydliga där, säger Roland Nilsson i podcasten Lundh.

Var du rädd, med tanke på att det var en väldig ilska?
- Man vet hur det är när resultaten inte kommer, att det finns en chans att man får sparken. Men samtidigt kände jag att jag hade support från styrelsen och ordföranden, att det var det här jobbet som skulle krävas och att det skulle komma ljusare tider bara vi fick saker på plats. När vi väl var på gång fick vi sälja Ola Toivonen, och då är det klart att vi inte hittar en annan Ola Toivonen i storform just då på den svenska marknaden. Då får man börja om. Så var det lite hela tiden, att det var spelare som vi var tvungna och säga och sedan fick vi börja om. Sedan började det sätta sig, och vi fick riktig snurr på det.

En rockad som skedde var att Hans Gren fick sluta och Pep Clotet Ruiz kom in. Hur var det? Du och Hans Gren var bra polare och du hade varit best man på hans bröllop och så fick han gå.
- Ibland får man göra saker för att skapa en förändring. Det var den förändring som jag gjorde då. Jag hade ett väldigt bra snack med Pep där vi satt i fyra timmar och pratade fotboll och hur vi kunde utveckla spelsättet som vi hade och hans tankar med det som han hade jobbat med innan smälte väldigt bra ihop. Vi tog det ett steg längre och jobbade tillsammans, det var väldigt kul.

Pep Clotet Ruiz kom in som assiterande tränare till säsongen 2010, och Malmö FF tog SM-guld det året.

Ni tog SM-guld, men han fick nästan mer kredd än du. Vad var det som hände där?
- Man tyckte väl att vi spelade lite tiki taka, men vi spelade det innan han kom. Det var bara det att målen och poängen inte kom på samma sätt när vi vann SM-guldet. Vi blev lite vassare, vilket man alltid blir andra året efter att man fått saker och ting på plats. Pep hade lite andra träningsgrejer med sig från Spanien som också gjorde att spelarna kände att det var lite nya saker som kom in i bilden. Då vill man visa lite mer, vilket spelarna gjorde. Det blev större konkurrens bland de andra spelarna jag hade haft ett år i A-laget. Då blev det ännu bättre, säger Nilsson.

Men just att det kommer in en person och förändrar dynamiken, är det så enkelt? För då borde ni ha fortsatt att jobba på något sätt?
- Ja, det hade vi säkert gjort. Men Pep ville ha ett eget lag och jobba som huvudtränare. Då var det inte mycket annat än att lycka till.

FC Köpenhamn blev intresserat av Roland Nilsson och tränaren skrev på ett kontrakt som skulle börja gälla när avtalet med MFF gick ut efter säsongen 2011. Men FCK stod plötsligt utan tränare och Nilsson lämnade då uner sommaren istället - mitt under säsong.

- MFF visste att jag hade träffat FCK, och de fick besked efter de träffarna som vi hade där att jag skrev ett kontrakt som gällde efter att kontraktet med MFF gick ut. Det var inga problem med det. Problemet blev sedan när Ståle Solbakken valde att inte hoppa på förbundsjobbet i Norge utan hoppade på Köln i stället, vilket gjorde att man plötsligt var utan tränare i ett halvår. Då kom det upp vad man skulle göra, och valet var att avsluta mitt jobb med MFF tidigare än beräknat.

Hur svårt var det?
- Det var tufft. Det var inget jag ville göra. Samtidigt kände jag att jag satt i en sits som om jag gjorde jobbet färdigt med MFF och sedan skulle gå till FCK kunde jag få stora problem med mitt nya jobb. Då försökte vi hitta en lösning.

HÄR HITTAR DU PODDEN MED ROLAND NILSSON

Här hittar du podden med Roland Nilsson

203 - Roland Nilsson

Avsnitt 203 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Roland Nilsson. U21-landslagets förbundskapten talar om det dramatiska EM-kvalet, om att ta över efter framgångsrike Håkan Ericson, om dragkampen mellan att utbilda spelare till A-landslaget och att göra resultat, om sin syn på att så många unga talanger lämnar Sverige, om vem som är nästa spelare att ta klivet från U21 till A-landslaget och om att han tidigare lyfts fram som en blivande förbundskapten för A-landslaget.

Dessutom talar Nilsson om vilka lärdomar han tagit med sig från spelarkarriären, om hur han hanterade straffmissen i Europacupens semifinal mot FC Barcelona, om att börja tränarkarriären i Coventry, om framgångarna i Gais och Malmö FF, om vem som låg bakom SM-guldet med MFF: han eller Pep Clotet Ruiz och smällen när FC Köpenhamn sparkade honom efter blott sex månader.

Publicerad 2018-10-04 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons