Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Nilsson ville tillbaka till England efter FCK: ”Med ett tränarjobb var jag en av 168 sökande”

Lundhs Podcast

Roland Nilsson tränade Coventry i nästan en säsong. När Nilsson senare i tränarkarriären ville tillbaka till England slogs han med 167 andra tränare om ett jobb.
- Jag försökte ett tag efter Köpenhamn, men det var inte lätt, säger Nilsson i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Ronald Nilsson är nu förbundskapten för det svenska U21-landslaget. Men efter tiden som tränare i Köpenhamn var Nilsson sugen att åka tillbaka till platsen där han inledde tränarkarriären, England.

I podcasten Lundh berättar Nilsson om hur han fick sitt första tränaruppdrag i Coventry och om försöken att komma tillbaka till England.

Du spelade väldigt länge. Var det givet för dig att du ville gå tränarvägen?
- Nej, det var det inte. Jag hade ett par kompisar som hade gått den vägen och gått lite lägre ner i divisionerna och blivit tränare, där de hade stora problem bara med att få folk att komma till träningarna. Vissa gånger ringde folk och sade att de inte kunde komma till matchen för att det dök upp något annat. Jag kände själv att om man skulle vara tränare så ville man vara det på ett lite annat sätt på en högre nivå där man kan ställa högre krav på spelarna. Det kanske inte blev så lätt när man själv slutade som spelare. Sedan öppnade det upp sig genom att jag åkte över och tittade på Coventry och Gordon Strachan, min gamle tränare. Han slängde ut en fråga om jag hade lust att komma över. Jag tyckte att om man skulle börja som tränare var det perfekt att gå bakom någon och ta ett assisterande-jobb, få gå utbildningar och lära sig ordentligt. Det var så det började.

ANNONS

Där var du både spelare och sedan fick du ta över som manager? Det var lite klassiskt för England att nästan få gå rakt in?
- Jag kom som assisterande, och sedan fick de sälja en massa spelare i och med att man hade stora skulder. Det gjorde att jag blev spelande assisterande. Tyvärr gick det inte så bra i de första matcherna, och då kände klubben för att göra sig av med Gordon. Det var egentligen bara tillfälligt som jag skulle ta över jobbet, men då gick det så pass bra, vi spelade tolv matcher med nio vinster och tre oavgjorda…

Kände du då: ”det här kan jag”?
- Nej, det var inte alls så. Jag kände mer att det var kul och spännande, men visste också att jag hade mycket att lära. Men med rätt folk runtomkring mig kunde det bli bra. Jag frågade de som var runt mig om de tyckte att jag skulle hoppa på det, och då tyckte jag också att vi skulle köra. Det värsta som skulle kunna hända var att jag skulle få sparken.

ANNONS

Det fick du också.
- Det fick jag. När de kommer och säger att de vill ha en tränare med mer erfarenhet finns det inte mycket att säga när man har varit där i nio månader.

Efter det, gick du kurser och så?
- Jag gick kurser och fick de utbildningar som krävdes.

Vad har du lärt dig av dem?
- Det är att det är så mycket annan planering som måste göras som tränare. Man måste ha en helt annan koll. Du måste få andra att göra det som du vill, få andra att prestera på sitt allra bästa sätt. Det är lite annorlunda. Som spelare behöver du inte bry dig så mycket om de andra. Det är en stor omställning.

Men att du fick gå var inget som fick dig att tveka?
- Det är klart att man alltid tar sig en funderare när man väl får sparken, men man pratar även med andra om hur de tyckte att det hade gått. När de kommer med en helt annan syn på hur saker och ting precis varit och det dagliga arbetet så tyckte de att jag verkligen skulle fortsätta som tränare.

ANNONS

Har du haft något sug över att ta dig tillbaka till England?
- Nej, det är väldigt tufft. Premier League finns där med mycket pengar, så det är klart att det finns en marknad för många tränare. Det är många utländska tränare som vill ta sig till England. Jag försökte ett tag efter Köpenhamn, men det var inte lätt. Med ett jobb jag sökte var det 168 sökande.

Här hittar du podden med Roland Nilsson

Här hittar du podden med Roland Nilsson

203 - Roland Nilsson

Avsnitt 203 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Roland Nilsson. U21-landslagets förbundskapten talar om det dramatiska EM-kvalet, om att ta över efter framgångsrike Håkan Ericson, om dragkampen mellan att utbilda spelare till A-landslaget och att göra resultat, om sin syn på att så många unga talanger lämnar Sverige, om vem som är nästa spelare att ta klivet från U21 till A-landslaget och om att han tidigare lyfts fram som en blivande förbundskapten för A-landslaget.

Dessutom talar Nilsson om vilka lärdomar han tagit med sig från spelarkarriären, om hur han hanterade straffmissen i Europacupens semifinal mot FC Barcelona, om att börja tränarkarriären i Coventry, om framgångarna i Gais och Malmö FF, om vem som låg bakom SM-guldet med MFF: han eller Pep Clotet Ruiz och smällen när FC Köpenhamn sparkade honom efter blott sex månader.

Publicerad 2018-10-05 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto