Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya Blåvitt-basens omdöme om Häcken inför derbyt: "De är lite som inlandsisen…"

Allsvenskan

Ola Larsson är ny teknisk direktör i Blåvitt.
Inför derbyt mot Häcken vill han ogärna tala om stadsrivalen som gått om.
- Jag tror att IFK Göteborg står inför en tid där vi måste rikta blickarna inåt, säger Larsson i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan.

Blåvitt och Häcken gör upp i ett derby under måndagen, men för Ola Larsson, som är nytillträdd teknisk direktör i IFK Göteborg, ligger inte fokus på andra.

- Jag har ingen relation till Häcken på det sättet. Jag tycker inte att det är något speciellt på det sättet. Det är vad det är. Däremot vet jag att de har en del duktiga ledare i den föreningen som jag har träffat tidigare i min karriär. Jag har stor respekt för det de har gjort.

Jag gissar att man när man tillträder en position i IFK Göteborg, även om du inte har en relation till BK Häcken, måste du förstå för supportrar och spelare symboliken i att Häcken vann SM-guld på Gamla Ullevi så sent som i höstas?

Annons
- Självklart fattar jag det. Men om vi i allt jobb hela tiden tittar upp och är oroliga och ängsliga över vad andra människor håller på med, det är inte så intressant. Det viktiga är vad vi gör. Jag tror att IFK Göteborg står inför en tid där vi måste rikta blickarna inåt och göra ett hårt jobb för att se till att göra det som vi kan bra på bästa sätt. Att springa runt och vara orolig över vad andra gör tror jag är fel tankesätt.

Du som ändå jobbat i både Hammarby och BP och är lite i framkant över hur vi kan utveckla svensk fotboll, vad är det du tycker att man har gjort i Häcken, med en hel del ledare som du känner till?
- Häcken har haft ett väldigt långsiktigt arbete. Man är lite som inlandsisen, den bara glider sakta men säkert framåt. Du har ett gäng personer som har varit där länge och gjort ett bra jobb, bland annat i akademin, med Thomas Andersson bland annat, som jag känner väl, som har varit med från början och fått det till att bli ett väldigt bra projekt. Jag är imponerad av de personerna som är under Högmo.

Annons

Du är ny i IFK Göteborg, även om även om du inte flyttat ner till Göteborg än så länge. Ny teknisk direktör. Hur är känslan av att tillträda ett sådant jobb i en sådan klassisk klubb?
- Det är självklart enormt roligt att komma ner dit och träffa på organisationen och laget, spelarna och ledarna, komma till arenan, uppleva spänningen och känslan kring Gamla Ullevi. Sedan är jag uppväxt med den här klubben. Folk som är lika gamla som jag har följt deras framgångar genom åren. Det här är en del av min uppväxt. Att då exempelvis träffa Håkan Mild och bli rundvandrad av honom på Kamratgården, bara det var en upplevelse i sig.

Hur lång har processen varit innan de skickade ut ett pressmeddelande om att du var klar som ny teknisk direktör?
- Det var en ganska snabb process, en ganska intensiv process. Håkan hörde av sig under våren, första gången jag träffade honom hämtade han upp mig på centralstationen och vi åkte med hans bil ut till en möteslokal. Mitt tåg gick tillbaka 18:30, han hämtade mig 9:30, och jag fick springa till tåget. Vi satt och pratade oavbrutet en hel dag. Det var kul.

Annons

Vad var det viktigaste du ville ha svar på?
- I den här rollen är ansvarsuppgifterna väldigt viktiga. Det kan bli väldigt brett och stort…

Alltså att definiera ansvarsområden?
- Att jag vet vad jag ska göra. Vad innebär det att bygga en klubb på lång sikt? Hur ska vi tänka? Vad står IFK Göteborg för? Hur mycket frihet kommer jag att få i den här rollen? Den typen av frågor tyckte jag var viktigt när jag kom ner.

Vad hade de för frågor till dig?
- Ganska många. Väldigt många. De handlade mer om hur jag ser på IFK Göteborg, hur jag ser på framtiden och på truppen. Jag ville inte att det skulle bli en vanlig intervju, så jag hade bett om att inte ha det. Jag ville hellre visa ett arbetsprov. Så jag hade förberett en analys av hela verksamheten. Sedan hade jag också förberett en allmän lösning till den här typen av problem. Det var därför dagen tog sådan tid. Det var ingen intervju. Jag upplever mer att det var en diskussion kring första dagen, hur man skulle kunna göra.

Annons

Redan när du åkte och träffade Håkan Mild hade du en tydlig bild över hur man kan göra utifrån IFK Göteborgs läge just nu?
- Nej, inte så. Mer att visa att om jag hade jobbat i den här föreningen så hade jag arbetat på det här sättet. Sedan hade vi diskuterat om resultatet av analysen, men ungefär så hade det funkat.

Sedan du började har du pendlat fram och tillbaka, men ska flytta ner. Hur blir det att gå in i verksamheten på heltid och bo och verka i Göteborg?
- Jag kan inte vänta på att börja. Jag ser verkligen fram emot det. De dagar jag har varit nere i Göteborg när familjen har varit hemma har det blivit väldigt intensivt. Det tycker jag är helt okej. Det har varit långa dagar, från åtta till halv tolv alla dagar jag varit där nere. Så kommer det inte att funka över tid sedan. Men jag tror att det kommer vara väldigt intensivt och kul.

Annons

FAKTA

399 - Ola Larsson

Avsnitt 399 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Ola Larsson. Blåvitts nya tekniska direktör talar om synen på klubbens problem, om vad som fick honom att tacka ja, om det stora arbetet som väntar, om lärdomarna han kan ta med sig från Hammarby, om tankarna inför transferfönstret, om processen kring ny tränare och om vad Göteborgs nya storlag Häcken gjort rätt.

Dessutom berättar Larsson om tiden som allsvensk spelare i Trelleborg, om skräckskadan som fick honom att bli ungdomstränare, om jobbet med talanger i Brommapojkarna, om nyckeln till Hammarbys framgångar, om hur den klara flytten till en klubb på Cypern uteblev och om att klara av en mer publik roll.

Publicerad 2023-05-29 kl 07:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto