Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Olofsson om domarkritik från spelare och media: ”Får försöka att inte ta det personligt”

4v

Att kritiseras för beslut man tar, det är en domares vardag.
Men hur gör man för att hantera all kritik och negativitet man får riktad mot sig?
- Man får försöka att inte ta det personligt, förklarar domaren Tess Olofsson i podden ”Lundh”.

Som domare tillhör det ens vardag att bli kritiserad av spelare, ledare, supportrar och i vissa fall media, för besluten man tar och misstagen man gör. Men hur gör man då för att hantera all kritik och negativitet man får riktad mot sig?

Det förklarar den svenska elitdomaren Tess Olofsson i podden ”Lundh”.

Domare står ofta i centrum och får kritik från allt från spelare till media och publik. Hur mycket ska man som domare tåla?
- Det är en bra fråga det också. Man får bara ta med sig det som man snackar om i teamet efteråt, det man får som tips från instruktören och göra en egen analys. Sedan får man lägga det andra bakom sig.

Alla gör vi misstag, även domare. Hur hanterar du ett misstag?
- Ibland är det riktigt tufft. Har man dömt en straff som inte skulle varit straff, eller tvärtom, att man missar en straff… Man spelar upp den bilden väldigt många gånger i huvudet efteråt, man går in och kollar på klippet och tittar på vad man hade för position och vad man hade kunnat göra annorlunda. Jag tror att man ältar det väldigt många gånger. Sedan gäller det att släppa det, för att fokusera igen.

ANNONS

Hur ser du på medias roll? Det blir ofta att vi belyser misstag och liknande, hur tycker du att man ska hantera det som domare?
- Jag tänker att just att inte ta det personligt. Alla gör ju misstag, det är väldigt svårt att göra en prickfri match, det är bara att försöka minimera felbesluten och förbereda sig så att man tar rätt beslut under matchen.

Hur hanterar du spelare och ledare i ett besviket lag?
- Man får bara ha en öppen dialog med dem. De får uttrycka sina känslor och sin syn på situationerna. Själv beskriver man hur man såg det, och förhoppningsvis kan man lämna med en okej känsla efter matchen.

Det är lätt att spelare och ledare klagar på er. Hur många kommer fram efter och säger ”bra match”?
- Det är faktiskt en hel del. Det är skönt, att man väger upp det negativa man får höra.

Hur hanterar du någon som går väldigt långt och är väldigt kritisk? Är det in genom ena örat och ut ur andra?
- Jag försöker att dels ta in det som har sagts, och sedan ha en dialog med sin coach och sina domarekollegor. Det brukar hjälpa, att få prata av sig.

285 - Tess Olofsson

Avsnitt 285 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tess Olofsson. Domare Olofsson blev historisk när hon blev den första kvinna att nå superettan för herrar och berättar om när hon tror sig nå målet att döma i herrallsvenskan, om vad som skiljer att döma herrar och damer, om att sikta på att döma i Europa, om viktiga kvinnliga förebilder och om vilka som är de viktigaste egenskaperna för att lyckas som domare.

Olofsson talar även om varför hon lämnade bänken i allsvenskan och satsade på att bli domare, om hur hon som spelare uppträdde mot domare, om att hon inte känner sig som någon pionjär, om att de ekonomiska förutsättningarna är sämre för kvinnliga domare och om att hon nu får bra stöd och utbildning men att det inte alltid varit så.

Publicerad 2020-10-29 kl 06:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto