Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Olofsson om ”generationsväxling” i domarkåren: ”Det tar tid att få fram den nya Jonas Eriksson”

Lundhs Podcast

En "generationsväxling" har angetts som skäl till varför domarkvalitén är lägre idag än tidigare.
Tess Olofsson håller med om det, men tycker samtidigt att de svenska domarna redan idag håller hög nivå - och att de bara kommer att bli bättre.
- Man får ge det tid, säger Olofsson i podden ”Lundh”.

Foto: Bildbyrån.

Det har skett en generationsväxling inom den svenska domarkåren sedan Jonas Eriksson och Stefan Johannessons tid, angav den svenske domarcoachen Martin Ingvarsson som skäl till varför domarkvalitén är lägre idag än tidigare.

Veckans gäst i ”Lundh”, domaren Tess Olofsson, håller med Ingvarsson om att det skett en generationsväxling - men tycker samtidigt att domarkåren redan idag håller en högnivå och att den bara kommer att bli bättre.

Du har blivit årets domare ett flertal tillfällen, 2019 och 2018. Vad är du nöjd med som du har uppnått?
- Just att jag har tagit nästa kliv högre upp på herrsidan, och att jag på damsidan har fått väldigt fina uppdrag internationellt. Det blir en blandning, dels att få gå ut och göra det man älskar men även nå de här små delmålen, säger Olofsson i podden "Lundh".

ANNONS

Det finns svenska herrdomare som har gått långt. Hur mycket bollar man med de som har varit med tidigare?
- Det är först de sista åren som jag har varit på samma kurser som herrarna. Det är jättekul att få utbyta erfarenheter med dem, men även få deras syn när vi kollar klipp. På damsidan har vi Jenny Palmqvist, Maria Persson, Ingrid och de andra… Våra instruktörer har också varit och dömt på väldigt hög nivå utomlands.

I Sverige på herrsidan har domarna fått mycket kritik, Martin Ingvarsson har erkänt att man hamnat lite i en generationsväxling efter Jonas Eriksson. Vad är din bild? Det känns lite på damsidan att man inte hade någon på EM i Frankrike, att svenska domare har varit i en generationsväxling, eller är det politik som gör att man inte har svenska domare där?
- Det är klart att det tar tid innan vi kan få fram nya Jonas Eriksson. Men vi har många bland herrarna som ligger på väldigt hög nivå. Vi har Anderas Ekberg som ligger i grupp ett, vi har även Glenn och Bojan och alla de andra killarna som kommer underifrån. Man får ge det tid.

ANNONS

285 - Tess Olofsson

Avsnitt 285 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tess Olofsson. Domare Olofsson blev historisk när hon blev den första kvinna att nå superettan för herrar och berättar om när hon tror sig nå målet att döma i herrallsvenskan, om vad som skiljer att döma herrar och damer, om att sikta på att döma i Europa, om viktiga kvinnliga förebilder och om vilka som är de viktigaste egenskaperna för att lyckas som domare.

Olofsson talar även om varför hon lämnade bänken i allsvenskan och satsade på att bli domare, om hur hon som spelare uppträdde mot domare, om att hon inte känner sig som någon pionjär, om att de ekonomiska förutsättningarna är sämre för kvinnliga domare och om att hon nu får bra stöd och utbildning men att det inte alltid varit så.

Publicerad 2020-10-28 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto