POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
2v

Ingvarsson erkänner lägre domarnivå: "Inte funnits tillräckligt med konkurrens"

Sverige har sämre domare i dag jämfört med tidigare.
Det menar domarcoachen Martin Ingvarsson.
- Det har varit en generationsväxling, säger han i podcasten Lundh.

I podcasten Lundh berättar domarcoachen Martin Ingvarsson att Sverige i dag inte har någon domare i den högsta gruppen i Europa. Och ekvationen är enkel: ju bättre matcher de svenska domarna dömer utomlands – desto bättre blir de även på hemmaplan.

Men varför har vi sämre domare i dag?

- Det har varit en generationsväxling. Stefan (Johannesson) var den sista ur den generationen som slutade. Man har kanske inte riktigt täcka upp bakom den senaste tiden, det har inte funnits tillräckligt med konkurrens och folk som kan axla mantlarna. Jonas (Eriksson) slutade också ganska abrupt, innan VM 2018. Då fanns det ingen färdig domare att ta över direkt. Det ska vi jobba med och försöka hitta de här domarna. Mitt mål är att de ska konkurrera, så att vi får fram de bästa domarna i Europa, säger Ingvarsson i podcasten Lundh.

Hur ska svenska domare bli bättre?
- Jag hoppas att jag ska kunna hjälpa dem tillsammans med mitt nätverk, genom att ge dem bra stöd, både på planen och utanför. Ge dem klara riktlinjer över vad man tycker är viktigt för att de ska utvecklas. Få dem att förstå det här med kritik. Domare måste kunna ta kritik, och de flesta är väldigt duktiga på det. Men man ska försöka att inte slåss för ett beslut som är lite tveksamt, utan acceptera när det blir fel och kolla vad man kan föra för att göra det bättre nästa gång. Där finns det en rädsla att man inte vill att det ska bli fel, då kanske man söker opinion på annat håll. Det är därför jag har skapat den här bedömningsgruppen. Det som fastställs där är fakta, det får man förhålla sig till.

Domarna har sjunkit ner, det är en kvalitetssänkning. Hur påverkar det svensk klubbfotboll, allsvenskan och superettan?
- Jag tycker inte att det är så dramatiskt som att de har blivit mycket sämre. Vi har ingen riktigt topp, men jag tycker ändå att vi har en bra domarkår på elitnivå. Men den bra domarkåren kan bli bra mycket bättre. Som jag sade tidigare, varje domare får arbeta hårt. Där finns det rätt klara riktlinjer för hur man ska göra för att bli en bättre domare. Jag jobbar stenhårt med att de bara ska se en match framåt, då ska de försöka leverera så bra som möjligt med så rättvisa beslut som möjligt till båda lagen, och sedan ska de vara spända på vad de får för match i nästa omgång.

De är professionella. Borde de inte vara bättre då?
- Nej, alla domare är inte professionella. Vi har fyra domare som är heltidsprofessionella. Resten i allsvenskan är halvtid, de är arvoderade. De jag har i superettan har jobb som alla andra. Det får jag ha respekt för när jag tillsätter domare till matcher i superettan, det kanske är en lärare som inte kan komma loss från sitt jobb. Det kan göra mitt jobb rätt svårt, när jag vill ha en domare uppe i Umeå och de bor någon annanstans.

FAKTA

273 - Martin Ingvarsson

Avsnitt 273 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Martin Ingvarsson. Den förre toppdomaren är ny coach för de svenska elitdomarna och talar om hur uppehållet och publiklösa matcher påverkar domarna men är även ärlig om att domarnivån gått ner i Sverige, om hur man återigen ska få fram en internationell svensk toppdomare, om att VAR är ett måste för domarna, om att kvinnliga domare är på gång mot allsvenskan, om att nivån ska vara densamma oavsett match och han ger även sin syn på skandalen kring Martin Strömbergsson.

Dessutom berättar Ingvarsson om vad som lockade honom att bli domare, om vad han saknade för att nå ett mästerskap, om varför han var rädd på Stockholms Stadion, om vad han kände när han skulle döma Henrik Rydström, om när Mourinho anklagade det svenska domarteamet för att vara köpt och den tunga kvällen i Paris när Martin Hansson och hans svenska kollegor missade Thierry Henrys hands i VM-playoff.

Publicerad 2020-06-23 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto