Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Polisens kritik mot fotbollens brist på öppenhet: "Det är helt fel"

Kriminella vill tjäna pengar på spelaraffärer.  Något som underlättas av fotbollens hemlighållande.
- Man har inte förstått att öppenhet förebygger, man har slutit sig, man har sagt att det ska vara konfidentiellt. Det är helt fel, säger Fredrik Gårdare, polis, i Lundhs podcast.

Fredrik Gårdare leder polisens insats mot kriminella i idrottsmiljö. Tidigare i våras höll han ett föredrag, där Svensk Elitfotbolls medlemsklubbar deltog, och pratade om att det blir allt vanligare att grovt kriminella personer försöker tjäna pengar på spelaraffärer.

ANNONS

Vad är responsen från fotbollen när ni berättar detta?
Ja, de har ju också insett det här, men kanske först i sista minuten. De kanske har förstått när vi berättar hur det funkar och att det är gangsters som jobbar väldigt sofistikerat. De jobbar i det tysta och även om man är duktiga fotbollsledare så är man inte duktiga på kriminalitet, säger Fredrik Gårdare i Lundhs podcast.

- Man har inte förstått att öppenhet förebygger, man har slutit sig, man har sagt att det ska vara konfidentiellt. Det är helt fel.

Hur många berörs av detta?
- Vi får in ganska mycket information från alla möjliga håll och kanter. Vad vi förstår är det ett 20-tal gangsters som är involverade i spelarkapningar. Vem som helst kan bli lurad. Dessa gangsters är jätteduktiga på att manipulera och de tar kontakt, försöker vara världens bästa kompisar och vill hjälpa till. Det är därför vi från polisens sida går ut direkt och säger att man bör se upp med det här.

ANNONS

159 - Jan Helin

Avsnitt 159 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Jan Helin. SVT:s programdirektör med ansvar för bland annat nyheter och sport talar om hur han vill förändra SVT-Sportens arbete, om hur man ska bli ännu bättre på nyhetsverksamhet, om hur man ska agera i en tid där rättighetskostnaderna bara blir högre och högre, om varför SVT inte kunde behålla sex års hockey-VM, om ilskan mot Expressen efter uppgifterna om att hockey-VM såldes med förlust, om det avancerade arbetet att köpa tv-rättigheter till idrott och om den nya satsningen på söndagar med livesport likt Vinterstudion. Helin ger sin syn på sportjournalistikens status, om varför den är viktig att värna för fler än SVT, om att SVT-Sporten ska kunna göra grävande journalistik även utan Uppdrag Granskning, om risken att galopperande rättighetskostnader går ut över journalistiken och det utmanande i att sportjournalistiken ska balansera mellan mer lätta evenemangssändningar och kritiskt granskande. Dessutom talar Helin om hur han fick Zlatan att lyfta sin bojkott mot Aftonbladet, om han hade agerat likadant som SVT-chef i ett motsvarande läge, om betydelsen av superstjärnan för kvällstidningarnas ekonomi, om hur han anser att medierna klarat granskningen av Zlatan Ibrahimovic och om hur många gånger Zlatan o Co reagerat på Aftonbladets skriverier och hur det påverkade Helins arbete.   

Publicerad 2017-07-13 kl 06:10
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto