Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så ska Sverige vinna EM-guld i sommar: ”Vi måste se oss som favoriter”

Lundhs Podcast

Sverige är högst rankat på världsrankingen av de europeiska nationerna inför Europamästerskapet i sommar.
Peter Gerhardsson har planen klar för sig hur man ska hantera ett favoritskap.
- Vi måste acceptera att vi är favorit, säger han i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Peter Gerhardsson

Det svenska laget samlas den här veckan i Båstad inför Europamästerskapet i England som drar igång den 6 juli. Peter Gerhardsson berättar i podcasten Lundh vad Sverige måste göra för att man ska stå som Europamästare på Wembley den 31 juli. 

Sverige har ju tillhört världseliten sen åttiotalet på damsidan och när jag kollade igenom så är det sju finaler, 15 semifinaler i mästerskap. Du har ju själv varit med i dubbla semifinaler och en final. Men det är ju bara ett guld och det är 1984 i EM. Ibland pratar man ju om vinnarkultur, ett lite slitet begrepp enligt mig, men vad är det som Sverige saknar?

ANNONS
- Att sätta en straff, det är ju väldigt små marginaler. 

Det kan man ju säga om en gång men om man inte lyckas vinna över lång tid?
- Jag vet inte jag. Men kanske lite det här med att vi måste acceptera att vi är favorit, vi måste se oss som favoriter och vi måste också ta det steget för att kunna vinna. Och det är det jag tror att man kan göra och inte tro att man kan “underdoga” sig genom ett helt fotbollsliv. Jag tror inte på det utan man måste i stället acceptera det här. Den mentala delen är ju inte kollektivt utan den är ju individuell. Spelarna är människor. De är väldigt olika i hur man hanterar det hela och sen kan man känna en trygghet i att jobba ihop med vissa människor och det gäller ju både på och sidan av plan. Men jag tror att det kan vara en del i det hela, att mentalt känna att “vi gillar det här och gillar att vara favoriter”.

ANNONS

Det är ju lite svenskt att jobba som en “underdog”. Hur jobbar ni med den grupp ni har så att de ska acceptera att faktiskt gå in i EM med att “vi är favoriter till att vinna”?
- Nummer ett är ju att man måste vinna matcher. 

Ja, fast det har ni ju gjort. 
- Ja precis, och det är därför vi är där vi är nu. Vi kan inte gå tillbaka till någonting som har varit utan vi är där vi är nu. Nu har vi ett mästerskap och en ny möjlighet om du är tillräckligt bra, så det är klart att de finns en möjlighet att vinna. Är du rankad 14, 18, 20 så minskar den chansen även om man kan tycka vad man vill om ranking, men fakta är väl att om man är rankad som nummer 18 så vinner man inte ett mästerskap varken på dam eller herrsidan. Men vi har ju tagit dem här stegen och det kanske dyker upp nästa mästerskap. 

ANNONS

Ni slog ju Tyskland i VM efter en lång rad av förluster. Hur mycket sitter sådant i huvudet? 
- Egentligen ingenting. Man kan gå till personligen när man har spelat någonting sånt där och spelarna är ju olika. När det gäller statistik sådant så är det ingenting som man springer runt och tänker på när man är under match. Det är ju sånt som tas upp innan och statistik är ju fakta, så det går inte att säga att det inte är så utan det är så att man inte har vunnit mot dem eller om man inte gjort det. Och då finns alltid det här att man ska ta någon form av barriär-steg över det. Men fotboll är så pass komplext i min värld så att du kan vinna om du är på ungefär jämbördig nivå. Det är klart att Georgien kanske inte kunde vinna mot oss med tanke på att det är så stor skillnad. Så jag tänker aldrig på sådant, jag sitter aldrig och tittar tillbaka. Utan det är den här matchen nu som gäller. För form och den taktiska delen är en färskvara. Vi har en fotboll psykologisk rådgivare som om det är någon spelare som vill prata så kan man utnyttja det men det är en mycket mindre del än vad man kanske tror.

ANNONS

Sverige är tvåa på världsrankingen och nummer ett är USA, det vill säga att det ska vara en promenad i parken att ta hem EM-guldet. Hur ska ni göra det? 
- Ja, du får nog kolla EM-rankingen för där tror jag att vi femma eller någonting sånt där. Nej, men jag har sagt det förut att favorit innebär att det är något bra som du har gjort, det innebär ju inte att du vinner matcher. Men som Armand Duplantis som är favorit varenda gång så hade han inte hoppat högre om de skulle trott att han skulle förlora. Det är någonting som jag tycker man ska njuta av och jag tror att alla förstår det. I alla fall vi ledare och spelare, att det gör ju inte att vi vinner matchen mot Nederländerna bara för att vi skulle vara före dem på världsrankingen. 

Europas fotboll är ju dominant även om det även finns USA och Brasilien. Är EM svårare att vinna än VM?

ANNONS
- Ja, det tror jag det. Det är högre kvalitativt motstånd och om man bara tittar på gruppen så är det bara två som går vidare. I VM var det väl två och den bästa trean och i OS var det på samma sätt. Så jag tycker att EM är tuffare än både VM och OS. 

Ni har ju fått Portugal istället för Ryssland, som Portugal, Schweiz, Nederländerna. Det måste väl ändå vara en grupp där du känner att det finns stora möjligheter att Sverige vinner, eller? 
- Ja, i alla fall att gå vidare. Nederländerna i första matchen är naturligtvis den tuffaste motståndaren. Sen är Schweiz och Portugal två lag som vi har mött och vi vet deras styrkor och kvaliteter. Men att säga att man räknar med, hoppas och allting så gäller det i första hand att prestera och det är det vi ska göra här. Men förhoppningen och förväntningen att gå vidare har vi helt klart. 

ANNONS

Fakta

356 - Peter Gerhardsson

Avsnitt 356 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Peter Gerhardsson. Förbundskaptenen talar om vad som blir viktigt i uppladdningen inför EM, om att inte vara blödig när man tar ut en trupp, om vad spelarna blivit bättre på under hans år, om att nästan aldrig förlora över 90 minuter, om smärtan i det missade OS-guldet, om att åka till England med målet att ta guld och om Sverige saknar vinnarkultur eller inte.

Dessutom berättar Gerhardsson om anbuden han fått, om att han kan sakna att träna ett klubblag, om han gillar känslan att inte veta vad som ska hända när kontraktet går ut 2023, om att han inte bryr sig om att Janne Andersson har mer än tre gånger så mycket i lön, om att han vantrivs av att vara känd, om att han avskärmar sig från jobbigheter som kriget i Ukraina och om när han hade skrivit på för Hammarby.

Publicerad 2022-06-21 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto