Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

"Så tjänade VM-hjältarna extra pengar svart"

Ett kuvert med sedelbuntar utan att behöva betala skatt för att ha valt rätt skor. Det var belöningen som Staffan Tapper och några till i landslaget fick av ett företag under VM 1974.
- De kom upp personer till hotellet och betalade oss inför varje match, säger han i Lundhs podcast.

Under sommaren bjuder Lundhs podcast på en rad "nostalgipoddar" där man minns tillbaka på gamla triumfer och fiaskon.

Veckans gäst i podcasten Lundh är den tidigare Malmö FF- och landslagsspelaren Staffan Tapper. Han spelade i landslaget mellan år 1971-1978 där han mest blivit känd för sin straffsparksmiss mot Polen i VM 1974.

I en tid där fotbollsspelare tjänade långt ifrån vad spelare tjänar idag, minns Tapper att hans största inkomst kom från skoföretaget Adidas under världsmästerskapet.

När ni åkte ner till Tyskland, hade ni förhandlat fram ett bra avtal med några bonusar?
- Nej det fanns inte. Man hade ett avtal med förbundet som gjorde en viss summa pengar som var minimalt. Det som förvånade mig med avtalet nere i Tyskland var att jag fick mest betalt av skoföretaget Adidas. Vi spelade i deras skor och då kom de upp personer till hotellet och betalade oss inför varje match. Det var en rätt stor summa pengar för oss som inte var professionella.

Du jobbade på sidan av fotbollen?
- Ja, absolut. Man får inte glömma att år 1974 var marginalskatten på 70 procent. Den inkomsten man hade på fotbollen var inte pensionsgrundande och heller inte sjukförsäkringsgrundande. Man behöver inte förstå så mycket matte för att inse att det inte blev så mycket över av min fotbollslön.

Men skoföretagets pengar åkte rakt ner i fickan?
- Ja, det får man säga. Jag skrev inte på något kvitto i alla fall och det är presskriberat.

I avsnittet pratar Staffan Tapper om mästerskapet 1974 där Sverige blev utslaget ur gruppspelet efter hans straffmiss. Han går även in på hur han ser på dagens landslag och kulturen som finns runt Zlatan Ibrahimovic.

Lyssna på hela poddavsnittet i spelaren ovanför.

Publicerad 2015-07-28 kl 13:51
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons