Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sundhage om missad medalj i EM: ”Andra kommer nog att säga att det är ett fiasko”

Sverige (dam)

Pia Sundhage gör sitt sista mästerskap med Sverige i EM i Holland i juli.
Då är kraven höga.
- Det finns nog andra som kommer att säga att det är ett fiasko, säger Sundhage i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

Pia Sundhage har som spelare vunnit EM-guld 1984. Nu gör hon sitt sista försök att som förbundskapten för Sverige vinna ett stort mästerskap. Och Sundhage tycker att det finns saker i laget som talar för ett guld.

- Den tajta gruppen. Jag såg vad gruppen gjorde när vi förlorade mot Brasilien med 1-5. Då hade vi bestämt oss för att vi skulle vinna kvartsfinalen. Jag har sett den här gruppen få fram sitt allra, allra bästa under två fantastiska matcher när vi vinner på straffar. Det finns något extra, och vi hoppas att vi ska kunna plocka fram det. Jag tycker också att vi spelar vår allra bästa match i finalen, när det verkligen gällde. Förmågan att njuta när det är stressat på pressat. Det talar för att det blir medalj för Sverige. Vi ska möta Tyskland, där vi har en förfärlig statistik. Men är det någon som ska ändra på den statistiken så är det just vi, den här gruppen och det faktum att Tyskland har bytt förbundskapten. Det talar för oss, säger Sundhage i podcasten Lundh.

ANNONS

Den förfärliga statistiken som Sundhage pratar om: tio raka mästerskapsmatcher där Tyskland vunnit samtliga (tre efter förlängning). Förbundskaptenen tror att tyskorna bärs av en historik av vinster.

- Vinster smittar av sig. Jag har sett det här i USA också, där man vinner väldigt mycket. Även dåliga matcher vinner man, man petar in det där målet. Det kan man inte säga att vi har gjort. Vi har en statistik som skiljer sig ganska mycket mot Tysklands. Tittar man tillbaka så kan de luta sig mot historien, som jag tror hjälper dem att prestera. De har många fotbollsspelare, och någonting som tyskarna har brukar jag uttrycka som två-mot-en. Det är en förmåga att vilja utmana, att skapa två-mot-en-situationer för att ta sig framåt i många lägen. Man kan beskylla Tyskland för att inte vara så välorganiserade, men å andra sidan tar den enskilda spelaren ett stort ansvar för att det ska bli bra såväl i försvarsspelet som i anfallsspelet.

ANNONS

Om man ser till att Sverige lämnar EM utan medalj, vad sätter du för epitet på det?
(Skratt) Inte bra!

Inte fiasko?
- Det är stora ord. Men det finns nog andra som kommer säga att det är ett fiasko. Men det beror lite på hur det sker. Det är så i fotboll. 

156 - Pia Sundhage

Avsnitt 156 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Pia Sundhage. Förbundskaptenen talar om förväntningarna inför det sista mästerskapet för Sverige, om vad som talar för att Tyskland ska få stryk denna gång, om bristen på rappa och kreativa spelare i Sverige, om att det tränas för lite i Sverige, om att svensk damfotboll tappar internationellt och om att det är ett fiasko om det inte blir svensk medalj. Sundhage berättar även om ilskan över de allsvenska tränarnas feghet, om ångern över att hon vek sig efter kritiken mot Mia Törnblom, om hur VM-fiaskot 2015 tog på henne, om att hon är för lika lön för lika arbete när det handlar om SvFF:s mästerskapsbonusar, om att damfotbollen misslyckats med att dra publik efter mästerskapen och om att hon vill se fler spelare med utländsk bakgrund. Dessutom talar Sundhage om vad hon vill göra efter EM, om att hon aldrig fått en förfrågan om att träna en herrklubb, om att hon vill se svenska storklubbar som Malmö FF och Blåvitt satsa på damlag och om att allsvenskan har potential att vara världens bästa liga.

Publicerad 2017-07-01 kl 07:00

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto