Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SvFF-basen om svensk fotbolls beroende av miljardär: ”Sitter gärna i knät på goda kompisar”

Lundhs Podcast

Svenska Fotbollförbundet får hjälp av Fabege med ägaren Erik Paulsson i spetsen att täcka förlusterna för nationalarenan Friends Arena.
Det är dock ingenting som SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson har något problem med.
- Jag sitter gärna i knät på goda kompisar som är beredda att hjälpa oss att utveckla fotbollen, säger Nilsson i Lundhs Podcast.

Foto: Bildbyrån

Nationalarenan i Solna som invigdes hösten 2012 har knappast varit någon ekonomisk succé hittills. I Lundhs podcast berättar Karl-Erik Nilsson om Svenska Fotbollförbundets nuvarande slutnota för sitt engagemang i arenan.

- Först vill jag dra lite bakgrund. Råsunda gav över 300 miljoner som vi satte in i Friends Arena. Driftkostnaderna de senaste fem åren är 20 miljoner om året, alltså 100 miljoner. Vi fick dock 100 miljoner av Folksam för att vi sålde en andel, den har vi köpt tillbaka nu. Det som vi sålde för 100 miljoner kostade oss 17 000 att köpa tillbaka. På fem år har det kostat oss 17 000 spänn - alltså en guldpeng om dagen under de här fem åren. Det är ganska bra, men det kommer en framtid och den ska vi naturligvis hantera också.

ANNONS

Men Folksam skrev också ner det värdet från 100 miljoner till noll och gav tillbaka den andelen.
- Det var Folksams affär, ja. Men värdet på andelen i arenan är samma som tidigare.

Ja, och det är ju lite konstigt att era revisorer kan värdera det till något helt annat än vad Folksams revisorer gjorde.
- Vi har ett av Sveriges största fastighetsbolag, Fabege, som är delägare också, och man får förmoda att deras revisorer har rätt bra kunskap. Vi följer den rekommendation som vi får därifrån.

Ett av de första sakerna du var med på var att i Riksidrottsförbundets riksdag ta ett beslut om att inte riva upp 51-procentsregeln. Är det inte ett lite fascinerande öde att ni sitter i knät på en fastighetsmiljardär i Erik Paulsson som äger Fabege som äger 67 procent av arenan och där Sune Hellström, som är ansvarig för arenan från förbundets håll säger att Fabege har lovat att täcka förlusterna för att SvFF inte klarar fler förluster?

ANNONS
- Det har varit så under de tidigare åren också. Vår andel av underskottet har varit större än de 20 miljonerna per år. Tidigare var det fem ägare, det var Jernhusen, Solna stad, Peab, Fabege och Svenska Fotbollförbundet. Vi redogjorde för vad vi kunde klara och sedan har ägarkretsen i övrigt fått hantera det. Nu är ägarkretsen mycket mindre. Nu får vi reda upp vad vi kan klara i framtiden och så får övriga ägarkretsen hantera det. Där känner vi oss oerhört trygga, för det handlar om att ha en nationalarena för fotboll för oss. Vi har haft tio stycken utsålda matcher med landslaget, 850 000 åskådare har totalt sett landslaget där. Vi har arrangerat en EM-final för damer där och en Europa League-final, inget av det här hade varit möjligt annars. Så jag sitter gärna i knät på goda kompisar som är beredda att hjälpa oss att utveckla fotbollen.
ANNONS

Erik Paulsson då, helt enkelt?
- Fabege är ju inte bara Erik Paulsson. Men han har varit ett otroligt viktigt stöd för oss, för det var inget alternativ att vara kvar på Råsunda. Vi var tvungna att ha en ny arena, det har vi fått och det har berikat oss oerhört mycket.

Förbundet har ju tappat en del sponsorer och inte fått in lika många. Hur orolig är du för förbundets ekonomi?
- Inte speciellt orolig. Med de förändringar som sker internationellt med Fifa och Uefa så kommer vi också få ett bättre stöd därifrån, det är en garant. Vi ser också kommande medieavtal som är starka. Fotbollen är väldigt stark, så jag känner mig väldigt trygg i den delen. Det som kan vara oroligt är vårt starka samarbetsavtal som vi har med svenska spel - vad blir konsekvenserna av den spelutredning som nu ska behandlas politiskt? Där har vi stora förväntningar på politiken, att de inte glömmer bort idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet.

ANNONS

157 - Karl-Erik Nilsson

Avsnitt 157 av Sveriges mest nyfikna fotbollspodd gästas av Karl-Erik Nilsson. Svenska Fotbollförbundets ordförande blev i april 2017 invald i Uefa:s exekutivkommitté och blev samtidigt förste vice president och i podden ger han sin bild av hur Uefa ska ändras, om hur det kommer att ta tid för Fifa att reformeras, att maktkamperna inom Fifa inte är bra, om synen på VM i Ryssland och Qatar samt varför det är bra att VM utökas till 48 länder. Karl-Erik Nilsson ger sin syn på anklagelserna om att hans Uefa-position hängde på kohandel med nya Uefa-basen Alexander Ceferin, om chanserna för en nordisk EM-ansökan 2028, om hur lyxlivet för ledarna inom Uefa skurits ner, om Ceferins utspel om ett lönetak i Europa och besvikelsen över att Michel Platini fick hålla ett avskedstal. Dessutom talar Nilsson om sina fem år som SvFF-bas, om att Uefa-uppdraget kommer att ge honom så mycket pengar att han halverar sitt arvode från förbundet, om vad Europa League-finalen på Friends Arena kostade, om varför man hemlighåller vissa bonusavtal och att han inte är det minsta orolig över förbundets ekonomi.

Publicerad 2017-07-08 kl 07:00

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto