Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tess Olofsson vill inte se sig som en pionjär: "Fokuserar mer på att prestera på matcherna"

Lundhs Podcast

Tess Olofsson bryter ny mark och skrev historia när hon nådde superettan som kvinnlig domare.
Nu upplever hon stöd - även om det inte alltid varit så.
- I början var det så klart tufft, säger hon i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån

För tio dagar sedan skrev Tess Olofsson historia. Hon blev den första kvinna att som domare nå superettan för herrar – och siktar uppåt.

- Det har varit mycket positivt, att de tycker att det är kul att man tar klivet. Det har varit många positiva komplimanger. 

Du har varit fjärdedomare i allsvenskan. När dömer du en allsvensk herrmatch? Dammatcher har du dömt många.
- Det får vi väl se. Det är så klart ett mål i framtiden. Förhoppningen är inom ett par år. Sedan kan det ta längre tid, för det är högre konkurrens på herrsidan.

Vi hade på Fotbollskanalen, min kollega Andréas Sundberg gjorde ett jobb häromåret att en del kvinnliga domare har känt motstånd mot att avancera i herrfotbollen. Hur har du upplevt det?

ANNONS
- I början var det så klart tufft. Det var inte många som var medvetna om att man ville satsa på herrsidan. Det blev att man tilldelades matcher men kanske inte fick den coaching som man önskade. Men på slutet har jag absolut känt både stöd och fått hjälp, fått bra matcher och haft en bra dialog med herr- och damcoacher, och så att man inte dömer för många matcher i veckan, utan hinner ladda om emellan. 

Varför tror du att det är så laddat?
- Det är klart att vara ny tjej i en serie, då blir det lite speciellt för att man inte har sett någon tidigare. Men med tiden tror jag att det kommer att bli mer normalt, eller vad man ska säga.

Hur är det att vara någon som bereder ny väg för fler kvinnliga domare?
- Jag tänker inte så mycket på just den grejen, jag fokuserar mer på att prestera på matcherna och på att ha kul, för jag tycker att det är jäkligt roligt. 

ANNONS

Går det att hålla allt det andra vid sidan? För jag gissar att ju högre upp man kommer, desto mer utsatt blir man. Det kan vara positivt, men det kan finnas en baksida.
- Absolut. Sedan är det så att vi är en stor domar- och fotbollsfamilj. Man får mycket stöttning från domarekollegor, men även från spelare och ledare och privat, av familj och vänner. Den stöttningen, och att även kunna hjälpa till att inspirera andra. Än så länge är det bara positivt.

Får man skit för att man är kvinna, riktar de in sig på det? Jag gissar att man inte alltid kan kontrollera det i stridens hetta?
- Nej, det tycker jag absolut inte. Det kanske kan vara på ett domslut eller att man inte får med sig en hörna som man kanske borde ha fått. Jag upplever inte att det är för att jag är tjej eller kvinna, utan snarare mer för att man är domare.

ANNONS

Lyssna på hela intervjun i spelaren ovan.

285 - Tess Olofsson

Avsnitt 285 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Tess Olofsson. Domare Olofsson blev historisk när hon blev den första kvinna att nå superettan för herrar och berättar om när hon tror sig nå målet att döma i herrallsvenskan, om vad som skiljer att döma herrar och damer, om att sikta på att döma i Europa, om viktiga kvinnliga förebilder och om vilka som är de viktigaste egenskaperna för att lyckas som domare.

Olofsson talar även om varför hon lämnade bänken i allsvenskan och satsade på att bli domare, om hur hon som spelare uppträdde mot domare, om att hon inte känner sig som någon pionjär, om att de ekonomiska förutsättningarna är sämre för kvinnliga domare och om att hon nu får bra stöd och utbildning men att det inte alltid varit så.

Publicerad 2020-10-26 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto