Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST

Thern om känsliga flytten: "Nu vet jag hur det är att folk att vill att man ska dö"

Simon Thern hotades och hatades när han gick från Helsingborg till Malmö FF.
- Nu har jag gått igenom det också, så nu vet jag hur det är att folk vill att man ska dö, säger Thern i podcasten Lundh.

Inför säsongen 2012 skrev Simon Thern på för Malmö FF och lämnade därmed rivalen Helsingborgs IF. Därefter fick han motta många hot och mycket hat. Bland annat hängdes en docka upp med namnet "Thern" på i en snara av HIF-supportrar under Skånederbyt på Olympia 2012. På en banderoll bredvid stod orden: "Simon Thern skall dö".

Nu berättar Thern om tiden efter den känsliga flytten, i Fotbollskanalens podcast Lundh.

- Jag förstod ju att det skulle bli liv, för det är ju inte så många spelare som har gjort den övergången ändå, säger Thern.

När uppgifterna om att Thern var på väg till MFF läckte ut blev det stor uppståndelse.

- Då var jag nog i Värnamo. Det är väl aldrig så roligt, och jag vet att morsan kanske tyckte att det var jobbigast om man ser till de sociala medierna. Som ändå inte var så stora då, men de var ju ändå fortfarande mycket större än vad de var för fem-sex år sedan. Det når ju dig på ett väldigt enkelt sätt, och det är ju inte så svårt att få en kontakt med någon om man verkligen vill. Man fick ju höra både det ena och det andra, men i slutänden hjälpte det nog en del med den mentala biten, att du helt enkelt blev starkare av det. Nu har du gått igenom det också, så nu vet du hur det är att folk vill att du ska dö.

Hur såg du på dockan?
- Oavsett vilken typ av människa du är så är det ju inte så roligt att få utstå att folk vill att du ska dö för att du har valt att byta ett fotbollslag, i en situation där jag trodde att det var det bästa för mig. Självklart förstod jag att människor skulle vara besvikna, men att man sträcker sig till att plocka in dockor och försöka… ja, det var ju hot.

Helsingborg polisanmälde händelsen i samband med derbyt, men alla de andra hoten som Thern fick motta valde han själv att inte polisanmäla.

Varför accepterade du det?
- Det jag kände var att jag inte ska ge dem något. Det som polisanmäldes, just med dockan, då var det en polis som ringde till mig några dagar efter derbyt och sa att de hade identifierat de som hade gjort det, men att de tyvärr inte kunde ta det vidare. Av någon anledning, vilket jag inte riktigt förstod, och då undrade jag varför du ringer till mig då, om du inte kan ta det vidare. Men om jag minns rätt stängde väl Helsingborg av dem. Jag tror att de gjorde det, jag är inte helt säker, men det känns ju som att det finns lite väl mycket kryphål kanske i just läktarkulturen i Sverige när det gäller sånt.

Vi pratar ju väldigt mycket om det positiva med läktarkulturen, men det finns ju ändå den här baksidan.
- Jag har ändå spelat på lite arenor här i Holland och det finns ju inget som slår stämningen på ett fullsatt Swedbank när det är derby eller när det är CL-kval eller vad det än är. Självklart är det något vi ska vara stolta över i Sverige, att vi har en fantastisk läktarkultur. Men samtidigt tycker jag att man kan vara lite mer tydlig med vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. Jag har svårt att se vad som ska vara så himla svårt med att göra tydligare regler för vad som är rätt och fel. 

Thern berättar också att han inte skulle kunna tänka sig att återvända till Olympia för att se en match. Han vill inte befinna sig i Helsingborg, som han bara kört igenom med bil vid ett tillfälle sedan han lämnade staden.

120 - Simon Thern

Avsnitt 120 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Simon Thern. Mittfältaren fick en flygande start på utlandskarriären i Heerenveen men en svår skada tvingade honom till operation och ett drygt halvårs rehab. I podden berättar Thern om den tunga vägen tillbaka, om hur han känner för att sitta på bänken, om skiftena i ledningen för den holländska klubben och att speltid alltid går före lön och att han kan byta klubb redan i januari. Thern talar om den starka relationen han har med Malmö FF, att han inte utesluter en snar återkomst till MFF och Allsvenskan för att få speltid och hur det gick till när Rikard Norling och MFF fick honom att komma till klubben. Dessutom om varför han lämnade Helsingborgs IF, tystnaden från lagkompisarna, hur hoten tog på familjen och att han aldrig varit tillbaka i stan efter att han lämnade klubben. Simon Thern drömmer om att flytta till serie A i framtiden, tror att det finns plats för honom i Janne Anderssons landslag om han är i form, att han förväntar sig mer mod från A-landslaget framöver, att Sam Larsson kommer att göra avtryck och om att sjunga nationalsången.

Publicerad 2016-10-18 kl 06:00
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER