Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS PODCAST
52v

Thern om skadehelvetet: ”Himla skönt att den tiden är förbi”

I januari valde Heerenveen-mittfältaren Simon Thern att operera sig efter ett längre skadehelvete.
- Allt kan ju bli jättebra och bättre än vad det var innan, men samtidigt kan det ju också gå åt skogen, säger Thern i podcasten Lundh.

Skadehelvetet började för Simon Thern när han 2014 bröt benet under en match i Malmö FF.

I slutet av 2015 var olyckan framme igen. Mittfältaren fick olyckligt bollen på tån under en träning i det nuvarande klubblaget Heerenveen - då tog 24-åringen själv beslutet om att operera sig.

Hur orolig var du för att karriären var i fara?
- Det var ingen basic operation, så det är klart att man alltid oroar sig lite för det. Man vet ju aldrig vad som händer när det blir ett ingrepp. Allt kan ju bli jättebra och bättre än vad det var innan, men samtidigt kan det ju också gå åt skogen. I det här fallet fick jag kontakt med en väldigt skicklig läkare i Amsterdam som har opererat väldigt många stora spelare. Då kände jag att jag trots allt är ganska ung, ska jag springa på och harva och veta att jag har en skada i foten och inte göra någonting åt det… då kände jag att ”fasen, det är bättre att göra det nu” och ta den skiten och sen köra på. Det har blivit väldigt bra, och jag känner mig helt återställd. Himla skönt att den tiden är förbi.

Hur går det till, tar klubben det ansvaret?
- Det är ju såklart en dialog om vad de tycker och vad jag tycker. Jag kände ju att jag aldrig kommer kunna göra mig själv rättvisa i det långa loppet om jag inte gör detta. Man kan säga att det också är en investering för framtiden. Om du är 29 år och sitter och känner att du har så ont så att du måste göra någonting, då är du nästan 31 när du ska komma tillbaka och då är det något helt annat. Då får man kanske titta på att ”jaha, vad ska jag göra nu?”. Är du däremot 23, 24 år har du ju ändå lång tid kvar på din fotbollskarriär. Det var lite det jag pushade på. Jag kände att får jag detta gjort så kommer jag förhoppningsvis att komma tillbaka bättre än vad jag var innan. Åtminstone frisk, och inte ha några smärtor. Jag tror att de spelarna som vet hur det är att gå ut och träna och ha så jävla ont så att du känner att du vill gå in igen… ska du göra det varje dag, ibland två gånger om dagen, då tär det till slut så jäkla mycket på dig i huvudet så att du inte orkar det.

Vad är din status nu?
- Just nu är jag fullt frisk. Jag väntar på att förhoppningsvis få börja spela igen. Nu har jag suttit på bänken några matcher, gjort ett inhopp och spelat en start i cupen som var den första på ett bra antal månader. Och jag tyckte att det gick helt okej. Det tar ju lite tid, såklart, att komma i form. Det är en sak att träna, sen när det väl blir matchdags är det ju något helt annat.

120 - Simon Thern

Avsnitt 120 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Simon Thern. Mittfältaren fick en flygande start på utlandskarriären i Heerenveen men en svår skada tvingade honom till operation och ett drygt halvårs rehab. I podden berättar Thern om den tunga vägen tillbaka, om hur han känner för att sitta på bänken, om skiftena i ledningen för den holländska klubben och att speltid alltid går före lön och att han kan byta klubb redan i januari. Thern talar om den starka relationen han har med Malmö FF, att han inte utesluter en snar återkomst till MFF och Allsvenskan för att få speltid och hur det gick till när Rikard Norling och MFF fick honom att komma till klubben. Dessutom om varför han lämnade Helsingborgs IF, tystnaden från lagkompisarna, hur hoten tog på familjen och att han aldrig varit tillbaka i stan efter att han lämnade klubben. Simon Thern drömmer om att flytta till serie A i framtiden, tror att det finns plats för honom i Janne Anderssons landslag om han är i form, att han förväntar sig mer mod från A-landslaget framöver, att Sam Larsson kommer att göra avtryck och om att sjunga nationalsången.

Publicerad 2016-10-19 kl 12:40
LUNDHS PODCAST

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER