POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
3v

Trotjänaren Karlsson gjorde 56 år i AIK: "Tror folk har uppskattat att jag varit mig själv"

Leif Karlsson sticker ut från mängden.
AIK-profilen tillhörde föreningen i totalt 56 år.
- Jag tror att jag har varit ganska mycket mig själv, säger han i podcasten "Lundh". 

Leif Karlsson, tidigare sportchef i AIK ungdom, har totalt sett tillhört AIK i 56 år. Karlsson har AIK som moderklubb och har varit i klubben som ungdomsspelare, juniorspelare, A-lagsspelare, målvaktstränare i A-laget, samt som sportchef för ungdomsfotbollen. 

Nu berättar han, i podcasten "Lundh", om varför han tror att han har blivit kvar i föreningen under en så pass lång tid. I Stockholmsklubbar är det nämligen vanligt med en stor omsättning på många olika poster. 

- Jag vet inte. Jag tror att jag har varit ganska mycket mig själv. Jag har precis haft de sista utvecklingssamtalen med den personal som jag nu lämnar. Det är glädjande att höra att några av de epitet man får är: rak, ärlig, omtänksam och att jag alltid står för mitt ord. Jag har nog stått ganska trygg i mig själv, jag är själv grundad i mina egna värderingar och inte på något sätt haft anledning att svänga eller ha olika åsikter, säger han i podcasten "Lundh" och fortsätter:

- Det tror jag att folk i vår omgivning har uppskattat. Jag har jobbat mycket internt inom AIK och även jobbat väldigt aktivt gentemot Svenska fotbollförbundet och Sef och drivit frågor där kring tävlingsverksamheten och hur man kan utveckla den. Jag och Peter Kleve drev under flera år att vi ville få till en bättre tävlingsverksamhet för de äldsta lagen. Till slut lyckades vi.

- Det är flera sådana frågor som har funnits anledning att driva som jag tror är grunden för att man har nått den respekt man har gjort. Jag var med och startade alliansen AIK-Djurgården-BP-Hammarby sedan tio år tillbaka som har överläggningar och diskussioner med varandra. Har man under tio års tid från de andra klubbarna sett att jag står för något om jag säger det, då tror jag att man har större förutsättningar att bli långlivad.

I AIK, det är bara att titta på vd-posten, hur mycket det har snurrat där. Hur har du stått stadig när det har blåst, för blåst har det ju gjort?
- Ja, det har det. Jag har nog aldrig känt att jag som person eller den rollen jag har skulle ha ifrågasatts på det sättet. Jag har känt att det funnits ett stöd i den breda massan. Det finns alltid enskilda personer som kan ha åsikter om enstaka saker, det ska det finnas, en viss sådan diskussion ska alltid föreligga i en klubb av AIK:s dignitet, men jag har alltid känt att jag haft ett väldigt stort stöd av styrelsen genom alla år, oavsett styrelse.

Det har snurrat i det rummet också.
- Ja, verkligen. Vi har haft sju eller åtta vd:ar under den här tiden som också kommit och gått. Men jag har lyckats etablera en bra samarbetsrelation med vd:ar, klubbdirektörer och styrelse. På så sätt har jag haft en väldigt stabil position, och kunnat rekrytera personer som också har en stark integritet. Det är mycket diskussioner och högt i tak, men när vi har diskuterat färdigt har vi varit överens och kört på det vi kommit fram till.

AIK är väldigt mycket sina supportrar. Hur har du känt att stödet har varit därifrån? Du var en av de som pekades ut lite i höstas när de ville ha bort Jens T Andersson, men även dig, Rikard och Björn. Hur tog du det?
- Våra supportrar är en fantastisk kraft. De sjunger och håller i och stöttar sitt lag, det är en framgångsfaktor. Om det bland supportrar finns de som har åsikter om tränare, sportchef eller ungdomssportchef, då är jag beredd att ta den diskussionen alla dagar i veckan. Jag har delvis gjort det. Jag tycker att det är bra att det i AIK finns möjligheten att framföra kritiska åsikter. Det ska vi stå upp för. Jag känner att det finns en ömsesidig respekt.

Karlsson fortsätter:

- Det var lite roligt i höstas, när det i november annonserades att jag skulle sluta till halvårsskiftet, då kom det väldigt många glada tillrop och så från många i fotbollssverige och i AIK, men något som gladde mig lite extra var att de som varit rätt kritiska bland supportrarna kring de beslut jag varit med och drivit skickade hälsningar där ganska många var inne och tyckte att det var bra. Det uppskattar jag också.

Hur ofta har du varit rädd i din roll, för det kan ju blåsa i en storklubb?
- Ingen gång. Jag har aldrig varit orolig fysiskt över huvud taget.

Hur blir det att följa AIK nu när du slutar?
- Jag kommer att följa AIK på distans till att börja med. Hur det blir vet jag inte. Jag vet inte heller hur livet som pensionär ser ut. Jag har fått prova på lite under våren att jobba hemifrån. Jag har fått lite förfrågningar om tänkbara uppdrag, men jag tänkte börja med semester från den 1 juli och ett tag framöver.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan. 

FAKTA

275 - Leif Karlsson

Avsnitt 275 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Leif Karlsson. Efter 56 år lämnade Karlsson nyligen AIK och där han sedan 1997 varit sportchef för AIK Ungdom och han talar om skälet till ökningen av egna talanger i A-laget, om att våga dra ner på selektering och elitsatsning i unga år, om laddningen kring talangutveckling, om euforin när Quaison och Isak lyckas i landslaget, om att skydda unga spelare från media, om agenternas inflytande och stoltheten över att ha varit med och format många av dagens AIK-ledare.

Dessutom berättar Karlsson om Martin Mutumbas betydelse, om den tuffa tiden efter galgningsincidenten, om det viktiga sociala jobbet som föreningen gör, om att orka stå upp när det stormar, om att överleva trots alla ledarskiften i klubben, om den egna spelarkarriären med cuptitel inför 2000 åskådare, om att vara målvaktstränare för Ljung, Hedman och Asper och om SM-gulden som ledare.

Publicerad 2020-07-11 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto