Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Avslöjat: Fifa kan ta beslut i dag - allsvensk kvartett påverkas

Allsvenskan

Framtiden är oklar för utländska spelare som tillhör ryska klubbar.
Men redan i dag kan Fifa ge besked.
- Spelarna vill kunna bryta sina avtal utan konsekvenser, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Sead Haksabanovic, Filip Dagerstål och Jordan Larsson.

1 juli kommer alla utländska spelare baserade i ryska ligan, som har valt att "pausa" sina avtal och tillfälligt skriva på för andra klubbar återvända till Ryssland. Då går nämligen Fifas dispens, som infördes efter Rysslands invasion av Ukraina, ut.

Jordan Larsson (AIK), Sead Haksabanovic (Djurgården), Filip Dagerstål (IFK Norrköping) och Armin Gigovic (Helsingborgs IF) är exempel på spelare från ryska klubbar som har valt spel i allsvenskan under våren. Vad som händer framöver? Det är fortfarande oklart.

Fifa har nämligen inte kommunicerat nya direktiv kring vad som kommer gälla framöver. I dag, torsdag, kan det dock komma ett besked i frågan.

ANNONS

- Det var ett möte för två veckor sedan och det ska vara ett nytt möte i dag, så förhoppningsvis kommer det något beslut inom kort. Vi hoppas på ett besked i veckan, helst redan i dag, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen, till Fotbollskanalen.

Har ni fått några indikationer på hur utfallet kommer bli?
- Nej, vi har bara tagit del av spekulationer. Det råder inte enighet i frågan mellan alla parter. Fifpro (internationella spelarfacket) vill att spelarna ska kunna bryta avtalen, men de vill inte någon av de andra parterna. Det är några, bland annat ECA (som företräder klubbar i Uefa), som bromsar. Det finns pengar investerade och spelare är uppbundna på avtal, så flera klubbar kan förlora pengar. Men sen finns det klubbar i andra länder som också kan förlora pengar som har vidareförsäljningsklausuler i övergångar och liknande.

ANNONS

Med tanke på läget som fortfarande råder, vilket utfall vill ni se?
- Spelarna vill kunna bryta sina avtal utan några konsekvenser, och det är väl grunden i det hela. Men om inte det blir fallet hoppas vi i alla fall att det blir en förlängning av dispensen som gäller över hela säsongen 2022/2023, så att spelarna inte står i samma situation i december (i fall dispensen "bara" skulle förlängas ett halvår, reds. anm).

Både Jordan Larsson och Sead Haksabanovic har tidigare uttalat sig om ovissheten kring framtiden.

- Just nu har jag inget mer att förhålla mig till än att jag ska vara tillbaka i Ryssland den 1 juli. Om det blir så eller inte - det får vi se, sa Jordan Larsson nyligen till Fotbollskanalen.

Sead Haksabanovic:

- Jag har inte hört något från Ryssland ännu, så just nu vet jag ingenting. Nu gäller det som alltid varit. I nästa vecka får vi nog se. Jag har inte hört något om att Fifa ska komma ut med något eller säga något, men vi alla väntar på att något ska hända och sedan får vi se vad som händer.

ANNONS

Magnus Erlingmark menar att det är beklagligt att ett besked har dragit ut på tiden, men också förståeligt.

- Alla vill ha klarhet så fort som möjligt, men jag förstår att det har varit en svår situation. Framförallt när man inte har varit överens om hur man ska göra, då krävs diskussion. Men det hade varit önskvärt för spelarna och klubbarna att få veta hur det blir. Samtidigt är det ett krig som ställer till det. Jag hoppas och tror att det ska bli klart så fort som möjligt, avslutar han.

Publicerad 2022-06-09 kl 11:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto