Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Norska tv-kanalen uppger: portades från VM-lottningen av säkerhetstjänsten

Ryssland

Norska TV 2 fick ingen ackreditering till VM-lottningen i morgon.
Enligt kanalen själva så portades man av den federala säkerhetstjänsten (FSB).

Foto: SCANPIX

I våras rapporterades det om att Ryssland försökte sätta begränsningar på medier under Confederations Cup. Den tyska tidningen Bild gick ut med vad man menade var kraven för att få ackreditering till evenemanget. I kraven stod bland annat att medierepresentanter ”bara får rapportera om Fifa Confederations Cup och relaterade event” och att man med en ackreditering bara får ”vara aktiv på platser där matcher spelas och i närliggande områden”. Tidningen kallade det hela för en "censurskandal".

Nu närmar sig VM 2018, och under fredagen lottas mästerskapets gruppspel i Moskva. Då riktas vass kritik mot den ryska hanteringen av medier igen. Norska TV 2 menar att man har blivit portade från lottningen. När teamet på plats skulle hämta ut sin ackreditering fick man nobben. TV 2 frågade då om det var FSB - den ryska federationens federala säkerhetstjänst - som hade nekat tv-kanalen ackreditering och fick svaret:

ANNONS

"Förmodligen."

Bakgrunden är enligt TV 2 att kanalen gjorde en nyhet där chefen för Polisens säkerhetstjänst (PST), Benedicte Bjørnland, varnade för rysk spionverksamhet på norsk jord.

Ryska myndigheter reagerade starkt och anklagade TV 2 för att driva propaganda. Enligt tv-kanalen blev man också satt på myndigheternas lista över medier som sysslar med "falska nyheter".

TV 2 Norge innehar sändningsrättigheterna till VM i Ryssland i Norge tillsammans med NRK. Om dispyten fortsätter kan det alltså bli en följetong fram till mästerskapet.

- Det är uppseendeväckande och beklagligt att vår tidning nekas åtkomst, säger TV 2:s nyhetsredaktör Karianne Solbrække till Bergens Tidenende.

- Vi hoppas att detta är ett missförstånd. Vi måste kunna förvänta oss att våra medarbetare ska kunna driva journalistik för ett VM som vi dessutom är rättighetsinnehavare till. Vi förväntar oss också att Fifa är tydliga med att pressfriheten gäller för alla.

ANNONS

Fifa uppgav senare under fredagen att anledningen till att TV2 nekats ackreditering handlade om ett tekniskt problem. Läs hela intervjun med presschefen Hans Hultman här.

Publicerad 2017-11-30 kl 22:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto