Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bajens man i USA: "Bruce Arena ville ha Gregg kvar"

Hammarbys tränarvärvning är okänd för stockholmarna – men i USA hyllas Gregg Berhalter som en talang.
- Bruce Arena ville behålla honom, säger Chris Klein till fotbollskanalen.se.

När Stockholmsklubben presenterade sin permanenta efterträdare till Roger Franzén blev reaktionerna blandade. Många fans var naturligtvis glada över att se slutet på en flera månader lång gissningslek och nejsägarkavalkad. Äntligen kunde namn som Sören Åkeby, Mats Gren, Kim Bergstrand, Peter Gerhardsson och Sören Cratz pardonlöst föras till handlingarna.

ANNONS

Andra påpekade det uppenbara: Gregg Berhalter må ha spelat 15 år i den europeiska proffssvängen, men i det här sammanhanget är han ett blad lika oskrivet som Maic Semas kontrakt. Han har aldrig basat för ett A-lag på egen hand.

- Vi förstår att Gregg uppfattas som en rookie och det är helt naturligt. Man kommer inte fullärd till sitt första uppdrag. Däremot är jag och alla andra inom Los Angeles Galaxy övertygade om Greggs förmåga. Han har vad som krävs, säger Chris Klein till fotbollskanalen.se.

Det var han som rekommenderade Berhalter för Hammarby tidigare under hösten. Klein som representerar AEG i Bajens bolagsstyrelse har själv spelat ihop med den 38-årige backpensionären och ser framför sig en lovande ledare med pondus nog för sitt kommande uppdrag.

- Ända sedan jag och Gregg lärde känna varandra i USA:s landslag för tio år sedan har jag tyckt att han har speciella egenskaper. Man träffar sällan en person som utstrålar integritet på det sättet. Han är rak och ärlig, säger vad han tycker och förväntar sig detsamma från sin omgivning. Gregg har förmågan att både vara intensiv och entusiasmerande, samtidigt som han ser detaljerna i verksamheten, säger Klein.

ANNONS

Hur menar du då?
- Han har drivet att komma på idéerna – och den kommunikativa förmågan som krävs för att få folk med sig. Man märker att folk tror på honom och självmant vill följa med i den riktning han pekar ut.

Var han likadan som spelare?
- Ja, det var han. Gregg ställde krav och det är ingen slump att han genom karriären utnämndes till kapten i alla sina klubbar. Han har alltid haft tydliga tankar om saker som spelsätt och hur man ska anfalla och försvara sig. Han är organiserad på det sättet, säger Klein.

Hammarby sökte en betydligt mer rutinerad tränare. Det talades om vikten av erfarenhet i klubbens utsatte läge. Varför tror du att Berhalter trots det är rätt man för jobbet?
- Till att börja med förstår han situationen och ser på den realistiskt. Gregg vet att det här är hans första steg i tränarkarriären, och han räknar inte med att uträtta underverk. Men jag är övertygad om att han väger upp detta med sin energi. Det är kännetecknande för honom. Tänk på att han som ung spelare vågade ta steget och bytte kontinent till Europa, vilket inte var vanligt för grabbar från USA på den tiden. Gregg blir sällan rädd inför en utmaning.

ANNONS

Förstår Berhalter hur krävande Hammarbys fans är?
- Jag har berättat mycket om supportrarna. Att de har höga målbilder men samtidigt är fantastiskt passionerade. Det är något Gregg ser fram emot att uppleva. Han har tagit reda på mycket om klubbens historia och hoppas kunna vara med och återupprätta Hammarbys status som allsvensk klubb.

Men inser han att vissa kan vända sig emot honom om det inte blir snabba resultat?
- Så fungerar idrott i USA. Sådan är fotbollen i Sverige. Vi jobbar i en otroligt resultatinriktad bransch och Gregg har varit i den hela sitt vuxna liv. Han är van vid den verkligheten. Men visst, för hans del handlar mycket om att gradvis göra förändringar. Fansen måste ha förståelse för att det tar tid innan man satt prägel på ett lag.

Under 2011 var Berhalter spelande tränare i Los Angeles Galaxy, hur fungerade det?

ANNONS
- Han stod väldigt nära Bruce Arena som är den högst ansedde tränaren i USA:s historia. Gregg jobbade i första hand med försvarsspelet och var väldigt delaktig i att LA släppte in minst antal mål av alla lagen i MLS-ligan. Nytt rekord för klubben. Fråga Arena eller vem som helst inom Los Angeles organisation och de kommer att säga samma sak: Gregg hade med sina spelmässiga idéer stor påverkan på att laget vann titeln.

Vad var det för idéer han bidrog med?
- Det är Gregg egentligen bättre lämpad att svara på själv, men rent taktiskt försöker han att kombinera en solid defensiv med snabba omställningar och manstarka anfall.

Om Berhalter var så bra – varför går Bruce Arena med på att släppa honom?
- Bruce ville allra helst ha kvar Gregg i sin stab, det var hans ursprungliga hållning eftersom de haft ett bra samarbete. Men under hela processen har han visat sitt stöd och stått bakom Gregg. Nu när det blir en flytt till Sverige kommer Bruce Arena alltid att finnas tillgänglig om det behövs stöd eller råd.

ANNONS
Publicerad 2011-12-25 kl 18:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto