POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Concha om uppbrottet från Öster: "Kom lite chockartat"

Foto: Bildbyrån

Med bara en månad kvar till superettan-premiären fick Matias Concha lämna Öster.
För Fotbollskanalen berättar sportchefen om klubbens besked:
- Det som är extra tråkigt att man inte får vara med på resan som jag är övertygad om hade landat i allsvenskan.

Under tisdagskvällen kom det överraskande beskedet att Östers sportchef Matias Concha lämnar klubben. Den tidigare MFF- och Djurgården-backen hade varit i föreningen sedan sommaren 2016 och varit med och tagit laget tillbaka till superettan.

Östers besked till Concha kom för några dagar sedan.

- Det är klart att det är lite kom lite plötsligt och det kom lite chockartat till en början. Sedan får man respektera situationen och lyssna till det föreningen tror är bäst för dem. Så det är inte mer med det, säger Concha till Fotbollskanalen.

Var det klubbens beslut helt och hållet?
- Ja, det var det.

Har Öster pekat på några speciella delar som de tycker inte har fungerat?
- Nä, ingenting. De är nöjda med vad jag har gjort, utan det har väl en ekonomisk orsak i grunden.

Östers ordförande Jonas Karlsson beskriver beslutet att göra sig av med Concha så här:

- Det är en förändring som vi gör i verksamheten organisatoriskt för att helt enkelt få en mer ändamålsenlig organisation. Och den innebär att Matias då lämnar sin tjänst, säger Karlsson till Fotbollskanalen.

Den närmsta tiden kommer Concha dock att finnas med Öster för att underlätta förändringsarbetet.

- Jag har ju bollar i rullning och saker som jag satt igång och som jag fortfarande håller i och det är klart att jag måste se till så att det överlämnas i rätt händer, säger Concha.

Du känner inga hard feelings mot Öster för det här?
- Jag tycker bara det är en tråkig grej att man har haft som plan att ta upp laget och jobbat hårt för det och fått ihop en organisation med bra spelare och bra ledare. Och det är klart att det är synd att inte få se frukten av trädet som du börjat plantera. Man får inte se produkten av det man startat. Men jag är jäkligt stolt över tiden jag har varit där och jag känner att vi har tagit stora steg på många plan. Föreningen är att räkna med nu och har kommit tillbaka lite på fotbollskartan, efter några år i skuggan tycker jag ändå att klubben kommit tillbaka i ljuset. Jag är glad och stolt som jag gjort under denna tiden.

Hur känns det att lämna så tätt inför säsong? Du har ju varit med och byggt upp inför säsongen och nu ska du lämna över till någon annan.
- Det är det som är det tråkiga. Du har varit med en lång tid och nu börjar det märkas att det är ens prägel som sitter. Det är en förändring som först nu börjar kännas och märkas. Det är väl det som är extra tråkigt att man inte får vara med på resan som jag är övertygad om hade landat i allsvenskan. Men jag tycker att jag lämnar efter mig en väldigt stark trupp. Detta är en trupp som jag tycker har kvalitéer för allsvenskan. Vi mäter oss redan nu med allsvenska lag, vi spelade lika med Sirius och lika med Göteborg. Det hade vi inte gjort för några år sedan. Så truppens kvalité har ökat avsevärt.

Östers organisatoriska förändringar innebär bland annat att Peter Wibrån blir verksamhetsansvarig för föreningen och huvudtränaren Christian Järdler får en manager-liknande roll. Ordföranden Jonas Karlsson menar att förändringarna inte handlar om att spara pengar.

- I grunden är det så att vi värderar hur vi ska använda våra resurser. Och den här förändringen innebär då i sig en kostnadsbesparing när sportchefstjänsten försvinner, men samtidigt gör vi paralellt satsningar på andra områden så det blir totalt inte en kostnadsreduktion för verksamheten. Utan det är i grunden en förändring inom ramen för befintlig verksamhet.

Fanns det här tänket med när ni rekryterade Christian Järdler?
- Nej.

Den här uppgörelsen med Matias, hur ser den ut? Får han någon ersättning?
- Vi har träffat en uppgörelse i samförstånd med Matias och han lämnar ansvaret som sportchef nu men han kommer också att vara tillgänglig för föreningen under en kortare period framöver för att det ska bli ett bra överlämnande. Och vi har inga hard feelings eller något, jag pratade med Matias i går kväll.

Men får han någon ekonomisk ersättning också?
- Matias hade en tillsvidareanställning som vi har på den typen av tjänster i föreningen och vi följer de regelverk som finns i sammanhanget och då har vi träffat en uppgörelse med Matias i det avseendet.

Sportchefen själv är också fåordig om uppgörelsen:

- Vi har ett avtal sinsemellan som är fixat mellan oss.

Vad Matias Concha ska göra härnäst är fortfarande oklart. Sportchefsjobbet i Öster var hans första uppdrag vid sidan av planen, och han skulle gärna fortsätta i en liknande roll.

- Det är väl lite tidigt så där. Man får väl låta saker och ting lägga sig litegrann och sedan får man känna efter. Dels vad som dyker upp i erbjudanden och dels vad man själv känner för att göra. Lite tidigt ännu. Men det är spännande, jag ser fram emot kommande uppdrag, säger Concha till Fotbollskanalen.

Det här var ju ditt första stora uppdrag utanför planen, hur gärna vill du fortsätta med något liknande?
- Ja, det är ju en bransch man kan och som man känner sig trygg i. Och det är klart att jag har lärt mig otroligt mycket under den här tiden. Jag har kommit till en förening som behövde jobbas med från grunden och där har jag varit med och lärt mig, vilket har varit nyttigt. Så tiden har varit väldigt lärorik men jag har också fått erfarenheter och lärdomar, så kan man säga.

Concha gästade i höstas podcasten Lundh, det avsnittet kan du lyssna på i spelaren nedan.

Publicerad 2018-03-07 kl 15:19
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto