Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Davies - ingen superaffär för Hammarby: "Fick acceptera sänkt bud"

Konkurshotade Hammarby anlitade en agent för att sälja Charlie Davies förra sommaren. Resultatet: klubben ska ha förlorat miljonintäkter.
- De fick acceptera ett sänkt bud, säger franske Fabrice Picot.

När Charlie Davies lämnade allsvenskan för franska Sochaux förra sommaren lanserades affären som Hammarbys, ekonomiskt sett, största någonsin. Men av klubbens årsredovisning för 2009 framgår att alla försäljningar under säsongen inbringade sammanlagt 19 miljoner kronor. Då räknas även flyttarna för Erkan Zengin och Lolo Chanko med.

Fabrice Picot – spelaragenten som ”upptäckte” Charlie Davies för Sochaux räkning – hävdar att Stockholmsklubben gick miste om stora pengar i övergången. Orsaken ska ha varit att man använde sig av en extern förhandlare i samtalen med Sochaux, vilket är helt tillåtet.

- När han kopplades in hade vi redan följt Davies i mer än sex månader. Jag hade scoutat honom och tagit med Sochaux till Sverige vid flera tillfällen. De hade också lagt ett bud till Hammarby för spelaren, säger Picot till Fotbollskanalen.se.

Enligt honom svarade dåvarande vd:n Michael Andersson i det läget med att bjuda in fransmännen till Stockholm för att förhandla. Men vid landningen på Arlanda ska Andersson ha meddelat att han själv inte tänkte sköta överläggningarna, utan att stockholmarna gett sitt mandat åt en agent. Denne har dock inte begått något regelmässigt fel, utan enbart handlat på uppdrag av Hammarby. Ingenting i vare sig Fifas eller svenska fotbollförbundets riktlinjer förbjuder ett sådant förfarande.

- Andersson lotsade in Sochaux vd och två ytterligare personer i ett mötesrum och satt sedan helt tyst. Han sade inte ett ord. I stället var det agenten som förde talan, ritade upp siffror och procentsatser på en tavla. Beloppen skiljde sig så pass mycket från vad man tidigare diskuterat att Sochaux representanter åkte hem efter bara 20 minuter. Ingen hade sagt någonting om en tredje part. De var förbannade på Hammarby helt enkelt. Sedan drog de tillbaka sitt bud, säger Fabrice Picot.

Kort senare ska Michael Andersson ha tagit ny kontakt med fransmännen, som förmåddes att lägga fram ett nytt erbjudande för Charlie Davies. Dock avsevärt lägre än det första.

- Jag är osäker på den exakta summan, men som jag minns det sänkte de sitt bud med mellan 200 000 och 300 000 euro, säger Fabrice Picot.

Och då accepterade Hammarby?
- Ja, omedelbart. De hade inget val. Det var ”take it or leave it” från Sochaux sida. Faktum är att man nog hade kunnat bjuda ännu mindre, men det är min personliga uppfattning, säger Fabrice Picot.

Han ställer sig frågande till varför svenskarna anlitade en agent för att sälja sin spelare, när de redan hade fått ett konkret bud från Sochaux.

- Alla klubbar har väl kompetensen att förhandla om en vanlig övergång? Annars sitter fel folk på fel plats, säger Picot.

Fotbollskanalen.se har varit i kontakt med Michael Andersson för att höra hans version av händelseförloppet. Men Andersson hänvisar till att han lämnat föreningen, och inte vill uttala sig om den tiden offentligt.

- Nej, det är jag inte intresserad av. Ni får ringa Hammarby, säger Andersson.

När fotbollskanalen når Hammarbys nuvarande vd Åsa Sånemyr med frågor via mejl ber hon att få återkomma i ett senare skede.

Tidigare i veckan kunde TV4-sporten och fotbollskanalen avslöja att Hammarbys finansiella situation är värre än tidigare befarat. Man planerar en nyemission av aktier, för att få in tio miljoner kronor i verksamheten. Annars finns risken för konkurs.

Publicerad 2010-05-21 kl 19:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons