Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Djuric spelklar efter rasism-avstängningen - HBK vill inte svara på frågor

Dusan Djuric är spelklar till helgen efter att ha stängts av för ett rasistiskt uttalande.
Nu meddelar HBK att spelaren har sonat sitt straff, men vill däremot inte svara på frågor om ämnet och om klubbens egen utredning.
"Jag står bakom klubbens statement", skriver managern Magnus Haglund i ett sms till Fotbollskanalen. 

Halmstads BK:s mittfältare Dusan Djuric, 36, blev i slutet av september avstängd i fyra matcher efter att ha sagt "jävla zigenare" till Umeå FC:s Deniz Yaldir under mötet mellan lagen den 16 september på Örjans vall. Djuric nekade först till att han yttrat påhoppet, men erkände sedan i en kommentar på HBK:s hemsida dagen efter matchen. 

- Jag ångrar djupt det jag sa under ett hetsigt och kraftigt infekterat ögonblick i matchen igår mot Umeå. Jag vill därför be Deniz Yaldir samt alla inblandade och berörda om ursäkt för mitt sätt att uttrycka mig på som jag anser vara olämpligt, sa han då.

ANNONS

HBK:s ordförande Per-Olof Nilsson tog då också avstånd från Djurics ord till Yaldir. 

- Ett sådant sätt att uttrycka sig på anser vi vara fullständigt oacceptabelt i alla sammanhang och situationer. Vi tar som klubb och som en del av fotbollen och samhället kraftfullt avstånd från detta, sa Nilsson i en kommentar på HBKs hemsida den 17 september, dagen efter matchen. 

HBK meddelade även då att föreningen skulle utreda frågan vidare, men har sedan inte kommunicerat något om internutredningen. 

Efter att avstängningen kommunicerats av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd, så uttalade sig dock Nilsson åter på HBK:s hemsida. Han sa då att klubben "respekterar nämndens beslut" och att kluben ser frågan som avslutad.

- Vi respekterar nämndens beslut. Föreningen har sedan tidigare tagit avstånd för att uttrycka sig på detta vis som vi anser är fullständigt oacceptabelt i alla sammanhang och situationer. I och med beslutet är frågan avslutad för oss, sa Nilsson då.

ANNONS

Avstängningen är till och med den 15 oktober, och därmed är Djuric åter spelklar på lördag mot Brage på Örjans vall i superettan.

När Fotbollskanalen nådde Per-Olof Nilsson under måndagen hade dock Nilsson inte koll på om föreningen kommer att använda sig av spelaren efter avstängningen eller om klubbens egen utredning kommit fram till något annat. 

- Det vet jag faktiskt inte. Det får du nästan ta med Magnus Haglund (manager i HBK). Jag är inte så involverad i de sportsliga diskussionerna. Det är Haglund som håller i det sportsliga, säger han till Fotbollskanalen. 

Avstängningen var i fyra matcher och HBK har meddelat att klubben skulle utreda frågan. Vad kom ni fram till i den utredningen?
- Jag får vara lite tråkig, men jag får hänvisa till Haglund i den biten, säger Nilsson. 

ANNONS

Vad kan du, som ordförande i föreningen, säga om detta sett till er värdegrund i föreningen?
- Ta gärna detta med Haglund när du ändå pratar med honom.

Vill inte du kommentera detta mer?
- Nej, för mig är ärendet avslutat, så du kan väl ta det med Haglund.

HBK-managern Magnus Haglund bekräftade i sin tur tidigare under tisdagen att Djuric är spelklar framöver utifrån disciplinnämndens avstängning. 

"Dusan är nu tillgänglig igen då han avstängning från matchspel avslutas 15 oktober. Han har då totalt stått över fem matcher inklusive matchen mot Akropolis den 20 september då klubben i samråd med Dusan höll honom borta från spel i den matchen. Med andra ord är han uttagningsbar från och med den 16 oktober", skriver han i ett sms till Fotbollskanalen.

När Fotbollskanalen vidare frågade om hur HBK:s utredning har sett ut, hur HBK ser på straffets längd, och hur klubbens värdegrund ser ut gällande den här typen av fråga, så valde dock Haglund att inte svara på det. 

ANNONS

"Under dagen kommer vi att kommunicera på vår hemsida rörande de frågor du ställt", skriver Haglund. 

Varför vill du inte uttala dig i media om ämnet?
"Jag står bakom klubbens statement", skriver Haglund. 

HBK meddelar därefter nu, på sin hemsida, att klubben tar avstånd från Djurics uttalande, samtidigt som föreningen skriver att klubbens verksamhet bygger "på de värdegrunder som Riksidrottsförbundet tagit fram". HBK nämner dock inte något om utredningen som klubben gjort gällande fallet och om utredningen kommit fram till något annat än disciplinnämndens beslut i fallet. 

HBK skriver så här på sin hemsida om ärendet:

"Halmstads Bollklubb tar självklart avstånd från rasistiskt beteende och diskriminering i alla dess former. Vår verksamhet bygger på de värdegrunder som Riksidrottsförbundet tagit fram. 

ANNONS

Vårt värdegrundsarbete genomsyrar hela vår verksamhet och ingår i vår ledare-, spelare- och föräldrarutbildning som vi inom föreningen kallar ”blå tråden”, det är riktat mot all form av rasism och diskriminering.

Vår spelare Dusan Djuric yttrade tyvärr en olycklig kommentar mot en motståndare i Umeå. HBK tar naturligtvis fullständigt avstånd från detta uttalande.

Klubben tog ett beslut i samråd med spelare att inte delta i den matchen som låg i nära anslutning till omtalade händelse.

Dusan är ångerfull och har bett om ursäkt. Händelsen anmäldes till disciplinnämnden och Dusan tilldömdes en bestraffning om fyra matchers avstängning som han nu har sonat och är därmed tillgänglig för spel till helgen som kommer." 

Halmstads BK är placerat på andraplats i superettan med sex poäng upp till Degerfors i serieledning och med två poäng ner till Jönköpings Södra på kvalplats. Åtta omgångar återstår av säsongen. 

ANNONS
Publicerad 2020-10-13 kl 14:55
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto