Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX/Gais hemsida

Gais Tomas Andersson.

Dokument: Mannen som har tagit kontroll över hela Gais

Ordförande på pappret. Mycket mer än så i verkligheten.
I ett långt dokument kan Fotbollskanalen nu avslöja hur Tomas Andersson styr hela Gais.
- När han kom till klubben sa han: ”Jag vill vara sportchef, klubbchef och tränare”. Nu är det nästan exakt så, säger en källa.

Skulder på drygt elva miljoner, elitlicensen i fara och en färsk nedflyttning från allsvenskan. När Gais gick till årsmöte 2013 var det med röda siffror och en svart framtid. Mannen som skulle försöka leda dem till ljuset? Tomas Andersson. 

Å ena sidan en 53-årig fotbollsälskare med ett ofantligt stort Gais-hjärta. Å andra sidan en 53-årig vd för Specialkarosser AB. Ett företag som hans far en gång grundat och som länge sponsrat Gais. På årsmötet röstades han fram till ordförande.

Ett par år senare kan man konstatera att han har lyckats skuffa undan lite av mörkret. Sportsligt har de visserligen ännu inte lyckats ta sig tillbaka till allsvenskan, men ekonomiskt redovisade klubben ett plus/minus noll-resultat för 2015.

ANNONS

Priset som föreningen har fått betala är att i stort sett hela verksamheten numera ligger i Tomas Anderssons händer. En verklighet som bekräftas av flera av varandra oberoende källor med insyn i klubben som Fotbollskanalen har varit i kontakt med. Källor som vill vara anonyma på grund av Tomas Anderssons tunga maktposition, men som samtidigt vill berätta sanningen.

År 2016 styr och ställer Tomas Andersson på nästan alla plan inom Gais. Han har anställt personal efter eget tycke, värvat spelare utan godkännande från sportchefer och tränare samt påverkat laguttagningar. En utveckling som har blivit allt mer tydlig under de senaste månaderna.

***

- Det kom som en överraskning.

När sportchef Fredrik Mohlin lämnade in sin avskedsansökan den 20 september kändes det som en blixt från klar himmel för Gais och klubbchefen Erik Bergkvist. I alla fall var det den bilden de visade upp utåt. Ingen, varken Erik Bergkvist eller ordförande Tomas Andersson, kunde ge någon ordentlig förklaring till varför Mohlin hoppade av mindre än ett år efter att de hade lockat över honom från en liknande roll hos superettankonkurrenten Varberg.

ANNONS

"GAIS sport- och försäljningschef Fredrik Mohlin har valt att gå vidare i sin yrkeskarriär och avslutat sin tjänst hos grönsvart. GAIS tackar honom för en bra insats under den korta tid vi arbetade ihop och önskar honom lycka till i framtiden", var det enda som kommunicerades ut från klubben.

Och Fredrik Mohlin själv, som redan har börjat ett nytt jobb på uthyrningsföretaget Cramo, har gjort sig onåbar för en kommentar. Källor till Fotbollskanalen avslöjar dock sanningen bakom avhoppet. En sanning som involverar Tomas Andersson och hans kontroll av klubben. Något GT tidigare har rapporterat om.

Under sin tid som sportchef fick Fredrik Mohlin, enligt Fotbollskanalens uppgifter, inte bestämma vilka spelare som skulle värvas, säljas eller förlängas med. Det gjorde Tomas Andersson.

- Fredrik fick inte vara sportchef. Det var därför han slutade. Det är Tomas som värvar spelare. Det är han som ska godkänna alla kontrakt, säger en källa.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen var förutsättningarna desamma även innan Fredrik Mohlins tid. Källor säger att sportcheferna i Gais inte har fått ta några egna beslut utan i stort sett bara tvingats verkställa Tomas vilja.

ANNONS

- Vid flera tillfällen har han värvat spelare utan att varken sportchefen eller tränaren har vetat om det. Helt plötsligt har det bara stått ett nyförvärv uppe på Gaisgården. Inför årets säsong värvade han flera spelare innan det var klart att Benjamin skulle träna laget. Och innan det var klart att Fredrik skulle bli sportchef, säger en källa.

I och med Fredrik Mohlins avhopp kan Tomas Anderssons makt komma att växa sig ännu större. För bara några dagar sedan meddelade klubben att de inte tänker anställa någon ny sportchef utan istället ersätta tjänsten med ett sportråd. Tomas Andersson är en av dem som kommer sitta med där.

***

Peter Gerhardsson vandrar runt på Bravida Arena. Det är lördag. En av de allra sista innan hans tid som tränare för BK Häcken är över. Han meddelade sitt beslut redan i början av juni. Efter åtta år i klubben får det vara nog. Snart är det dags för något nytt.

- Jag ser det som en jättespännande utmaning i mitt liv, har han tidigare sagt.

Ett tag såg det dock ut som att han bara skulle flytta den korta sträckan från Hisingen till centrala Göteborg. I slutet av september avslöjade GT att Gais hade visat intresse för honom. Sportchef Fredrik Mohlin, han hade inte sagt upp sig vid den tidpunkten, uppgavs ha önskat boka in ett möte med Gerhardsson. 

ANNONS

Inte för att nödvändigtvis byta ut den nuvarande huvudtränaren Benjamin Westman, vars kontrakt sträcker sig över nästa år. Utan istället för att bara ha ett förutsättningslöst samtal om framtiden. Ordförande Tomas Andersson sa dock nej.

- Tomas Andersson vet att han kan styra Benjamin Westman och det vet han att han aldrig skulle kunna göra med Peter Gerhardsson, därför var det aldrig aktuellt, sa en källa till GT.

Tomas Andersson själv dementerade allt i artikeln. Något som, enligt uppgifter till Fotbollskanalen, förvånade flera personer inom Gais. De ska inte ha förstått varför han dementerade det så tydligt. Allt som stod i texten stämde ju.

***

Han tar över uppgifter som ligger på sportchefens bord. Gör det jobb hen ska göra. Inte nog med det, Tomas Andersson lägger sig även i huvudtränarens arbetsuppgifter. Enligt källor till Fotbollskanalen bland annat genom att påverka laguttagningar. Det uppges gälla speciellt med nutidens Benjamin Westman, men Tomas Andersson ska även ha försök styra över andra tränare bakåt i tiden.

ANNONS

- Han kan pusha åt ett visst håll och då blir det ofta så, säger en källa.

En historia från en annan tid berättar om en tränare som tillslut inte orkade svara på Tomas Anderssons samtal. ”Telefonen är trasig”, var hans ursäkt när Andersson frågade. Bara någon dag senare fick han ett paket skickat till sig.

Innehållet? En ny telefon.

Avsändaren? Tomas Andersson.

Tilläggas till den historien ska att Tomas Andersson inte var ordförande vid tidpunkten utan bara en sponsor.

Källor till Fotbollskanalen berättar också om tränare som har fått långa sms och mail från Tomas Andersson efter matcher. Fyllda med åsikter och frågor av typen: ”Varför bytte du inte ut den spelaren?”, ”Varför använde du den taktiken?”

- Han vill ha mycket diskussion med tränarna. Helst mellan varje match. Han vill prata om hur matchen var och hur de ska agera nästa gång, säger en källa.

En annan källa berättar att Tomas Andersson har haft egna samtal med spelare om hur han tycker att de ska agera på planen. Allt utan huvudtränarens vetskap.

ANNONS

Tomas Anderssons behov av dialog och påverkan har fått stora konsekvenser.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen resulterade det i att hans relationer med både Thomas Askebrand och Per-Ola Ljung förstördes. Två av de tränare som ledde Gais innan Benjamin Westman fick uppdraget i november i fjol. Askebrand (oktober 2012 till maj 2014) och Ljung (juni 2014 till oktober 2015).

De båda tränarna gjorde det tydligt för Tomas att han inte skulle komma i närheten av laguttagningarna. Hur mycket han än försökte.

- Tomas fick inte som han ville där. Då blev han bara mer och mer frustrerad, uppger en källa.

När Fotbollskanalen når Thomas Askebrand säger han kort:

- Jag vill inte kommentera det. Jag har lagt det bakom mig.

Vad gäller P-O Ljung, som Fotbollskanalen inte har kunnat nå för en kommentar, så berättar källor att hans relation med Tomas Andersson tillslut fallerade totalt. De ska knappt ha pratat med varandra på slutet.

Den 9 oktober 2015 fick Ljung också sparken.

- Det sades att det var på grund av dåliga sportsliga resultat, men jag tror att det var en kombination. Att relationen med Tomas också spelade in, säger en källa.

ANNONS

En tid senare plockades Benjamin Westman upp från klubbens akademi för att tilldelas rollen som huvudtränare.

”Det blir en genuin gaisare som tar över chefstränarskapet i grönsvart”, skrev klubbens på sin hemsida.

***

Tomas Andersson rullar in på Gaisgården i sin svarta bil. Han tutar. En kvinna springer ut, tar nycklarna och parkerar bilen åt honom.

Klipp.

Tomas Andersson sitter med fötterna på bordet. Han läser tidningen samtidigt som han blir serverad kaffe.

”Inget gör någon på Gaisgården - utom jag”.

Klipp.

Tomas Andersson kliver in på en restaurang. Gais huvudtränare Benjamin Westman sitter vid ett av borden. De hälsar. Tomas lämnar över en ihopvikt papperslapp.

”Det är startelvan som du har där. Sedan glömmer vi inte det som vi har där när jag kommer i sista tio. Det är en fri roll”.

Klipp.

Totalt är filmen som Gais publicerade på sin hemsida efter GT:s artikel om Peter Gerhardsson två minuter och 17 sekunder lång. Den var menad att vara ironisk. Menad att visa hur fåniga alla påståenden om Tomas Anderssons stora maktposition inom Gais egentligen är.

ANNONS

Inte är det han som styr och ställer helt och hållet uppe på Gaisgården. Inte går han, som i filmen, fram till tränaren Benjamin Westman och lämnar över en lapp med startelvan till nästa match.

Jo. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen är det nästa precis det han gör.

- Det sjuka är att verkligheten ser ut exakt som på filmen. Det enda som inte stämmer är när han säger att han själv ska in och spela sista tio, säger en källa.

En annan källa säger:

- Det värsta är att allt är sant. Utom att han själv ska spela då. Och kanske att han får sin bil parkerad.

På pappret är Tomas Andersson bara ordförande. En ordförande som dessutom fortfarande är vd för Specialkarosser AB. I verkligheten har han dock fler roller än så.

- Han styr allt. Är det en pytteliten annons som ska ut måste han godkänna den, berättar en källa.

*** 

Tomas Andersson själv svarar, via mail, såhär på frågan om hur mycket han styr av det som händer i Gais:

”2013 och 2014 var det ett väldigt stort ideellt arbete att försöka rädda Gais från situationen man hade kommit i och då jobbade jag oerhört mycket med allt möjligt, in i detaljer. Det var tufft, men nödvändigt. Därefter har det ideella arbetet normaliserats en hel del, som tur är. Det har dock krävts ett stort och värdefullt engagemang från väldigt många ideella och det kommer att krävas så i Gais. Givetvis hade det varit väldigt bra om Gais kunde haft fler anställda inom olika ansvarsområden, tjänster och arbete. Engagemang och driftighet från anställda och ideella, är det som leder Gais framåt i den verklighet föreningen lever och allt sådant är positivt för föreningen och behövs alltid ännu mer av. På operativ nivå styr i dag klubbchefen Erik Bergkvist. Detta ihop med ideella styrelseledamöter, inom deras respektive ansvarsområde. Det ser riktigt bra ut för Gais, med det vi fått till organisationsmässigt för framtiden. Detta är viktigt att betona och det är ett bra steg framåt”.

ANNONS

Vad var anledningen till att sportchef Fredrik Mohlin valde att säga upp sig?
”Gais stod inför en omorganisation, där bland annat tjänsten säljare/sportchef skulle göras om till en heltidssäljare, för att behövligt fokusera mera på marknadsarbete. Mohlin erbjöds att söka denna tjänst, men valde istället att säga upp sig när denna omorganisation inleddes”.

Filmen som Gais publicerade på hemsidan under namnet: "En vanlig dag i Gais", speglar den verkligheten?
”Frågan känns faktiskt overklig, precis som filmen. Men, ibland tar jag på mig den vackra grönsvarta kostymen och det är ju en underbar verklighet”.

Har du värvat spelare utan godkännande från sportchef och huvudtränare?
”Givetvis inte. Skulle det ske så hade sannolikt den spelaren avlönats utan att bli uttagen alls av tränaren. Det hela faller på sin egen orimlighet och vore utan tvivel bland annat ett ekonomiskt självmord”.

Påverkar du hur huvudtränaren väljer sin laguttagning?
”Nej, den som tror att det går att styra vilka spelare en huvudtränare väljer att ställa upp med på plan har aldrig jobbat med fotboll, eller har en väldigt naiv och knepig verklighetsuppfattning. Ordförande med flera sitter med i fotbollsrådet och givetvis diskuteras diverse där ibland, men det är alltid tränaren som ansvarar för och tar ut lag med mera. Vill nog påstå att inte ens en sportchef har haft någon konkret påverkan beträffande detta. Det är helt och hållet huvudtränarens sak och har så varit. Konkret påverkan kan endast ske från det medicinska teamets bedömning om fysisk status på spelare”.

ANNONS

När Fotbollskanalen når tränaren Benjamin Westman säger han:

- Det vi har diskussioner om hela tiden är spelare in och ut med tanke på den sportrådskonstellationen vi har.

Har Tomas Andersson någon gång försökt styra dina laguttagningar?
- Nej, absolut inte. Hade det gått så långt att någon styrt min laguttagning hade jag inte velat syssla med fotboll igen. Alla uttagningar i träningsmatcher, cupmatcher och seriematcher har jag haft det yttersta ansvaret för. Det skulle inte bli trovärdigt om jag tog in vad andra tycker och tänker. Det skulle bli flera tusen olika elvor då.

***

Nu kanske ni undrar hur det är möjlig för en person att skaffa sig den här makten inom en svensk idrottsförening?

Visst är rollen som ordförande både viktig och tung, men i arbetsbeskrivningen står inte att han kan styra och ställa som han vill.

Makten ska vara demokratisk. Från medlemmarna till de förtroendevalda.

Källor till Fotbollskanalen berättar dock att Tomas Andersson sedan intåget 2013 har format Gais efter sitt eget tycke.

ANNONS

Och att klubben har låtit det ske utan att sätta stopp.

- Styrelsen vet om hur det är, men väljer att ha det så, säger en källa.

En anledning är alla de sponsorpengar han har pumpat in i klubben. De har gett honom makt och stor möjlighet att påverka, enligt uppgifter till Fotbollskanalen.

- Man kan förstå att han vill ha kontroll när han lägger in mycket pengar, men det här känns inte rätt, säger en källa.

Dessutom uppger källor att Tomas Andersson har gjort sig av med folk som inte stödjer honom och istället plockat in sådana som gör det.

Sedan han kom in i klubben har omkring 15 anställda lämnat föreningen på olika sätt och av olika anledningar. Bland dem finns alltifrån sportchefer och tränare till fystränare och fysioterapeuter. Allra senast tackade Jesper Ljung för sig. Årets assisterande tränare fick inte något förlängt kontrakt.

- Man kan bara konstatera att det jag har med mig från tjugo års bagage av elitfotboll och proffsverksamhet inte stämmer överens med hur verksamheten bedrivs i dag. Jag har mina tankar och värderingar om hur en förening ska bedrivas, men det finns inget rätt eller fel. Jag har full respekt för att man har olika syn på hur saker och ting fungerar, sa han till GT för bara några dagar sedan.

ANNONS

Tomas Andersson har kallat det mesta för en effektivisering. Därefter uppger källor att han har sett till att fylla de nödvändiga luckorna med personer som passar honom. 

”Styrelsen bestämmer vilka som skall anställas eller dessvärre inte kan ha kvar sin tjänst och där har varje person i styrelsen en röst. Bland anställda i Gais finns det en öppen och ärlig dialog internt, samt högt till tak och mycket diskussioner. Bra för framtiden. Samma anda och positiva utveckling finns i styrelsen, som för övrigt är beslutande kring alla personalförändringar. Jag står alltid bakom styrelsens beslut, även i de fall där jag har haft invändningar”, skriver Tomas Andersson i ett mail till Fotbollskanalen.

Personer som Tomas Andersson plockar in kommer ofta från en roll som supporter och har ett stort Gais-hjärta.

Erik Bergkvist, tidigare bland annat SLO, som befordrades till klubbchef i augusti är det senaste exemplet.

Och som nämnts tidigare: 

När tränaren P-O Ljung sparkades ersattes han av Benjamin Westman. En tränare som Tomas Andersson uppges kunna styra.

ANNONS

När sportchef Fredrik Mohlin lämnade ombildades rollen till ett sportråd. En lösning som ger Tomas Andersson större inflytande.

- Gais har valt att ha det såhär. De tror att det är rätt väg, men det finns ingen med fotbollskunskap kvar. Ingen som har erfarenhet av vad som krävs för att driva en elitförening. Fredrik Mohlin och Jesper Ljung var de sista. Nu är det ett gäng supportrar med Tomas Andersson i spetsen som styr, säger en källa.

En annan källa tillägger:

- Tomas vill styra med så lite folk som möjligt. Helst bara sådana som är Gaisare.

***

2-1 hemma mot topplaget Halmstad den 14 oktober var ett utmärkt resultat. Men det räcker inte. Gais kommer inte nå allsvensk uppflyttning i år heller. De är för långt efter toppen inför slutspurten.

Tomas Andersson kommer dock fortsätta styra, i alla fall till nästa årsmöte då medlemmarna återigen har en chans att säga sitt.

Frågan är vad som kommer hända om han inte väljs om? Om medlemmarna bestämmer att det är dags för en förändring?

Fallerar allt då? Ja, kanske.

ANNONS

- Han har gjort sig oumbärlig. Det skulle vara tufft att ta bort Tomas Andersson och alla hans pengar, säger en källa.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen kan det dock komma att hända saker i Gais redan innan årsmötet 2017.

Källor uppger att flera spelare har börjat tröttna på Tomas Andersson. Vissa beskriver klubbens nuvarande situation som ett kaos.

Exakt vad det innebär och vilka konsekvenser det får är upp till framtiden att utvisa.

Publicerad 2016-10-25 kl 18:10

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto