FEM SPANINGAR: “En slutminutsseger som kan vända HIF:s säsong”

HELSINGBORG. Helsingborgs IF vann bottenmötet i superettan med 1-0 över AFC Eskilstuna.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

3:07

Avbryt
Försök igen

HIF utnyttjade inte spelövertaget
Hemmalaget förde matchbilden i ödesmatchen på Olympia. Helsingborg var aggressivare än AFC och vann det mesta i duellspelet mot ett passivt bortalag som var svagt med bollen. HIF utnyttjade dock inte detta spelövertag till mål under första halvlek, till stor del på grund av egna tekniska fel. Misstagen var många från båda lagen och stundtals var spelkvalitén provocerande låg innan halvtid.

Himmel och helvete för Al Hamawi
Den andra halvleken fortsatte i samma låga tempo. AFC Eskilstuna vässade offensiven något och kom omgående till en jättechans, där Marcelo Palomino sköt rakt på HIF-målvakten Kalle Joelssson. Gästernas målvakt Nick Wolters var bäst hos AFC och såg ut att göra en matchavgörande räddning med kvarten kvar, när nederländaren tippade Amin Al Hamawis skott i stolpen. Stolpe ut och ett HIF som riskerade att slösa bort två blytunga poäng i bottenstriden, men Al Hamawi förde hemmalaget från helvete till himmel. I den 95:e minuten sprätte upp anfallaren upp bollen i nättaket - serverad av en annan inhoppare, Ervin Gigovic - och såg till att Olympia exploderade i sällsynt eufori.

Potentiellt säsongsvändande HIF-seger
Det svaga hemmalaget Helsingborg bjöd Olympia-publiken på ett sällsynt euforirus. Vikten av trepoängaren kunde vägas i slutsignalvrålets kombination av glädje och lättnad, för nu är HIF uppe på kvalplats och två poäng före nästjumbon Örgryte IS, som spelar senare denna omgång. Jobbet är långt ifrån gjort i bottenstriden, men sättet som de malde ner Eskilstuna visar att det inte saknas karaktär i laget. Vill det sig väl för HIF kan detta bli en säsongsvändande seger.

Rognes återkomst oerhört viktig
HIF-spelarna Pavle Vagic, Lucas Lima och Cole Alexander lämnade alla återbud på grund av skador, och under matchen fick Rasmus Jönsson och Dennis Olsson smällar och tvingades utgå. Mer positivt för Helsingborgs del är lagkaptenen Thomas Rognes återkomst till laget, efter mer än en månad vid sidlinjen. Mittbacksveteranen hoppade inte in i dag, men bara det faktum att norrmannen är tillbaka skänker laget en trygghet. Om Rogne håller sig skadefri har HIF ett fundament att lita på under säsongsupplösningen.

AFC lever farligt
Eskilstuna-laget är kvar på 13:e plats, men bara en poäng före Helsingborg. Det var inget som imponerade med Nolberto Solanos lag, som nu har fyra förluster på de fem senaste matcherna. AFC försvarade rätt så bra under matchen, men i offensiven satt de inte ihop. Alarmerande är att laget gjort blott 20 mål på 23 omgångar, vilket innebär en nedflyttningsrisk i sig.

Publicerad 2023-09-22 kl 22:20