FEM SPANINGAR: "Hektisk vinter väntar Örgryte"

GÖTEBORG. Örgryte IS vann med 1-0 mot Nordic United och spelar i superettan 2024.
Här är Fotbollskanalens Lucas Werdelins fem spaningar från matchen.

2:39

Avbryt
Försök igen

Sprudlande Nordic-start gav inte betalt
Det var ett bortalag som direkt tog för sig och pumpade på offensivt i inledningen av det avgörande kvalmötet. Laget såg ut att vara fullproppat med självförtroende och spelade enkelt förbi Öis första press. Hemmalaget såg nervöst ut de första minuterna och målvakten Mathias Nilsson skickade oprovocerat ut både en och två bollar till inkast. Tidigt kom också läget för Nordic United genom Shergo Shhab, men vars avslut inte gick på mål. När Öis i stället spräckte målnollan jämnades matchbilden ut betydligt.

Där hade Öis gjort hemläxan
Shargo Shhab vann poängligan klart i ettan norra i år med totalt 24 mål och är på papperet Nordic Uniteds klart främsta offensiva hot. Bortsett från det tidiga superläget som 28-åringen fick hade Örgryte IS full koll på honom - och i den andra halvleken växte frustrationen hos bortalaget av just den anledningen. Shhab hade ständigt bevakning på sig så fort han var i närheten av bollen, och när anfallaren sedan blev utbytt med mer än 20 minuter kvar att spela var besvikelsen stor och han gick rakt ner mot omklädningsrummen.

Urstark andra Öis-halvlek
I halvtid var ändå känslan att bortalagets individuella skicklighet och frenesi skulle kunna ge kvalmötet nerv igen, men Örgryte gick ut till den andra halvleken urstarkt och fick matchen precis dit man ville. Bortalagets irritation växte och de enkla misstagen blev fler, och det var egentligen inte förrän de sista minuterna som det blev något form av tryck mot hemmamålet. Öis spelade cyniskt, noggrant och var kompakt över hela planen. Det var egentligen närmare 3-0 än en kvittering och det blev aldrig tal om någon större dramatik.

Lundberg kvalhjälte - igen
Viktor Lundberg, 32, har haft ett tungt, tungt år och stod inför dagens match bara noterad för en assist i superettan 2023. Det senaste målet kom för nästan precis ett år sedan i kvalmötet mot Sandvikens IF, som Öis också gick segrande ur. I dag passade anfallaren på att kliva fram igen. Efter en tjusig skarv till Linus Tagesson fick Lundberg tillbaka bollen och såg till att ge sitt Öis det så viktiga 1-0-målet och det gick knappast att ta miste på hans glädje i det efterföljande firandet. Efter en pigg start av bortalaget kastade målet omkull matchbilden och Öis tog över mer och mer - och även i år såg Viktor Lundberg till att Örgryte fortsatt spelar i superettan.