Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN
49v

Gais blickar redan mot 2018: "Nu ska Bosko få bygga sitt Gais"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I klippet visas höjdpunkterna från mötet mellan Gais och Varberg.

GÖTEBORG. Ett skakigt 2017 är över.
Under söndagen börjar Gais arbete mot ett stabilare och bättre 2018.
- Den röda tråden blir vår tränares spelmodell. Vi bygger därifrån nu, säger klubbchef Erik Bergkvist.

Lite mer än en timme har passerat sedan Gais säkrade spel i superettan 2018 genom att 3-0-besegra Varberg hemma på Gamla Ullevi.

Klubbchef Erik Bergkvist är ensam kvar i omklädningsrummet. Äntligen kan han andas ut. Äntligen kan hela klubben andas ut.

De senaste veckornas balanserande på kvalstrecket har varit påfrestande – för att inte tala om rädslan inför vad en degradering till divison 1 hade kunnat innebära.

- Det kanske inte hade varit föreningens död, men det hade varit en otroligt lång väg tillbaka. Den skillnaden som är där... Visst, vi är Gais, vi hade säkert varit lite halvsexiga i division 1, men divison 1 är inte lika intressant. Superettan är en förutsättning för att kunna gå vidare. Inte minst ekonomiskt, säger Bergkvist som snart ska ut i natten och fira det som firas bör. Inte för länge dock. Snart måste byggandet av 2018 ta fart. Ritningar ska göras, kontrakt ska skrivas. Bland annat.

- Man kan väl säga att 2018 börjar i morgon (söndag). Nu vet vi vilka förutsättningar vi har.

Vad gäller truppen så sitter omkring tio spelare på utgående avtal. En del nya kontraktsförslag har printats ut, en del samtal har tagits, men än har inga slutgiltiga beslut fattats.

- Det är diskussioner i tränarstaben, framförallt mellan Bosko (Orovic, huvudtränare) och Patrik (Ingelsten, assisterande), om vilka man vill behålla och hur man ska bygga deras Gais för en tid framöver. Och i det här läget ligger det helt på dem. De kommer givetvis få riktlinjer och en budget att förhålla sig till, men de har hela mandatet att styra vilka spelare de vill bygga sitt Gais med. Där är vi i dagsläget, säger Erik Bergkvist.

Mitt ibland de där utgående kontrakten finns lagkaptenen Carl Nyström (ett mål mot Varberg) och mittfältskreatören Dusan Djuric (två assist mot Varberg). Under lördagskvällen öppnade båda för att skriva på nya avtal.

- Jag kommer sätta mig med Gais och vi kommer prata. Det är inget som är säkert ännu, jag vet faktiskt inte själv vad jag ska göra, men jag kommer absolut lyssna på vad Gais har att säga och vad de har för planer inför nästa år. Man vill vara i ett lag som vill vinna och som har högre ambitioner. Och det tror jag att Gais har inför nästa år, säger Djuric, 33.

Du har några fotbollsår kvar i kroppen?
- Jag har något år till...

Inte några?
- Jag kan inte säga exakt, men så länge jag har motivation kommer jag spela. Och så länge jag kan leverera.

Nyström:

- Jag trivs bra i Gais och Gais är en fantastisk förening. Det ska bli spännande att höra vad de säger. Vi får ta ett snack i veckan.

Det låter som att du blir kvar?
- Vi får se. Jag vet inte vad som händer. Men jag trivs här och har fått vara kapten i en klassisk förening som vill framåt, även fast vi har fått kämpa. Vi tror på Boskos idéer och det känns som att vi är på rätt väg.

Vad gäller 2018 poängterar den sistnämnda att behovet är stort av en tydligt utstakad väg framåt. Under de senaste åren har omsättningen på spelare och tränare varit alldeles stor. En tydlig ryggrad behöver sättas på plats under vintern.

- Nu ska de ha de gubbarna de vill ha och tror på. Kontinuitet och röd tråd i spelidé. Vad har vi för gubbar som ska in där? Jätteviktigt, jättejätteviktigt, säger han.

Erik Bergkvist håller med.

- Bosko har vi ju kontrakterat nu och tanken är att han ska få möjligheten att bygga sitt Gais. Det påbörjades redan när han rekryterades i somras. Han har tagit in några spelare som han vill ha i sitt sätt att spela fotboll. Nu ska det kompletteras med ytterligare spelare. Vi ska behålla spelare. Den röda tråden blir vår tränarens spelmodell framöver, så är det. Vi bygger därifrån nu.

Kommer det bli en stor spelaromsättning även i vinter?
- Om man tittar på vårt facit så har vi bytt för mycket spelare. Det är klart att vi har gjort det. Med det sagt har vi i vissa situationer varit tvingade att byta spelare för att man inte har haft möjlighet att skriva långa kontrakt och för att man inte har haft möjlighet att låsa sig kostnadsmässigt med långa kontrakt. Men nu har vi en grund att stå på och en tro som vi känner oss trygga med. Då är det mycket lättare att agera.

Vad gäller ledningen kring A-laget så kommer Bosko Orovic och Patrik Ingelsten fortsätta styra, fullt naturligt med tanke på Erik Bergkvists ord. Dessutom kommer någon form av sportchef att rekryteras.

- Vi har träffat flera kandidater som vi tycker är jävligt bra. Sedan om det blir en renodlad sportchefsroll vet vi inte. Det kan bli en person som är någon form av hållbarhetsansvarig i klubben som fungerar både i akademin och med sporten. Med någon form av: "Såhär vill vi att fotbollen i Gais ska fungera och hålla över tid". Så vi får se, säger Erik Bergkvist.

Ni tänker inte bli nia nästa år också? 
- Nu blev nia en förhållandevis bra placering. Det kunde ha blivit värre... Men vi ska inte bli nia nästa år. Samtidigt skiter jag i om vi kommer nia i år om målsättningen är att vi ska gå upp om tre år. Då kan vi komma tolva lika väl. Det viktiga är att vi har en tro på var vi ska vara om några år. Vägen till målet kan vara lite ruffig...

Bara man når fram.
- Precis. Det kan vara ett steg bakåt, två steg framåt. Som den här säsongen har visat. Det gäller att våga tro på det vi gör.

Gais målsättning? Att nå allsvenskan senast 2020. Att hålla sig kvar i superettan var givetvis nödvändigt för att kunna lyckas med det.

Publicerad 2017-11-05 kl 08:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons