Gais mardröm i kvalet - Dalkurd avgjorde på sent självmål

Superettan Playoff

Gais var nära att få med sig oavgjort borta mot Dalkurd i kvalet till superettan.
Men August Wängbergs sena självmål innebar 2-1 till hemmalaget.
Nu måste Gais vinna returen på Gamla Ullevi för att stanna kvar i elitfotbollen.

Gais hade en tung säsong i superettan, där man till slut landade på 14:e plats. Under torsdagskvällen väntade Dalkurd, som slutade tvåa i ettan norra, i det första kvalmötet av två mellan lagen.

På ett snöigt Studenternas IP i Uppsala tog det bara två minuter innan matchen avbröts efter att Gais-supportrar tänt rökbengaler och kastat in bangers på planen, vilket skymde sikten för aktörerna ute på konstgräsmattan.

När matchen kom igång igen dröjde det till den 64:e minuten innan det första målet kom. Rassa Rahmani gav då Dalkurd ledningen med 1-0 när August Wängberg kastade sig förgäves och försökte rädda på mållinjen.

Gais kvitterade dock till 1-1 efter en riktig drömträff signerad Jonas Lindberg, som fick bollen ute till vänster och drog till. Bollen flög hela vägen in i det bortre krysset. Just då gick göteborgarna mot ett bra resultat inför returen hemma på Gamla Ullevi på söndag. Matchen skulle dock få ett mål till - i fel bur.

När klockan tickade upp mot 90 minuter slog Dalkurd in bollen från höger. Gais-målvakten Mathias Karlsson stötte ut bollen rakt på Wängberg som inte hann flytta på sig. Bollen hamnade i nät, Dalkurd vann med 2-1 och har därmed skaffat sig en liten fördel inför returmötet.

Senaste säsongen som Gais inte tillhörde svensk elitfotboll (allsvenskan eller superettan) var 2003, när man lyckades kvala sig upp från dåvarande division 2.