Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Gefle tror sig klara elitlicensen: ”Har klarat av den akuta ekonomiska krisen”

Foto: Bildbyrån

Det är inte bara på planen som det går rejält mycket bättre för Gefle nu. Efter bland annat en Swish-kampanj ser ekonomin ut att räddas, men bara om laget håller sig kvar i superettan.

Fotbollskanalen skrev tidigare idag om att Gefle har blivit ett helt nytt lag på planen sedan huvudtränaren Poya Ashbagi tog över i somras. Även vid sidan av planen har saker blivit förbättrade.

I juli berättade Gefles tillförordnade ordförande Malin Rogström om lagets svåra ekonomiska situation, där elitlicensen var i fara. Efter ett par månaders arbete har situationen förändrats radikalt. 

- Vi vill inte säga att läget är helt lugnt, men den akuta krisen vi befann oss i befinner vi oss inte i idag. Det är fortsatt tufft och hela andra villkor, men det går också bättre för laget och det kommer mer publik på matcherna, säger Rogström till Fotbollskanalen. 

- Den akuta ekonomiska krisen har vi klarat av, kan man säga. 

Om ni klarar av kontraktet i superettan, klarar ni då av elitlicensen?
- Ja, det tror jag. Det innebär inte att allt är frid och fröjd utan det är klart vi måste fortsätta vara väldigt medvetna om ekonomin och även fundera på hur organisationen ska se ut. 

En delanledning till att det har gått så bra är den Swish-kampanjen som sattes igång. 2000 privatpersoner och ett 40-tal företag bidrog. 

- Vi hade hoppats på att få in 750 000 kronor. Det var väl ett mål som vi inte hade gått ut med, men som vi hade internt. Vi fick in nästan 830 000. Tack vare att vi har en partner som lovade att man skulle dubbla det, så det landar på över 1,6 miljoner. 

Dessutom såldes Johan Oremo, enligt Expressen för runt en miljon kronor, samtidigt som personalkostnaderna sänktes med 30 procent. De sex nyförvärven inte ha belastat ekonomin så tungt enligt Rogström, och fler besparingar har gjorts. Detta för att klara av intäktsbortfallet på runt 15 miljoner kronor jämfört med tiden i allsvenskan. 

Gefle har fortfarande två spår de jobbar med, ett för superettan 2018 och ett för division 1 2018, men frågan är hur mycket mer som kan sparas in.

- Vi har massa vakanser på framför allt kansliet. Vi hade en kommunikationsansvarig, vi hade en ekonomi- och adminansvarig, vi hade en sportchef. Nu är vi väldigt slimmade. Det måste man fundera på om det är hållbart på lång sikt. Det tror inte jag. 

Om den positiva trenden håller i sig lär dock intäkterna fortsätta att öka. I våras hade Gefle så få som 718 åskådare på nya Gavlevallen. Senast mot Norrby var det över 1700, en ökning med drygt 240 procent. Där berömmer Rogström bland annat den nye tränaren Poya Ashbagi. 

- Det är klart det har betydelse att laget spelar det man kallar mer underhållande fotboll. 

- Poya är fantastisk på alla vis. Väldigt omtyckt av spelarna i laget och har en oerhörd kunskap. Att komma in som tränare, att sätta sin arbetssätt, ha en grupp som är ny och omformas ständigt när spelare kommit in, och samtidigt lyckats vända det och vinna. Det är en bragd på många sätt. Jag är oerhört imponerad. 

Gefle möter idag Dalkurd, i en match som startar klockan 18.00 och sänds via C More.

 


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän

 

Publicerad 2017-09-16 kl 09:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons