Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Hammarby bekräftar AEG-satsning: "Men de öppnar ingen pengakran"

Hammarbys ekonomi får en rejäl skjuts. Minoritetsägaren AEG kliver in – för att ta klubben till allsvenskan.
- Men de öppnar ingen pengakran som bara pumpar på, säger ordföranden Kent Hertzell.

Efter flera års finansiell misskötsel och ett fritt fall ned i superettan tycks saker och ting vara på väg i rätt riktning för Stockholmslaget. Försäljningen av skyttekungen Linus Hallenius inbringar miljoner och bidrar till att få räkenskaperna i balans.

Samtidigt meddelar Anschutz Entertainment Group, AEG, att de inte längre vill sälja sin andel på 49 procent av aktieinnehavet.

- Den linjen har de övergett. De vill vara med och satsa på Hammarby. Sedan vad det här innebär rent konkret är för tidigt att säga. Det kommer vi att diskutera de kommande veckorna, säger Kent Hertzell till fotbollskanalen.se.

Han förklarar att grundkittet i överenskommelsen är att de grönvita ska tillbaka till allsvenskan. Det gynnar AEG som driver Stockholmsarenan, och det gynnar Hammarby som tappat publik och slitit i uppförsbacke efter nedflyttningen.

- Samtidigt får det inte bli så att någon bara startar en sedelpress som trycker fram obegränsat med medel. Vi får inte gå på minan igen att vi gör oss beroende av externt kapital och – pang, bom – så försvinner det och så står man bara där, säger Kent Hertzell.

Men en del pengar kommer väl AEG att bidra med?
- Det utgår jag ifrån, utan att ha diskuterat saken närmare med deras representanter. Men allt annat skulle förvåna mig mycket.

Flera potentiella framtida problem kvarstår dock, trots AEG:s stundande nysatsning. En springande punkt är hyresförhandlingarna när Hammarby lämnar Söderstadion till förmån för Stockholmsarenan. I det läget sitter AEG både som klubbägare – och som hyresvärd.

- Du tänker på jävsituationen? Ja, det kan bli lite konstigt. Det är ett problem. Det behöver man inte vara Einstein för att se. Men att man ser det som ett problem ökar också möjligheterna att lösa det. Men exakt hur man rundar de fallgroparna har jag inget exakt svar på nu, säger Kent Hertzell.

Den biten klarnar längre fram?
- Ja, det måste den göra. Men ur ett positivt perspektiv kan man ändå konstatera att vi och AEG har samma vilja att dra åt ett gemensamt håll. Därför tror jag att vi kommer runt det här, även om det blir en utmaning.

Vad finns det mer för oklarheter kring det här?
- Man brukar ju säga att det aldrig finns några fria luncher. Om någon skjuter in pengar vill de ju ha ersättning också i någon form. Inser man inte det är man ju naiv. Men de bitarna är precis vad vi ska diskutera nu, de kommande veckorna. Hur vi kan uppnå ett samförstånd som passar alla parter.

Publicerad 2010-10-22 kl 11:11
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons