Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Hammarby

Hammarby nöjt med beslutet: "Kollektiv bestraffning är fel väg att gå"

Hammarby slipper spel inför tomma läktare. Stockholmsklubben är glad och lättad efter besvärsnämndens beslut.

- Vi ser inte kollektiv bestraffning som rätt väg att gå, säger VD Henrik Kindlund.

På tisdagen meddelade svenska fotbollförbundets överinstans besvärsnämnden att den ursprungliga domen från disciplinnämnden rivs upp. Enligt besvärsnämnden har Hammarby inte gjort sig skyldigt till några grova underlåtelser vad gäller säkerhetsarbetet inför matchen mot Gais tidigare i höstas. Man vill inte lasta föreningen som sådan för att ett 40-tal huliganer bröt sig in på en avstängd läktarsektion, varpå mynt och stolsryggar kastades ner mot bortalagets klack.

ANNONS

"Inför matchen har samtliga in­blandade aktörer, såsom polis och gästande förening, varit överens om det planerade säkerhets­arrangemanget utifrån kända risk- och hot­bilder. Man tillämpade därvid det planeringsprogram som gäller för match där man bedömer att det finns en överhängande risk för att ordning och säkerhet kommer att äventyras i samband med matchen. Såvitt framkommit har Hammarby bemannat och även i övrigt genom­fört säkerhetsarrangemanget i enlighet med angiven planering", skriver besvärsnämnden i sin bedömning.

Efter att domen mildrats kvarstår bara delen om att Hammarby ska betala 250 000 kronor i böter, och när fotbollskanalen.se når VD Henrik Kindlund är han nöjd.

- Det var väl egentligen ganska förväntat från vår sida att det skulle bli så här, men självklart är man glad och lättad, säger Kindlund.

ANNONS

Varför var det förväntat?

- Vi hade ju fått ett uppskov beviljat gällande det ursprungliga straffet och var dessutom och träffade besvärsnämnden förra veckan. När de inte drog tillbaka sin inhibition kände vi att det vore märkligt om det slutliga beslutet inte skulle bli att vår överklagan bifölls.

Hur ser ni på att disciplinnämnden först utdelade ett kännbart straff, varpå nästa instans rev upp det?

- Jag vill egentligen inte recensera disciplinnämndens arbete, men vi ansåg ju att deras slutsatser i det här fallet var felaktiga. Nu kan vi konstatera att besvärsnämnden ger oss rätt.

Med den här domen i åtanke, vilket straff vore rimligt nästa gång om något liknande inträffar på en Hammarbymatch?

- Det beror ju lite på vad som sker, men i princip tycker jag att ett bötesstraff är rimligt om vi brister i säkerhetsarbetet. Vår hållning, som jag tror att många delar, är att vi som föreningar måste göra vårt yttersta för att bestraffa individerna som begår de här handlingarna. Det är dem man måste komma tillrätta med. Att straffa klubbarna räcker inte hela vägen.

ANNONS

När jag pratade med er ordförande Richard von Yxkull beskrev han den sortens kollektiva bestraffning som "ett slag i luften". Håller du med?

- Ja, i det här fallet absolut. Ser man till Gaismatchen hade vi 10 000 åskådare där som inte gjorde något fel alls. Sedan har vi ju redan identifierat merparten av de som faktiskt bröt sig in på det övre etaget av läktaren och gett gett dem tillträdesförbud. De är redan borta. Att då bestraffa alla oskyldiga blir dubbelt konsigt, tycker jag.

Hammarby kommer dock inte att överklaga bötesbeloppet på 250 000 kronor till Riksidrottsnämnden.

- Där kan man bara vinna om det begåtts formaliafel. Vi tar böterna och betalar dem och så går vi vidare, säger Kindlund.

Publicerad 2013-11-05 kl 10:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto