Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Har uppgetts vara överens med Öster - nu vill Järdler bryta kontraktet

Foto: Bildbyrån.

Öster vill ha Christian Järdler som tränare nästa säsong.
Och Järdler vill bryta sitt avtal.
- Det är ett kontraktsbrott, säger sportchefen Thomas Lundqvist på en presskonferens.

Det har varit hårda tongångar från IFK Värnamos ledning efter att P4 Kronoberg uppgett att Öster varit överens med IFK:s tränare Christian Järdler, som har avtal även över 2018, angående att bli ny tränare för Växjöklubben 2018.

Sportchefen Thomas Lundqvist kallade det hela en ”fientlig handling” och på måndagen höll just Lundqvist samt ordföranden Kaj Larsson en presskonferens.

På presskonferensen berättade sportchefen att Christian Järdler bett att få bryta sitt avtal med klubben. Enligt Lundqvist kontaktade Järdler klubben redan den 14 september.

- Han berättade då att han inte var glad över att lämna ett besked till mig, att han har för avsikt att bryta sitt kontrakt och lämna IFK Värnamo och att han varit i kontakt med en ny klubb. Han beskrev det ungefär som att "det är mitt livs chans. Ett steg i rätt riktning för hans utveckling som tränare.", säger Lundqvist.

- Jag svarade att: ”Självklart ska vi inte stoppa dig i din utveckling som tränare och din fortsatta karriär. Jag förutsätter att det är en klubb från ett högre sammanhang, en allsvensk klubb, och ingenting annat." Jag kunde då inte, i min vildaste fantasi, tänka mig att det var Östers IF.

Värnamo försökte då i stället få tränaren att förlänga sitt kontrakt.

- Då tog jag kontakt med Kaj Larsson och Sven-Erik Svensson (trion utgör den sportsliga ledningen i klubben) och sedan försökte vi övertala honom att ändra sitt beslut. Vi var beredda att skriva ett nytt tvåårskontrakt men han har varit ganska kallsinnig och tackat nej till vår ansats till att skriva nytt kontrakt.

Lundqvist är rejält besviken på Östers agerande.

- Att ta kontakt med vår tränare, när det är tio omgångar kvar av superettan, utan att ta prata med oss, man gör inte på det sättet. Det är inte fair play.

Klubbens ordförande Kaj Larsson drog paralleller till Östers arbete kring fair play. Klubben har bland annat infört en uppförandekod som syftar till att spelarna i laget kan bli bestraffade om man filmar på planen.

- Det har varit mycket diskussioner under året, om den moraliska kompassen inom svensk fotboll. Förra veckan var det stora rubriker kring agenternas etik och moral. Vi har haft matchfixning. I Olof Lundhs podd på Fotbollskanalen ondgjorde sig Östers sportchef Matias Concha om att spelarna måste visa mer vett och etikett och inte filma på planen utan sköta sig på ett fair sätt. Men utanför visar inte Östers IF med Matias Concha i spetsen någon större moralisk medvetenhet.

Enligt sportchefen Thomas Lundqvist har Öster hävdat att Järdler kan säga upp sitt avtal med hänvisning till arbetsrätten, men att man samtidigt erbjudit klubben 100 000 kronor i "goodwill". Lundqvist menar att summan är alldeles för låg - och att arbetsrätten inte är ett hållbart argument.

- Vi har varit i kontakt med fyra jurister och alla hävdar att det är ett kontraktsbrott.

Parterna kommer nu att träffas under eftermiddagen.

Öster hävdar att de inte gjort något fel i processen.

- Värnamos sätt att uttrycka sig känns lite märkligt, ytterst märkligt. Men jag lägger inga värderingar i det, säger Öster-styrelsens sportsligt ansvarige Fredrik Gustafson till Fotbollskanalen.

Gustafson hävdar att Öster tog kontakt med Christian Järdler i september, fick besked om att han ville träna Öster och att Järdler därefter meddelade Värnamo att han hade för avsikt att bryta sitt avtal efter säsongen.

- Då fick han besked av Värnamo att de inte stoppar någon och att de inte kommer stoppa honom. När jag fick det beskedet av Christian ringde jag direkt till Värnamos sportchef och talade om att det är Östers IF som är föreningen. Då förändradess förutsättningarna. Sen har vi i tre veckor försökt få till ett möte med Värnamo.

- Jag har svårt att se det här som en krigsförklaring eller en fientlig handling. Det finns en tydlig skillnad i regelverket när det gäller spelare och tränare. Vi är inte en part i det här, det är två parter som är inblandade och det är Christian och Värnamo.

Men om ni nu inte är en part, varför har ni erbjudit Värnamo 100 000 kronor för Järdler?
- Några summor kommer jag aldrig diskutera, men det man kan prata om är att det här inte handlar om att köpa loss någon. Lämnar man en ersättning är det av ren "goodwill". Det är en jäkla stor skillnad på det och en övergångssumma för en spelare.

Rent juridiskt behöver inte Öster betala Värnamo något för Järdler, men däremot gör sig Järdler skyldig till avtalsbrott om han säger upp sitt kontrakt i förtid. Då har Värnamo rätt till skadestånd av Järdler, men vanligtvis i liknande fall blir det tränarens nya arbetsgivare som sedan står för kostnaden som skadeståndet innebär.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Östers sportchef Matias Concha. Concha hänvisar i sin tur till styrelsens sportsligt ansvarige Fredrik Gustafson.

Publicerad 2017-10-09 kl 14:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons