Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

HIF:s nye ordförande: "Har velat det här länge"

Krister Azelius, 53 år, är ny ordförande i Helsingborgs IF. Nu vill han bygga ett nytt HIF.
- Det som hände i den här tragedin med att åka ur är att det blir en bladvändare, säger han till Fotbollskanalen.

Helsingborgs IF behövde en nystart efter att ha ramlat ur allsvenskan. Valberedningen föreslog en ny ordförande efter Sten-Åke Tjärnlund, vilket han gick med på i samförstånd

ANNONS
och avgick.

På måndagens årsmöte röstades ersättaren fram: Krister Azelius. HIF försökte få honom redan inför 2015, men då sa han själv nej. Främst eftersom han ville skapa något eget.

- Det var en organisation med en ny klubbdirektör, Lagardèreavtalet, managerlösningen och så vidare. Då skulle man liksom in och ärva det och förvalta det... Även om det kanske var rätta beslut så var jag inte delaktiga i dem. Om det var någon av dem som kände att jag inte tyckte att det var så bra, så hade det varit en dålig sits.

- Det som hände i den här tragedin med att åka ur, som vi får säga att det var, är att det blir en bladvändare. Man måste, som de då redan ha påbörjat, kavla upp ärmarna och börja om. Det passar mina egenskaper bättre, sedan är det kanske tråkigt att göra det en division ner.

Azelius, en advokat som bland annat samarbetat med The Ark, har tidigare erfarenhet av HIF då han satt i styrelsen som sekreterare mellan 2003 och 2009. De senaste åren har han varit ordförande i innebandyklubben FC Helsingborg, dit han fick Henrik Larsson att tillfälligt byta fotboll till innebandyns högstaliga. Uppdraget som ordförande i FC Helsingborg avgår Azelius från i juni.

ANNONS

Den stora utmaningen i HIF blir att skapa en positiv anda igen. De har fått kritik för att vara en stängd förening de senaste åren och Azelius vill skapa mer öppenhet i alla delar i föreningen.

- Jag tror mycket handlar om att just få ihop styrkorna. Få ihop det vi känner här idag. Applåderna, de positiva víbbarna trots degradering. Jag tror man ska rida på detta och göra det bredare. Öppna upp familjen och ta in folk. Vill du ha engagemang så måste du vara delaktig. Du kan inte bara kräva engagemang och förtroende, du måste ge delaktighet, insyn, ”vi-känsla”.

Hittills har Azelius läst på tillräckligt mycket för att veta att han ville acceptera uppdraget, men inte velat borra ner sig för djupt i frågorna.

- Det jag känner är att man har hanterat den här degraderingen. Man har utnyttjat den med förståelse om att saker måste ske. Man har inte varit passiv. Man har agerat och anpassat sig till en ny ekonomi. Det tror jag nog är ett startskott, vi tvingas agera med andra medel.

ANNONS

- Kan man lyckas med detta, och det är naturligtvis inte enkelt, och ha genomtänkta planer så ska vi fan klara av att ta oss tillbaka inom rimlig tid, och därifrån kliva vidare och vara det vi förtjänar, nämligen en storklubb i svensk fotboll. 

Om man om några år skulle beskriva HIF, vad är då ditt drömscenario? 
- Mitt drömscenario är en klubb med en trygg ekonomi som spelar i allsvenskan, med förutsättningar att på ytterligare några år vara tillbaka som en storklubb i allsvenskan.

Det blev också fler nya ansikten i styrelsen. Ett av dem är Oskar Rönningberg, tidigare HIF-spelare som gjorde A-landslagsdebut 2008. Drygt ett halvår senare avslutade han spelarkarriären på grund av knäproblem, 22 år gammal.

Efter det utbildade sig Rönningberg till fastighetsmäklare och jobbar numera för Ikea. Han säger till Fotbollskanalen att han inte varit inne i fotbollen sedan han slutade för drygt åtta år sedan.

ANNONS

- Professionellt har det inte funnits utrymme, men nu känner jag det och tror HIF står inför en fantastisk framtid. Att få vara en del av det är en dröm.

För en och en halv månad sedan fick han frågan om han ville vara valberedningens förslag till ny styrelsemedlem. Något som ökade motivationen att tacka ja var att Azelius själv ville ha med Rönningberg.

- Jag har hoppats att Krister ska hoppa på det här många gånger, men nu är vi här och jag tror han kommer göra ett kanonjobb.

- Jag behövde ingen betänketid. Det här är något jag har velat länge, att vara tillbaka i HIF. Direkt när jag kom in här idag kändes det som att komma hem. Helt fantastiskt. 

Vad ska du bidra med i kompetens? 
- Jag hoppas bidra med ett sportsligt perspektiv. Jag vet hur det är att vara både ungdomsspelare och A-lagsspelare i HIF, i både medgång och motgång. 

ANNONS
Publicerad 2017-03-13 kl 22:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto