Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Ikonen om Hammarby: "Övertygad - de klarar detta"

Målet var superettans topp tre - nu lurar division 1 runt hörnet för Hammarby. Men Hammarbyikonen Petter Andersson känner sig inte oroad.

- Hammarby hör hemma i allsvenskan. Division 1, det känns liksom inte logiskt. Jag är övertygad om att de kommer reda ut det här, säger Petter Andersson till FotbollDirekt.se.

När Petter Andersson kom till Hammarby 2003 och lämnade klubben 2008 - under den period han spelade i Söderkluben var allsvenska topplaceringar målet inför varje säsong. Sedan dess har raset varit totalt. Med fem omgångar kvar är risken överhängande att Bajen får kvala till division 1. Groningen-proffset lider med sitt gamla lag men känner sig ändå lugn inför avslutningen.

- Jag har stenkoll, hänger med i hur det går, det har jag gjort ända sedan jag flyttade. Jag har väl inte sett alla matcher, men många. Jag brukar kolla matcherna på nätet.

Överraskad över att det gått som det gått hittills?

- Ja visst är man det. Förra säsongen var det lite mer turbulent med alltihop, det kändes som att det var året då det kunde gå sämre. I år kändes det mer stabilt, man fick in starka nyförvärv som Paulinho och Björn Runström.

- Det gäller att ha en stark grund att stå på när man åker ur allsvenskan, och Hammarby hade kanske inte det förra året. Det var väldigt mycket snurr med ledare och spelare, en stor karusell. Det kändes som att det var lugnare nu. Det är svårt att säga vad det är som gått snett, men laget som sådant är ju mycket bättre än den här tabellplaceringen.

Vad kan man göra i det här läget - det är ju en situation som ingen vare sig i Hammarby eller utanför riktigt hade kunnat tänka sig?

- Visst är det en svår situation. Men det är bara kriga som gäller, försöka skrapa ihop de poäng som behövs nu. Köra ner huvudet och kriga, det är det enda.

- Jag menar, klarar man bara att undvika kval, då blir det ändå en positiv avslutning. Man får med sig en positiv känsla efter allt det tunga som varit.

Hammarby toppar i alla fall en liga i år; superettans publikliga. Trots upprepade sportsliga besvikelser fortsätter supportrarna komma till Söderstadion, men tålamodet börjar tryta hos många. Efter hemmaförlusten mot Ljungskile väntade hundratals fans utanför arenan för att säga sitt till spelarna. Petter Andersson känner igen supportrarnas lidelse från sin tid i klubben.

- Ibland var det tungt. När det inte gick bra så fick man ju höra det. Alltså, jag förstår fansen, de vill ju väl. Men samtidigt, spelarna förlorar ju inte med flit. Sedan är det väldigt personligt hur man hanterar det där, för vissa är det bara tändvätska, andra blir kanske ännu mer nervösa.

- När det går bra är det alltid fantastiskt. Det är ju den mest passionerade publiken i Sverige, har väl blivit utsedda till det till och med.

Andersson har efter stora skadebekymmer tagit sig tillbaka och inlett årets Eredivisie starkt. 26-åringen ser inte en återkomst till Sverige än på ett tag, men erkänner att Hammarby lockar.

- Ärligt talat har jag inte tänkt så mycket på det, jag har haft nog med att försöka komma tillbaka från skadorna här i Holland. Men absolut, det hade varit jäkligt kul att komma tillbaka någon gång i framtiden.

Anton Zetterman

Publicerad 2011-09-22 kl 12:49
Annons
Annons
Annons