POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

J-Södra kan tvingas spela på annan ort: "Överlever inte det ekonomiskt"

Foto: Scanpix

Jönköping Södra är på väg upp i Allsvenskan. Men skulle man gå upp får man inte spela på Stadsparksvallen utan kommer bli tvingade till annan ort.
– Tror inte att vi skulle överleva det rent ekonomiskt, säger klubbordförande Sune Lantz till Fotbollskanalen.

Sportsligt så är det just nu frid och fröjd i Jönköping Södra som leder Superettan med tre poäng före Östersund. Men skulle klubben lyckas med sin dröm att nå Allsvenskan kommer man inte få spela på sin hemmaplan Stadsparksvallen. Arenan håller inte måttet. Klubben har under flera år jobbat på att få till en modernare arena i Jönköping, ett projekt som kommunen backade sig ur i vintras.

– Kommunen kom istället med något som jag kallar ”en mindre omplåstring” eller renovering av Stadsparksvallen som de väljer att benämna det som. De ska lägga 46,3 miljoner på en mindre renovering, samtidigt som man utreder en framtida arena någonstans här i Jönköping, säger Sune Lantz till Fotbollskanalen.

– Sedan har man berättat för lokalpressen här i Jönköping i helgen att den framtida arenan inte ligger inom de närmsta 3-4 åren. Något som ligger bortom vår tankevärld.

Trots renoveringen som kommunen spikat igenom så kommer Stadsparksvallen inte nå upp till allsvensk nivå då flera krav inte uppfylls. Bland annat så saknar planen yta för tv-kameror, pressrum och utrymme för presskonferenser.

Skulle man därför gå upp i år så skulle klubben tvingas spela på annan ort, något som liknar Ängelholms situation under 2014. Klubben fick spela sina matcher i Helsingborg, något som riskerade hela föreningens ekonomi. Ett scenario som nu man är rädd för även i Jönköping Södra. I sin närhet finns möjligheten att spela i Borås, Linköping och Växjö, något som skulle påverka publikantalet samt dyrare resekostnader.

– Nej det tror jag inte vi överlever att spela på annan ort. För mig är det nästan uteslutet då jag inte ser att situationen går att lösa i dagsläget. Det går inte att tacka nej till en allsvensk plats då vi hamnar i division sex som jag förstår det. Vi har ett möte med kommunen den 9:e juni där vi får se om de kan ändra sig, annars har vi problem.

Så då får man helt enkelt undvika att vinna de sista omgångarna i serien och inte gå upp i Allsvenskan?

- Du trycker på något här. Ska man verkligen behöva tänka så, det vill vi ju egentligen inte. Vi vill tänka positivt och på en lösning. Vi måste få kommunen på bättre tankar i detta.

- Att inte ha tillgång till en allsvensk arena gör det dessutom svårt för oss att rekrytera spelare och ledare om inte den strävan finns hos kommunen. Det ligger i tävlingens natur att vilja uppåt och har man inte den moroten, hur ska man då kunna mobilisera sponsorer och publik?

Istället för att renovera Stadsparksvallen säger nu Sune Lantz till Fotbollskanalen att han hellre ser att kommunen skrotar renoveringen. Istället menar klubbordföranden att man ska använda Falkenbergs arena - vars uppbyggnad beräknas landa på 130 miljoner - som modell.

– Man borde ta dessa 46 miljoner och investera i en modern arena istället. Vi har ju sett att Falkenberg bygger för inte en så stor slant.

Från Jönköping Kommun förstår man inte kritiken utan menar att man gjort så gott man kan utifrån förutsättningar. Kommunen har inte pengar till en modern arena och skulle behöva externa finansiärer för ett bygge ska bli möjligt.

– Sune Lantz är inte kommunfullmäktige. Vi är en demokratisk församling som väljarna utsett – där vi hittat en framkomlig väg. Det fanns många tankar, bland annat att inte göra någonting alls, men nu har vi kommit överens om detta. Jag hade gärna sett externa finansiärer, men de fanns inte, säger kommunalrådet Carin Berggren (M) till Jnytt.se.

Publicerad 2015-05-25 kl 17:25
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto