POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

JARELIND: Ljungeffekt för Gais mot Hammarby?

Foto: Scanpix

Per-Ola Ljung.

Ikväll tar Hammarby emot Gais på Tele2. Det är två lag som av andra än de själva ofta beskrivs som varandras motsvarigheter på varsin sida landet. Det är toppen mot botten i Superettantabellen. Och det är P-O Ljungs första match som huvudtränare för Gais.

Efter att Thomas Askebrand fick gå, efter hemmaförlusten mot Östersund den 26:e maj, har Gais spelat tre matcher. Det har blivit bortaförluster mot Degerfors (1-2) samt Jönköping (1-3) och det har blivit en poäng hemma mot Öster (0-0) nu senast.

Det är inget strålande facit för Kjell Pettersson, som varit den som i väntan på en ny kapten styrt skutan. Eller skuta och skuta, det har väl mest liknat ett makrillstim, där under strecket/ytan.

Till Gais försvar kan såklart anföras att skadeproblemen under hela säsongen varit digra, men nu är det inte riktigt det jag vill prata om. Istället vill jag flytta blicken mot det här med att byta tränare. Ibland är det en smärre nödvändighet, när det skurit sig rejält inom gruppen. Självklart. Men det är också minst lika ofta en fåfäng förhoppning om en quick fix, en sådan där som Nanne Bergstrand ofta talar om i tämligen nedlåtande ordalag.

Gais blev det tredje laget att avskeda tränaren i Superettan den här säsongen. Det är ovanligt många, med tanke på att vi ännu inte nått fram till den där suspekta helgen när folk samlas och imiterar slemmiga amfibier runt en fallossymbol.

Förutom Gais är det Assyriska och Landskronas som entledigat sina respektive huvudtränare.

Droppen som fick bägaren att rinna över i Södertälje var derbytorsken mot Syrianska (0-2) den 25 maj. Azrudin Valentic fick gå och in hämtades meriterade Sören Åkeby. Den gamle SM-guldmakaren såg första matchen som AFF-tränare, 1-1 borta mot Varberg, från sidan för att sedan kliva ner till sidlinjen inför 1-1-matchen, ett X som följdes upp med en 2-1-viktoria borta mot Landskrona. Inför tränarbytet hade Assyriska radat upp fyra raka matcher utan vinst och utan ett enda mål framåt. Just nu har man 1-2-0 och målskillnad 4-3 sedan dess.

Sören Åkeby kanske är en mirakelkur, en quick fix, trots allt? Det måste alltid finnas ett undantag som bekräftar regeln.

Nästa match blir ett tufft test och en ytterligare byggsten till en mer solid empirisk grund för detta påstående, då AFF ställs mot ett av Åkebys tidigare lag, Östersund.

 

Seger mot sorgebarnet Landskrona Bois senast alltså. Bois som gav Jörgen Pettersson ledigt lagom till VM för att flytta in sportchefen Patrik Johansson även på tränarpositionen. Halmstrået som knäckte den zebrarandiga kamelens rygg var 0-4-förlusten mot Hammarby. Inför den bataljen hade Bois repat nytt mod efter en stark och upphämtning till 2-2 mot Öster. En poäng kändes som en seger efter horribla 3-8 på två matcher mot Jönköping och Sirius. Men nytt bakslag alltså, och ny tränare. Johansson har än så länge bara hunnit avverka en match i den rollen (för den här gången) och domen faller därför i detta fall kanske lite väl hastigt, men den matchen såg inte särskilt hoppingivande ut. Halvdant spel, flyfotade Torres utvisad (och alltså avstängd härnäst mot Ängelholm) och, som nämnts ovan, noll poäng hemma mot bottenkollegan AFF.

 

Jag tror att P-O Ljung kommer att lotsa Gais upp på säker mark. (Kanske lyckas han knipa en målsnål poäng redan ikväll, det är en hyfsat tacksam och utifrån sett relativt kravlös uppgift.) När de skadade offensiva essen kommer tillbaka på allvar efter det korta sommaruppehållet är truppen alldeles för bra för att ligga där nere. Och kanske passar Ljungs något mer strama stil bättre än Askebrands gladare. Eller så är det totalt ovidkommande. En smula orättvist är det, eller framstår det som, nästan alltid, hur som helst. Det är samma lag, ett lag som fått en grund att stå på och när en annan tränare kommer in så kan renoveringsprojekten vara väldigt olika. Ibland är träet genomruttet, ibland behöver man bara spackla och måla över lite. I vilket skick just Gais överlämnades till Ljung är omöjligt att säga för mig, som inte är med på varenda träning. Men jag vidhåller ändå att laget är för bra för att riskera åka ur. Egentligen.

Men å andra sidan; det är, oroväckande nog för Gais, Bois och AFF, ganska många som är ”för bra för att åka ur”. Ett av dem, Degerfors, spelar också denna onsdagsafton, på charmiga Vapenvallen. Där väntar ett lag, som med nuvarande formkurva, allt mer ter sig som en räddningsplanka för trion med nya tränare. Kommer Husqvarna motbevisa mig ikväll?

Och kommer vi få se en Ljung-effekt på Tele2?

Och vem blir nästa offer skördat av liemannen Superettan?

Publicerad 2014-06-18 kl 16:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå