POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Kommunens svar till ÄFF: Vi är ingen bank

Ängelholm står på randen till konkurs. Klubben vill ha ekonomiskt stöd från kommunen men svaret bådar inte gott för dem.
- Kommuner är inte banker och det är även tveksamt rent kommunalrättsligt, meddelar kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg.

Ängelholm har akuta ekonomiska problem och riskerar konkurs. Klubben har vänt sig till kommunen för att få stöd men där får man inga garantier. Robin Holmberg (M), ordförande i kommunstyrelsen, svarar fotbollskanalen.se via mejl.

När räknar ni med att beredningen kan vara klar?
- Kommunstyrelsen kommer att behandla ÄFF:s nya förfrågan vid sammanträde på måndag kväll.

Hur viktigt är det för Ängelholm att ha ett elitlag i fotboll i kommunen?
- Det är värdefullt för kommunen att ha idrottslag som exponerar kommunens namn och varumärke. Därför mottager våra elitlag (Rögle, ÄFF, Engelholms Volley och Fullhouse) sponsringsbidrag årligen mot att vi exponeras på deras matchkläder, arenor och så vidare. För detta finns ett regelverk som tillämpas. Det absolut viktigaste för kommunen är dock den ungdomsverksamhet som föreningarna bedriver. Även denna stöttas ekonomiskt.

- Det är utifrån mitt sätt att se viktigt att elitidrotten kan bära sig själv och har en långsiktighet i respektive förenings ekonomi som gör att elitverksamheten inte går ut över ungdomarnas möjligheter att utöva idrott.

Hur ställer sig kommunen generellt till att låna ut pengar till idrottsföreningar?
- Kommuner är inte banker och det är även tveksamt rent kommunalrättsligt om kommunen får låna ut pengar på de villkor som diskuterats i det aktuella fallet. Nu föreligger dock ingen sådan ansökan längre eftersom föreningens styrelse inkommit med en ny förfrågan.

- Rent generellt har dock Ängelholms kommun en praxis vad gäller att gå i borgen för föreningar som vill bygga nya föreningslokaler och så vidare, skriver Holmberg och hänvisar till kommunjuristen:

"Fritidsverksamhet är en angelägenhet som en kommun får använda skattemedel till och särskilt till föreningarnas ungdomsverksamhet. Praxis i Ängelholm är att acceptera borgensåtaganden vid bygge av klubbstugor och anläggningar. Föreningens verksamhet, inkl. ungdomsverksamhet, gynnas därmed. Kommunen kräver vanligen säkerhet för sitt åtagande genom pantsättning eller liknande."

Om Ängelholm skulle försättas i konkurs och elitlaget skulle dra sig ur superettan skulle det innebära stora förändringar i tabellen eftersom lagets resultat skulle annulreras. Störst vinnare skulle Hammarby och Östersund bli. Störst förlorare Sundsvall, Ljungskile och Landskrona.

Publicerad 2014-09-25 kl 16:12
1) Hammarby 48 poäng (25 matcher) 2) Ljungskile 48 (24) 3) Gif Sundsvall 47 (24) 4) Östersund 43 (25) 5) Jönköpings Södra 42 (25) Så här påverkas toppstriden om Ängelholm går i konkurs och säsongens alla resultat stryks (före torsdagskvällens matcher): 1) Hammarby 48 poäng 2) Östersund 43 (skulle möta Ängelholm i sista omgången). 3) Ljungskile 42 4) Jönköpings Södra 42 5) Gif Sundsvall 41.
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto