POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Långläsning: "Jag spelade mycket på revanschlusta förra året"

Foto: Bildbyrån

2015 funderade Johan Svahn på att sluta spela fotboll.
2017 har han återfunnit glädjen och siktar på att försvara titeln som superettans assistkung.
Möt Gais nyförvärv i en lång intervju om uppbrottet med Falkenberg, trötta sekretariatgubbar och smeknamnet "En grönsvart David Beckham"

Planscher på väggarna i barndomsrummet, matchtröjor i drivor och samlarkort insatta i pärmar. Som liten fotbollsknatte är det helt naturligt att fastna och dyrka en stor idol.

För Johan Svahn blev det David Beckham.

När han inte tittade på Tipsextra-matcherna från England sprang han runt på fotbollsplanen hemma i Falkenberg i samma typ av Adidas-skor och försökte få till samma typ av tillslag som sin idol.

Nu har den där idoldyrkan visserligen avtagit med åren, särskilt med tanke på att David Beckham har lagt av, men det går inte blunda för den prägel engelsmannen har satt på Johan Svahns fotbollskarriär.

Inte minst har den gett honom en av svensk fotbolls vassaste högerfötter.

***

Elva assist. Ingen spelare i superettan mäktade med fler under 2016.

- Men jag ska ha 14 egentligen, konstaterar Johan Svahn med glimten i ögat när vi träffas på ett fik i Göteborg för att prata nutid, framtid och inte minst dåtid.

Succéåret i IFK Värnamo är bland det första som kommer på tal. Kanske borde vi minnas det som ännu bättre än vad statistiken visar?

- Jag gjorde en assist i sista matchen mot Varberg och sedan är det någon till som saknas. Jag ska ha 14 istället för elva. Jag skyller på trötta sekretariatgubbar! Nu vann jag ju assistligan ändå, vilket var det jag ville, så en assist hit eller dit spelar väl ingen större roll. Men hade jag haft 14 assist och fyra mål hade jag hamnat högre upp i poängligan. Då hade jag blivit tvåa eller trea.

Innan vi går vidare i historien är det viktigt att komma ihåg att tanken aldrig var att Johan Svahn skulle representera IFK Värnamo 2016.

Under hela 2015 var han inställd på att stanna och förlänga med Falkenberg. Klubben han tillhört under hela sin tid som elitspelare.

Men ibland tar fotbollskarriärer oväntade svängar.

- Jag tränade som en idiot inför säsongen 2015. Jag tänkte att nu har jag min chans att få spela i allsvenskan efter att ha varit skadad hela 2014 (andra korsbandsskadan). Men så åkte jag på en bristning på försäsongen, missade typ sex veckor och sedan fick jag aldrig chansen. Jag hade en möjlighet att bli utlånad under sommaren, men det ville Falkenberg inte. Istället hade vi möten där de sa: "Oavsett var vi spelar nästa år vill vi att du är kvar". Då ställer man in sig på det.

Han tystnar en kort stund.

- Sedan skulle vi gå på ledighet efter säsongen. Vi hade spelarmöten och då sa de att de hade ångrat sig. Jag tog inte det så bra utan sa väl lite saker, men sedan var det inget mer med det.

Blev det bråk?
- Inte bråk, men tänk själv... Vi hade inget på papper, men hade ju pratat med varandra. Sedan blev det inte som det var sagt.

Hur motiverade de beslutet?
- De tyckte att jag hade varit skadad mycket och inte gjort tillräckligt mycket för att få ett kontrakt.

Efter det tunga beskedet drog Johan och hans flickvän på semester. Han funderade på att skita i allt och lägga ner fotbollskarriären. Men så började telefonen ringa.

- De flesta superettan-klubbar hörde av sig och jag blev mer och mer sugen. Besvikelsen gick över till ett revanschsug. 

I stort sett alla klubbar som visade intresse ville att Johan skulle komma och provspela. De var osäkra på hans status efter skadorna och en hel säsong på bänken.

En klubb stack dock ut från mängden: IFK Värnamo.

- Jag pratade med tränarna och när de beskriver en som man beskriver sig själv känns det bara bra. Och när man får reda på att man kommer bli en viktig spelare känns det skönt. De trodde på mig.

Klubbvalet blev, som bekant, också en succé.

- Jag tycker att min bästa säsong var när vi vann superettan med Falkenberg 2013, men då spelade jag i ett bättre lag. Säsongen med Värnamo ligger i klass med den.

***

Precis som under vintern 2015 gick Johan Svahns telefon varm efter säsongen med IFK Värnamo. Inte så konstigt efter segern i assistligan och femteplatsen i den totala poängligan.

Det var dock aldrig några allsvenska klubbar som hörde av sig.

- Inte med något konkret i alla fall. Det var mycket: "Han är på vår lista, men då får han vänta".

Blev du besviken?
- Lite besviken var jag faktiskt. Jag trodde att det skulle vara ett lite större intresse. Jag vet inte varför det inte var det.

Istället gavs han återigen möjligheten att välja och vraka mellan klubbarna i superettan. Högen med intressenter var stor och innehöll bland annat ett erbjudande från nyss nedflyttade Falkenberg. Klubben som hade skickat iväg honom bara ett år tidigare.

- De ville ha tillbaka mig och vi snackade. Men någonstans kände jag att jag inte gick till Värnamo för att imponera på Falkenberg. Det är klart att Falkenberg... Alltså, jag spelade där i sju år. Jag är från Falkenberg. Det är klart att jag kan se mig själv spela där igen, men inte just nu med tanke på hur det blev.

Du pratade om revanschsug tidigare. Känner du att din säsong i Värnamo innebar någon form av revansch på Falkenberg efter att de hade dumpat dig?
- Visst spelade jag mycket på revanschlusta förra året, men det var ingen revansch så mot dem. Jag är inte en person som går och håller fast vid saker. För mig är det inga problem så med Falkenberg. Jag har gått vidare. De valde spelarna de ville ha.

Så, inget Falkenberg. Istället fastnade Johan Svahn för erbjudandet från Gais. De lade fram ett 1+1-årskontrakt med en bra helhetslösning. Dels skulle han kunna satsa 100-procent på fotbollen (i Värnamo jobbade han som lärarvikarie vid sidan om). Dels skulle flickvännens jobbsökande underlättas av en flytt till Göteborg.

- Just nu känns det väldigt bra att vara här. Sista året i Falkenberg var inte kul, men nu är jag glad igen. Och fotboll ska ju vara kul!

Det var aldrig aktuellt att stanna i Värnamo?
- Jo, vi snackade med dem också, men jag tror att jag har en större chans att bli ännu bättre i Gais. Det var många andra saker som spelade in också, men jag är jävligt tacksam för hur jag blev behandlad där.

***

Tillbaka till där vi började: David Beckham. Det känns som att vi har tappat det spåret.

Efter att Johan Svahn berättat om hur han uppskattade den forne Manchester United-stjärnan som liten knatte i en intervju med Gais hemsida sattes rubriken "En grönsvart David Beckham". Dessutom kallas han numera "Becks" av lagkamraterna.

- Vi får se hur länge de orkar. Jag bryr mig inte så mycket, säger han och småler.

De har dock fog för valet av smeknamn.

Sedan de där dagarna när Johan Svahn sprang runt och försökte efterlikna David Beckham hemma i Falkenberg har han vuxit ut till något av en frisparksspecialist. Precis som Beckham en gång var.

I fjol satte 28-åringen två frisparksmål i superettan för IFK Värnamo.

- Tycker inte alla att frisparksmål är häftiga? Det var i alla fall så jag fastnade. Sedan kommer jag ihåg en gång när farsan sa: "Det är det enklaste sättet att göra mål. Det är bara du och bollen, ingen som stör dig. Du kan vara helt utspelad, men bara med en fast situation kan du leda matchen". När jag var liten tänkte jag: "Om jag blir bättre än David Beckham på att slå frisparkar borde jag rimligtvis också kunna spela där".

Har du blivit bättre?
- Haha! Nej, han var klass alltså. Men det finns många bra. Jag kollar fortfarande mycket YouTube. Juninho är nog bäst ändå. Sedan finns ju Pirlo, Ronaldinho, Messi och han i Tyskland... Hakan Calhanoglu. Det finns mycket man kan lära sig. Och jag har lagt ner mycket tid på att bli bra på fasta situationer. Jag tycker det är kul!

- Och nu när det äntligen är samma boll överallt ska jag lägga ner lite extra tid på det tänkte jag. Det enda sättet att lära sig är att nöta. Det är som att sätta en trea i basket eller en serv i tennis. Det finns småsaker att förändra hela tiden.

***

Efter 2-0 mot Utsikten, 2-0 mot Norrby och 2-2 mot Tvååker ställs Gais mot AIK i svenska cupen under söndagen. Ett test av hög kaliber.

- Nu börjar det äntligen! Man har märkt av det den här veckan. Det har varit ett helt annat fokus. Träningsmatcher i all ära, men nu känner man verkligen att det är match, säger Johan Svahn.

Har ni någon chans?
- Det är klart! Vi spelar på samma villkor, båda är i svenska cupen. Visst är det ett utav Sveriges största lag vi möter, men det är klart att vi känner att vi har en chans.

Kanske tar Johan Svahn tillfället i akt och böjer in en frispark likt David Beckham gjorde under sina glansdagar.

Om så, vore det okej att sätta rubriken: "Skruva den som Svahn" då?

Du kan se Gais möte med AIK i C More Sport eller på cmore.se under söndagen. Avspark klockan 14.00. Sändningen startar klockan 13.50.

Publicerad 2017-02-19 kl 08:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå