Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: SCANPIX

Ljungskile i sportslig kris och med miljonskulder: "Men vi går inte i konkurs"

Ljungskile har skulder på flera miljoner kronor, erfar Fotbollskanalen.
Samtidigt är laget på väg ner till division 1 - men tror ändå inte på konkurs.
- Vi har full kontroll, säger ordföranden Erland Holmdahl.

Åtta raka seriematcher utan seger och sist i superettan. Men det är inte bara på planen som Ljungskile SK har det tungt. Klubben kämpar också mot ett skuldberg som växt sig allt större med åren.

Hos Kronofogden har LSK en skuld på 856 kronor liggandes. Det är klubbens 139:e skuld som är registrerad hos myndigheten. Utöver det har två företag skickat in en ansökan till Kronofogden om skulder som de anser att Ljungskile ska betala in. Totalt rör det sig om runt 450 000 kronor, men LSK har bestritt båda ärendena och nu är det upp till företagen att bestämma sig kring hur de vill gå vidare med skulden. Totalt har 30 ansökningar om skulder rörande Ljungskile SK inkommit till Kronofogden de senaste fyra åren där parterna till slut löst situationen utan myndighetens inblandning.

ANNONS

Enligt flera av varandra oberoende källor till Fotbollskanalen är Ljungskile dock i en mycket större ekonomisk knipa än vad siffrorna hos Kronofogden visar. Klubben har nämligen flera miljoner i skulder till olika företag och privatpersoner.

Ljungskiles ordförande Erland Holmdahl bekräftar att klubben har flera miljoner kronor i skulder, men menar att klubbens ekonomi är under kontroll.

- Vi pratar om miljoner, men inte om många, många miljoner. Vi har gjort en uppgörelse nu med vår bank, och har full kontroll på det ekonomiska läget. Det är korrekt att vi har skulder till leverantörer och några privatpersoner, men det finns nu en uppgörelse med banken och en kortsiktig såväl som långsiktig plan för hur vi ska hantera detta. Man kan säga så här: det har aldrig sett bättre ut ekonomiskt. Det låter nästan märkligt när det gäller LSK:s ekonomi, men vi har säkerställt både en kortsiktig och en långsiktig finansiering för våra skulder, säger Holmdahl.

ANNONS

Fotbollskanalen erfar också att flera av de lojala personerna och företagen som stöttat klubben genom åren har tröttnat på LSK:s situation och hur klubben drivs.

Bland annat har privatpersoner lånat ut pengar till klubben i olika fall, utan att ha fått tillbaka något. Precis det hände runt Markus Gustafsson och Jonas Lindberg, som Ljungskile värvade in 2013 med hjälp av privatpersoner. Trots löften om återbetalning vid en försäljning av spelarna fick inte investerarna några pengar när duon lämnade efter säsongen 2015.

- Det är inga uppgifter som jag känner till. I min värld lever jag med övertygelsen att vi har gjort klart med alla spelare, så det är nya uppgifter för mig, säger Holmdahl som dock inte var ordförande när duon hämtades in.

Källor till Fotbollskanalen uppger att Ljungskile bland annat haft problem att betala hyror för spelares lägenheter. Klubben har skulder till Fastighetsbolaget Bandhede & Söner AB. Fotbollskanalen har varit i kontakt med Joakim Bandhede, vd för bolaget, men han vill inte kommentera situationen utan säger:
ANNONS
- Det är mellan mig och klubben.

Erland Holmdahl:
- Jag har ingen anledning att kommentera enskilda frågor, utan vi kommer att hantera det.

Utöver det har Ljungskiles tidigare tränare Tor-Arne Fredheim kopplat in tränarförbundet för att få ut 200 000 kronor i pensionspengar som han anser Ljungskile vara skyldiga honom.

- Det stämmer att de är skyldiga mig pengar, och att det har gått genom tränarföreningen. Men jag vill inte tala om vad det är för pengar eller summor som det rör sig om. Det är från långt tillbaka i alla fall, säger Fredheim.

Vad säger klubben om skulden?
- Det är pengar från lång tid tillbaka som de skulle ha betalat, och som de säger att de ska betala när de får pengar.

Ett annat företag som Ljungskile är skyldigt pengar är sponsorn och bussbolaget som kör klubben till matcherna; Ljungskilebuss. Nyligen berättade företagets vd Daniel Olsson för lokaltidningen Bohusläningen att han inte tänker köra laget till några fler matcher om de inte betalar det som LSK är skyldigt honom. Skulden ligger just nu på 365 482 kronor (exklusive ränta).
ANNONS

Ljungskilebuss är ett av de två företagen som skickat in en skuldansökan till Kronofogden och Daniel Olsson hoppas att parterna kan lösa situationen framöver.

- Jag har ju varit med Ljungskile sedan mitten på 90-talet, jag körde själv under båda säsongerna i allsvenskan, jag körde dem i superettan. Det har egentligen alltid varit betalningsproblem, men vi har alltid löst det tidigare på ett eller annat sätt. Genom att förlänga sponsring, genom att de hittat finansiärer som betalat eller liknande. Men det var ju med den tidigare ordföranden. Nu vet jag inte. De har väl gjort en deal med en bank någonstans där de har förhandlat om räntor, men det här är mycket, mycket pengar. Jag är inte heller den enda. Jag har hört om privata långivare som har lånat ut miljonbelopp… Det här är bara en droppe i havet, säger Olsson.

ANNONS

- Men min förhoppning, i och med att vi alltid har löst våra problem tidigare, är att vi även kommer att lösa detta.
 
Är du orolig för att LSK kan komma att gå i konkurs om det blir degradering till division 1?
- Publiksnittet har minskat radikalt och de har inte många betalande åskådare på sina matcher. Det de kan hoppas på är ett kval mot ett attraktivt lag som kan locka mycket folk, som kanske kan rädda upp lite grann. Men åker de ur tror jag tyvärr att de skulle börja behöva börja om. De själva säger att de inte kommer sätta föreningen i konkurs, men ur ett företagarperspektiv ser det tufft ut med de skulder och de lån som ligger, för man kommer inte alls få intäkterna och sponsorerna i division 1. Det är jättetråkigt att det har blivit så här, säger Olsson.

LSK:s ordförande Erland Holmdahl är dock inte orolig över klubbens existens, trots att laget är sist i superettan, att man har skulder på flera miljoner kronor och att tidigare lojala sponsorer har ledsnat.
ANNONS

- Vi kommer inte att gå i konkurs, nej, säger han.
 
LSK ligger sist i tabellen nu, vad skulle en degradering till division 1 innebära för er ekonomiskt?
- Det är allmänt känt att man får ett bra ekonomiskt stöd centralt ifrån om man är en av de 32 elitklubbarna i Sverige. Så det är klart att det vore synnerligen kännbart. Men vi kommer att klara det, säger Holmdahl.
Publicerad 2016-09-20 kl 07:45
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto