Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Nanne kan bli kultförklarad i Bajen - möt tränaren inför avgörandet

Foto: Scanpix

Nanne Bergstrand.

En match ifrån att föra tillbaka Hammarby till allsvenskan – under sitt första år i klubben.

Då lär Nanne Bergstrand bli kultförklarad på Södermalm.

– Det får man bara vara tacksam för om det blir så, säger han.

Hammarby åkte ur allsvenskan 2009 och har sedan dess kämpat i superettan. Där har laget slutat åtta, elva, fyra och femma. Inför årets säsong tog Nanne Bergstrand över som tränare och han har lyft klubben. Inför den sista omgången ligger laget på en allsvensk plats och är en poäng före Ljungskile som är på kval. Fotbollskanalen.se träffade 58-åringen inför den dramatiska avslutningen mot Jönköping.

– Känslan är positiv. Om någon hade frågat spelarna inför säsongen om de tar det här utgångsläget som vi har nu så tror jag att alla hade svarat ja. Med tanke på den form och prestation som har varit här under de sista två månaderna så finns stora förutsättningar för att vi ska klara det här, säger han.

Matchen på Tele2 Arena är utsåld sedan länge och det innebär att det kommer att bli ett rejält tryck, både på läktarna men även på spelarna. Men Nanne Bergstrand är inte orolig för att laget ska drabbas av nervositet.

– Det är viktigt att få bort fokus från det som är runt omkring. Vi har ju haft matcher som har varit betydelsefulla där det har varit väldigt mycket publik och då har vi klarat av uppgiften på ett bra sätt. Det är väl kanske bara första halvlek mot Sundsvall som vi har tappat bort fokus och vårt eget spel. Efter det har det varit bra igen, säger han.

Känner du dig bekväm?

– Ja det gör jag. Det är ingen vinst för mig att känna något annat heller. Det måste jag göra. 

Vad skulle det betyda för Hammarby om det blir avancemang?

– Det kommer att bli avancemang. Om det inte blir nu så blir det senare. Om det blir nu så kommer det att, inte minst för supportrarna, att bli en enorm glädje. Det är ju det man siktar på. Men man måste ju också tänka på vad som sker sedan, man kan ju inte bara vara nöjd med att gå upp i allsvenskan. Det måste ju finnas en möjlighet att hävda sig där också.  Så frågan är om vi är färdiga? Om vi går upp så kommer vi att vara färdiga, det tror jag.

Känns som att du kommer att bli kultförklarad på Södermalm om du för upp Hammarby i allsvenskan under ditt första år?

– Det får man bara vara tacksam för i det läget, men som tränare måste man ha fokus på själva matchen.

När du tog jobbet inför säsongen, hade du någon tanke på att det kunde gå så här fort?

– Att vi skulle vara med i toppstriden hade jag nog en tro på med tanke på att vi har fått in spelare som inte bara är bra på planen utan även deras personlighet vilket är viktigt när man spelar i Hammarby, att vi har många lagkaptener. Så det är inte överraskande.

En av personerna Nanne Bergstrand menar är Johan Persson. Den centrala mittfältaren - som kallas för Sheriffen - lämnade Öster och spel i allsvenskan för att bli en nyckelspelare i det bygge som ska tillbaka till Sveriges högsta serie. Under säsongen har han varit väldigt viktig och Nanne Bergstrand förklarar vad 30-åringen betyder för laget:

– Väldigt mycket. Dels är det en väldigt positiv människa, dels är han en bra pådrivare på planen. Sedan har han inte många övermän av alla som spelar i Sverige när det kommer till att vara en bollvinnare. Han vinner enormt mycket bollar.

Hur viktig är han för er balans?

– Han och Erik Israelsson har varit väldigt viktiga här på slutet för vår balans och det betyder att vi kan släppa loss betydligt mer i anfallsspelet. 

En annan spelare som har imponerat på slutet är Nahir Besara. Den centrala mittfältaren hade det svårt när Gregg Berhalter tränade Hammarby, men nu har han fått en nystart och mot Östersund gjorde han tre mål. 

– Han har mått väldigt bra av spelsättet och också av att vi har jobbat mentalt och har jobbat med extra fysik. Han är en mycket starkare fotbollsspelare i dag och det har tagit ungefär åtta månader för att det ska bita riktigt. Han har varit väldigt bra på slutet, säger Nanne Bergstrand.

Bakom Hammarby jagar alltså Ljungskile som är en poäng efter. Laget från Bohuslän avslutar säsongen med att möta Varberg. En speciell match eftersom motståndarnas tränare är Ljungskile-ikonen Jörgen Wålemark. Så det är fritt fram för alla konspirationer.

– Det måste vara en konstig situation för Jörgen, men jag tror att han vill vinna, säger Nanne Bergstrand.

Vilket lag av Hammarby och Ljungskile tror du att han vill se i allsvenskan?

- Ljungskile.

Publicerad 2014-11-01 kl 11:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons