POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SUPERETTAN

Öster riskerar hårt straff - för samarbete med agentverksamhet: "Får inte sitta på dubbla stolar"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

För tre år sedan kastades Öster-profilen Tonny Westring ut ur klubben.
För att han hade intressen i ett agentbolag.
Nu är han tillbaka – då kan föreningen få böter på en halv miljon kronor.
- Man får inte sitta på dubbla stolar, säger Anders Hübinette på SvFF.

I torsdags avslöjade fotbollskanalen.se att Djurgårdens vd Henrik Berggren och sportchef Bosse Andersson misstänks sitta på dubbla stolarpå grund av att deras bolag Club Consulting har investerat i flera allsvenska spelare. Nu är nästa klubb i blåsväder.

Hösten 2011 tvingades Tonny Westring, som arbetade med att knyta upp talanger till föreningen, lämna Östers IF eftersom han även ingick i agentbolaget Global Soccer Management. Nu är han tillbaka i klubben – men jobbar fortfarande kvar inom agentverksamheten, genom vilken han bland annat rekryterat talanger som Emil Krafth och Darijan Bojanic till Öster.

- Han har jättebra koll på allt och ett stort kontaktnät, men man får ju inte ha en medarbetare som jobbar som fotbollsrådgivare/fotbollsagent. En sådan får inte jobba i föreningar. Det finns ju regler från svenska fotbollförbundet, säger dåvarande sportchefen Peter ”Kuno” Johansson som var med och fattade beslutet om att Westring var tvungen att lämna klubben 2011.

Inför årets säsong slutade ”Kuno” i Öster, då tog klubben tillbaka Tonny Westring – trots att han fortfarande jobbar som scout för agentbolaget Global Soccer Managment. Den förre sportchefen menar att han aldrig hade tagit tillbaka Westring under rådande former.

- Nej, saken är ju att man inte får ha honom där. Det kvittar om han är avlönad eller ideell, man får inte sitta på två stolar. Så är reglerna och jag har hört mig för med svenska fotbollförbundet. Vi följde reglerna och det är inget konstigt med det. Tonny är jättebra och kan väldigt mycket om fotboll, men det handlar om att man ska följa reglerna som gäller, säger ”Kuno”.

Till Smålandsposten säger Jens Magnusson i Östers sportgrupp att Westrings jobb i Öster är av rådgivande karaktär och görs på ideell basis.

- Men det har ingen betydelse. Det står i reglerna, säger ”Kuno”.

Hur ser du på att Jens Magnusson säger att ”till skillnad från den tidigare sportsliga ledningen i Östers IF tycker jag inte att Westring sitter på dubbla stolar bara för att han jobbar som scout och rådgivare åt olika spelare. Westring kommer till exempel inte att förhandla åt Östers IF”?

- Nej, men han sitter ju på dubbla stolar. Förhandlingar har inte med saken att göra, men däremot strider det ju emot överenskommelserna han har med sina klienter. Han får inte ens sitta på ett kansli, man får inte ens spela fotboll i en förening så att säga. Så fungerar det.

Elfsborg har i sina kontrakt med talanger skrivit in att spelarna, i samråd med klubben, måste gå igenom vilka agenter som är bra innan de tecknar avtal med någon – hur är det i Öster?

- Det var just det vi ville komma ifrån.  Vi visste att Östers riskkapitalbolag hade något samarbete med Tonny Westring, Patrick Mörk och Carl Fhager som är knutna till Global Soccer Management. Jag vill inte att man har en ”husagent” för det får man ju inte ha utan man vill ju ha frihet att kunna diskutera med flera agenter för det finns ju många som är bra. Jag ska väl som sportchef kunna prata med vilken agent som helst. Så måste det ju fungera, annars är det ju lite konstigt. Annars blir det lite som att agenten företräder föreningen, istället för sina spelare. Och jag vill ju ha friheten att ringa vilken agent som helst om de har någon spelare på marknaden.


Kan det bli så att agenterna inte ser till spelarens bästa utan till klubbens intresse?

- Precis, det var väl det som Kalmar FF bötfälldes för. Då satt ju någon agent på dubbla stolar, dels jobbade han åt föreningen den ena sekunden och sedan skulle han förhandla för spelarens räkning. Det är konstigt.  När vi ska förhandla med en spelare så kanske han tillhör Westring.

Men när du var i Öster så avslutade ni alltså samarbetet med Westring för att han satt på dubbla stolar?

- Ja, vi följde ju reglerna för annars är det inga problem, Tonny är duktig och har bra koll på spelare och hela den biten, men sedan öppnade vi upp för att ha kontakt med flera agenter.

Anders Hübinette är chef för rättsgruppen på svenska fotbollförbundet. När han får höra att Tonny Westring arbetar för både Östers IF och Global Soccer Managment säger han att det är kan bli en prövning som kan sluta med ett straff.

- De som är agenter får inte vara med i en förening samtidigt. Sedan personer Agenten får ju ha ett bolag där det finns anställda, men de anställda får bara ägna sig åt administrativa uppgifter. De får inte ägna sig åt det som betraktas som agentverksamheten utan det är helt förbehållet agenterna.

Hur ser du på att Öster menar att ”Westrings jobb i Öster IF är av rådgivande karaktär och görs på ideell basis”?

- Det finns en regel som säger att förtroendevalda ledare och funktionärer i en förening inte får, direkt eller indirekt, äga eller ha andra intressen i bolag som driver eller på annat sätt är involverade i agentverksamhet. Så ja, det här är ju en fråga som kan bli föremål för prövning.

- I reglerna finns de här begränsningarna och det är helt riktigt så att syftet bakom reglerna är att man inte ska sitta på dubbla stolar. Det ska inte vara några intressekonflikter och det ska vara vattentäta skott. Sedan är det en annan fråga om det i formell mening är en överträdelse av regelverket eller inte. Det återstår att pröva.

”Kuno” säger att det inte har någon betydelse att Westrings jobb i Öster är av rådgivande karaktär och görs på ideell basis – hur ser du på det?

- Det är ingen skillnad på en ideell ledare eller på en anställd ledare. På det sättet är det riktigt om man anser att den här regeln träffar hans roll i agentverksamheten. Frågan är väl snarare i så fall om han kan anses ha intressen i bolag som bedriver agentverksamhet. Men jag vill inte säga för mycket nu eftersom det kan bli en prövning och den vill jag inte föregripa.

För att sammanfatta allt: Öster säger att Westrings jobb i klubben är av rådgivande karaktär och görs på ideell basis. Samtidigt ingår han i ett agentbolag där titeln är scout och bolaget har och har haft flera spelare i Öster. Han har tidigare kastats ut från klubben för det här, men nu när ledningen är ny är han tillbaka igen - hur låter det?

- Ja du… men jag vill inte uttala mig om det här enskilda fallet. Jag vill inte föregripa om det skulle bli någon process i det här.

Om man döms för att sitta på dubbla stolar, vad är straffet för det?

- Det beror ju på vem som döms för vad. En agent kan ju bli av med sin licens, om det rör sig om att man ska straffa en förening så är det böter på allt mellan 0-500 000 kronor.

Om det skulle bli en prövning på det här är det föreningen som riskerar att straffas?

- Det är väl en av parterna som man måste undersöka om de har gjort fel. Och om en agent har överträtt regelverket så är det den personen. Och ibland kan det bli båda.

Publicerad 2014-04-26 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå