Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Så gick det till när Helsingborg värvade Granqvist: ”Ingen extern finansiering”

HELSINGBORG. De tolv miljoner kronorna som investerades i Helsingborgs IF var den stora grunden till att Helsingborg klarade av att ta hem Andreas Granqvist. 
- Det projektet har möjliggjort att ta sådana här diskussioner, säger ordförande Krister Azelius. 

I somras gick Helsingborgs IF ut med att privatpersoner hade investerat tolv miljoner kronor i Olympia Invest. De miljonerna skulle användas för att bygga upp föreningen igen, och det var också direkt avgörande när de ville skriva kontrakt med Andreas Granqvist, som anländer i sommar efter VM.

ANNONS

Enligt Fotbollskanalens uppgifter får Granqvist en sign on på fem miljoner kronor brutto.

- Vi har löst det ekonomiskt med klubbens egna medel. Vi har kommit i en situation där vi har haft en, som jag ser det, fungerande lösning för föreningen ekonomiskt och en uppenbarligen rimlig lösning för Andreas, sa ordförande Krister Azelius på söndagens presskonferens. 

- Utan att vi har öronmärkt pengar så har vi förstärkt det egna kapitalet efter Olympia Invest-projektet. Det projektet har möjliggjort att ta sådana här diskussioner. Inte så att vi gröper ur den kassan, men att ta diskussioner om en spelare av "Granens" kaliber kan man göra om man har en trygghet i eget kapital. Hade vi balanserat på en nivå som vi gjorde vid förra årsmötet, där vi låg på 800 000 kronor plus, då hade det här varit en för föreningen annan diskussion. 

ANNONS

- Olympia Invest har hjälpt oss att gå in i den här diskussionen, men det är ingen extern finansiering utan det hanteras av föreningen.

Totalt sett gick dock Granqvist med på en rejäl lönesänkning. Hade han stannat i Krasnodar så hade han kunnat få ett kontrakt värt 70 miljoner kronor netto för två år. 

Det blir dock tredje gången som Azelius tar tillbaka en stor hemvändare till Helsingborg: 2006 var det Henrik Larsson och förra året Pär Hansson. Azelius har haft kontakt med Granqvist i många år, men det var för ungefär ett halvår sedan som de två började att prata om en återkomst. Azelius har varit tydlig i flera tidigare intervjuer med att han trodde att Granqvist skulle hem. 

- Den känslan har jag haft sedan september ungefär, säger Azelius till Fotbollskanalen.

- Att jag vet just september var ett tillfälle där jag satt hemma i ”Granens” hus med honom och hans hustru Sofie. Då var min känsla ganska stark i att ”flytta hem, de kommer de att göra”. Han har hjärta och känsla för Helsingborg, och han vet ju om att om han pratar med oss så kan vi inte prata FCK- eller Krasnodarersättningar. Han pratade ändå med oss med den kunskapen.

ANNONS

- Då kände jag en övertygelse i detta. Sedan har detta skärpts i de samtalen vi har fört. Jag vill säga att i vart fall sedan november, så upplever jag att jag och "Granen" hela tiden har pratat i termer om självklarheter i att han kommer hem. Då var det i november som jag första gången gick ut och sa att ”det här kommer vi nog landa”.

Kontraktet är på 6,5 år, och det var inte de första 3,5 åren som var svåra att förhandla om. Det var mer komplext under kring de tre sista åren, där Granqvist ska vara sportchef (där dock avtalet är flexibelt - Granqvist kan avsluta karriären både senare och tidigare). 

- Att det inte blivit klart tidigare hänger dels ihop med dialogen hur man ska forma en sportchefsroll tre och ett halvt år framåt i tiden. Det är inte snutet ur näsan hur man ska bestämma allting. Nu har vi hittat lösningen att det ska utarbetas mellan honom och framför allt Matz-Ola (Schulze, klubbdirektör).

ANNONS

Fram till den 21:a januari hade alla diskussioner med Granqvist exkluderat ersättning. Där och då var det bara tomma rutor i kontraktet. Då skickade Azelius ett första förslag, Granqvist hörde av sig, och tre dagar sedan var allt klart. På en vecka hände alltså följande: första ekonomiska förslaget, förhandlingar, spikat avtal, signering, och presentation. 

Samtidigt tillägger Azelius att det troligen inte blir någon mer ”dramatisk komplettering” av truppen, åtminstone inte innan sommaren. De anser att truppen ska nå kravställningen på allsvenskan 2019.

- Min uppfattning och jag tror den delas ganska väl inom föreningen, är att vi har ett lag nu, och inte minst med den styrkeinjektion med Granen i sommar, som ska ta en av de två direktplatserna. Det är min uppfattning. Med all respekt för att sport är sport, men det har vi. 

ANNONS

Förutom Granqvist har Helsingborg gjort fem andra nyförvärv inför 2018: Anders Randrup (Elfsborg), Mohammed Abubakari (Häcken), Fredrik Liverstam (Halmstad), Andri Runar Bjarnason (Grindavik), och Mamudo Moro (Mjällby).

Publicerad 2018-01-28 kl 21:50
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto