På en stenhård hemmamatta blev det seger med 3-0 mot Falkenbergs FF.

3:32
Höjdpunker: Skövde - Falkenberg
0:26
Suljev sätter dit 2-0 för Skövde AIK

Kvalreturen mellan Skövde AIK och Falkenbergs FF, där första matchen slutade 2-2, föregicks av planoro. I Skövde var det minusgrader natten till söndag och enligt Skaraborgs Allehanda var planen på Södermalms IP stenhård. Därför skickade klubben ut två ungdomslag för att mjuka upp gräsmattan, som också fick godkänt. Falkenbergs FF:s sportchef David Svensson var kritisk till beslutet, han ansåg att det fanns förhöjd risk för skador.

- Jag tycker att det är en uppenbar skaderisk. Den är stenhård. Sen har de gjort naturligtvis vad de har kunnat. Med allt vad det var i skottning och saltning och så vidare. Men som den är här och nu så tycker jag att det är en jätterisk, sa han till HN.

Det märktes att underlaget var halt, bollen studsade och emellanåt slant spelarna. Allsvenske profilen Simon Thern, till vardags i IFK Värnamo, reagerade på de smått parodiska scenerna.

"Vem beslutade att planen i Skövde är godkänd? Det är en avgörande match om att få spela elitfotboll. Parodi", skrev han på X.

Spelet på den hårda planen behärskade hemmalaget bäst.

Skövde AIK tog ledningen efter dryga 25 minuters spel och det var Darren Kamdem Tibell som höll sig framme på en nick efter ett inlägg.

Hemmalaget i Västergötland utökade även sin ledning. Armend Suljev gick på avslut vid straffområdeskanten och det tog på en FFF-spelare och in i mål.

Ställningen var 2-0 i paus och in kom en traktor eftersom planen behövde saltas.

När det återstår en halvtimme kvar bröts matchen tillfälligt i någon minut efter att saker kastats in från läktarplats. Men stämningen lugnande ned sig snabbt.

Med kvarten kvar satte Darren Kamdem Tibell spiken i kistan. FFF-målvakten Tim Erlandsson hamnade snett i en utrusning mot Skövde AIK-forwarden, som kunde runda keepern och placera in 3-0 (5-2 totalt).

Det blev matchens sista mål och Skövde AIK, som låg på nedflyttningsplats en stor del av säsongen, håller sig kvar i superettan.

Det här var även sista matchen för Skövde AIK-tränaren Tobias Linderoth, som redan skrivit på ett treårskontrakt med Varbergs Bois.

Skövde AIK har spelat i superettan sedan 2022. Falkenbergs FF har spelat i division 1 sedan Hallandslaget åkte ur superettan 2021.

Skövde AIK: O. Lindell - E. Lindell, Schyberg, Broman, Suljev - Bjerkebo, Tokich, Vidjeskog, Engström - Yusuf, Kamden Tibell.

Falkenbergs FF: Erlandsson - Borgström, Johansson, Stålheden, Eriksson - Nilsson, Carlsson - Hintsa, Aguda, Sibelius - Shahin.

Publicerad 2023-11-26 kl 15:49