Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SUPERETTAN

Sören Åkeby om anfallarens succé: "DIF gjorde fel"

Aziz Corr Nyang öser in mål i Superettan. Hans målsinne hade varit guld värt för Djurgården i den allsvenska bottenstriden. Tidigare DIF-tränaren Sören Åkeby, som har Corr Nyang i Sundsvall, anser att DIF borde agerat annorlunda.

- Med facit i hand så kan man väl säga att de borde ha behållit honom, säger Åkeby

Sören Åkeby tränade Djurgården 1999-2003. Under den tiden såg han en talangfull spelare i IFK Lidingö som han såg till att ta till Djurgården.
Men konkurrensen var mördande och Aziz Corr Nyang fick finna sig i att vara utanför laget.
- Han var en jättefin fotbollspelare då också. Men vi ska också komma ihåg att han var bra många år yngre än vad han är nu. Han var lite valpig då men ville lära sig och tog stora steg framåt.

- För att ge honom speltid valde vi att låna ut honom och det var bara nyttigt för hans utveckling att få komma till Åtvidaberg, säger Åkeby.

Men efter tiden i Åtvidaberg valde Djurgården att släppa honom. De trodde inte på Corr Nyang, som hamnade i Tyresö innan han snappades upp av Assyriska.
- Jag hade ju lämnat Djurgården då, så jag ska väl inte säga någonting om det egentligen varför de släppte honom men med facit i hand borde de nog ha behållit honom, säger Åkeby.

Inte bara Aziz Corr Nyang finns bland de spelare som har fått gå från Djurgården. Även Pär Cederqvist, som gjort 12 mål på 22 matcher för Landskrona den här säsongen har ratats av Djurgården.
- Vi ska komma ihåg att det är ett visst kliv att ta från Superettan till Allsvenskan och både Cederqvist och Corr Nyang var betydligt yngre än vad de är idag när de var i Djurgården.

Efter att Sören Åkeby tagit över GIF Sundsvall under slutet av förra säsongen kom han att tänka på den unge gambiske talangen med efternamnet Corr Nyang som han hade i Djurgården.
- Ja, jag kom mycket väl i håg honom och ville gärna få hit honom. Jag var med och förde fram honom tidigt i Djurgården och vi kommer bra överens. Vi har båda glimten i ögat och kan skämta med varandra på ett sätt som jag nog inte kan med någon annan spelare. Den rätta kemin finns där mellan oss, säger Åkeby.

I Sundsvall har han fått se Corr Nyang göra sju mål på sju matcher men enligt Åkeby finns fortfarande mycket kvar att plocka ut.
- Ja, han är ju egentligen ingen målgörare. Han är ju egentligen en framspelare och han sprider en hel del bollar. Men han är bara 25 och har många fina fotbollsår framför sig.

Skulle han hålla i Allsvenskan om ni tog er upp till nästa säsong?
- Det tror jag absolut han skulle göra. Han har tagit den här rollen på ett utmärkt sätt. Och vi får inte glömma bort att han gör ett utmärkt arbete defensivt.

Publicerad 2009-09-09 kl 15:11
Annons
Annons
Annons