Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Westermark om Utsiktens succéstart: "Vi slåss absolut inte om att gå upp"

Superettan

Utsiktens BK har gjort succé under våren i superettan.
Men kuggen Erik Westermark har fortfarande fötterna på jorden.
- Vi slåss absolut inte om att gå upp, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån och Mathias Bergeld/Bildbyrån.

LÄS ÄVEN: Utsikten gör succé - trots påfrestande arenasituation: "Ingen bryr sig om oss"


Utsiktens BK är i år inne på klubbens andra raka säsong i superettan och har övereraskast stort med 17 poäng efter åtta omgångar under säsongsinledningen. "Kiken" toppar i dagsläget tabellen med ett poängsnitt, som under de senaste 21 åren resulterat i allsvensk uppflyttning, och har därmed ett bra läge att utgå från inför den resterande delen av säsongen. 

Utsikten-profilen Erik Westermark, 31, är glad och lite förvånad över lagets imponerande säsongsstart, men betonar samtidigt att klubbens mål i grunden inte är allsvensk uppflyttning.  

Annons

- Vi har börjat väldigt bra och vi ligger där vi ligger, då vi gjort det väldigt bra och har fått med oss resultat, säger Westermark till Fotbollskanalen och fortsätter: 

- Det är inte förväntat, men vi vill som alla vinna matcher. Annars är man i fel sport, men det är klart att jag är förvånad över att vi ligger där vi ligger. Vi slåss absolut inte om att gå upp. Men vi är bra fotbollsspelare och vi är ett väldigt bra lag, så det är bara att tugga på. 

I fjol inledde Utsikten, som nykomling, också starkt med 24 poäng på 13 omgångar innan det bara blev tre segrar och fyra kryss på de sista 17 omgångarna av säsongen. Westermark menar att laget måste fortsätta på samma spår framöver. 

- Förra året var vi nästan i exakt samma situation, men hade sedan en superdålig höst, sanslöst dålig, så det handlar om att inte komma i den jävla fällan igen. Vi måste bara fortsätta och fokusera på vårt spel. Det är klyschigt sagt, men vi kan inte fokusera på var vi ligger i tabellen. Det går inte. Vi får fortsätta att lägga ner ett hårt jobb, gnugga och kriga, som vi gjort hittills. Det har fungerat, så vi ska bara fortsätta på samma spår, säger han.  

Annons

Westermark, som även har en bakgrund med spel i Gais och i Ljungskile SK på elitnivå, är inne på sin andra sejour i Utsikten, då han återvände inför 2020 med spel i ettan. Inför samma säsong gjorde Bosko Orovic comeback i föreningen som chefstränare, och sedan dess har laget lyft till att nu alltså slåss i toppen av superettan. Westermark ser att Utsikten tagit stora steg under Orovics ledning.  

- Jag har haft honom i väldigt många år (både i Utsikten och i Gais), och han har fått arbeta med lite samma spelare under en längre tid. Då blir det bättre kemi i laget, och man får ut mer av vad man vill ha av spelarna. Sedan är han en duktig tränare, både teoretiskt och praktiskt, säger han. 

Utsikten är samtidigt en liten klubb med bara tre säsonger totalt i superettan, och flera spelare jobbar vid sidan av planen.  

Annons

Westermark arbetar sedan tidigare heltid som rörläggare, dels för att han inte kan leva på sin fotbollslön, och dels för att han utöver sin familj även vill ha något annat att tänka på än bara fotboll.  

- Jag är rörläggare på heltid, och det fungerar jättebra. Jag är van vid det och har gjort det länge, samtidigt som det är viktigt att det fungerar hemma också med mina barn och frugan. Hon gör ett monsterjobb hemma, som gör att jag kan spela på nivån som jag gör. Det hade inte gått utan henne, men där jag är just nu behöver jag också tänka på andra saker än fotboll. Om jag inte hade gjort det hade jag nog inte presterat lika bra, säger han. 

Westermark, som gjorde sin första säsong i ettan som 24-åring och sin första säsong i superettan som 25-åring, tror att han behövt ta en lida udda väg till att bli elitspelare för att fortfarande spela på en hög nivå i dag. 

Annons

- Det har varit en krokig väg, men om jag inte hade gjort som jag gjort hade jag nog inte heller varit på den här nivån. Jag har njutit, festat, röjt, spelat långt ner, gjort andra saker och upplevt en del. Om jag inte hade gjort det hade jag nog inte spelat där jag är i dag. Jag är såklart nu på toppen av min karriär, då jag presterar bra, gör poäng och springer mycket. Men det är segt att man är det när man är 31 år och inte 22 år, säger han skämtsamt.  

Westermark ser fram emot resten av säsongen, och tänker i dagsläget inte på hur det vore att göra sin första säsong i allsvenskan 2024. Det får helt enkelt komma senare, fokus är på att leverera här och nu. 

- Om det hade varit fem matcher kvar hade jag sagt att vi bara ska gå för allsvenskan, men nu är det över 20 matcher kvar och vi har inte ens mött alla lag ännu, så det är för tidigt att säga något. Det är klart att vi vill vara med och slåss där uppe, men det är absolut inte vår målsättning, och det är för många matcher kvar för att säga att vi ska upp. Vi siktar inte på det, säger han.   

Annons

Utsiktens BK ställs under söndagen mot Östersunds FK på bortaplan i superettan. 

Publicerad 2023-05-28 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto