BK Häcken krossade J-Södra i tävlingspremiären - efter Gustafsons drömmål

Svenska cupen (herr)

GÖTEBORG. BK Häcken har fått en drömstart på tävlingssäsongen 2023.
Efter islossning i den andra halvleken vann svenska mästaren med hela 5-0 hemma mot Jönköpings Södra.

Traore sätter 5-0 för Häcken hemma mot J-Södra

Först ut i svenska cupens första omgång var svenska mästaren BK Häcken som tog emot superettan-laget Jönköpings Södra hemma på Bravida arena. Hisingslaget saknade en drös spelare, så som Amane Romeo, Tobias Sana, Ali Youssef, Oscar Uddenäs och Lars Olden Larsen. På positionen som vänsterytter fick i stället 18-årige Momodou Sonko göra startdebut i tävlingssammanhang. Gästerna J-Södra hade samtliga spelare att tillgå.

Bara två minuter in i matchen tappade J-Södras Marko Nikolic bollen på egen planhalva och hemmalaget kunde ställa om. Efter ett vackert väggspel mellan Ibrahim Sadiq och Mikael Rygaard kunde den sistnämnda enkelt rulla in 1-0 till BK Häcken.

Hemmalaget fortsatte att ösa på och tryckte i stort sett ner J-Södra under hela den första halvleken. De farliga skottlägena och målchanserna hade man dock svårt att rada upp på löpande band. Efter halvtimmen spelad stod Simon Gustafson för en öppnande passning till Blair Turgott, som tog avslut från snäv vinkel. Bortamålvakten Alexander Nilsson var tät den gången.

Jönköping hade ytterst svårt att komma till några farligheter framåt, men med minuten kvar till halvtidsvilan kom Marko Nikolic till ett vasst avslut - som gick decimeter utanför stolpen.

Trots ledningen var matchens enda målskytt Mikkel Rygaard inte helt tillfreds med hans lags första 45 minuter i tävlingspremiären.

- Vi hade inte kunnat önska oss en bättre start, men vi har inte haft samma fart som vi hade de första 10-15 minuterna, sa Rygaard till C More i paus.

Knappa kvarten in i den andra halvleken spelade Simon Gustafson in till Ibrahim Sadiq som kom till nickläge - och tvingade Alexander Nilsson till en jätteräddning. På den efterföljande hörnan, slagen av Mikkel Rygaard, fick Simon Gustafson en drömträff på volley när han dunkade upp 2-0 i det högra krysset.

- En turträff, säger Simon Gustafson i C More efter matchen.

Hemmalaget gick på knock, och det skulle bara dröja två minuter till innan nästa mål kom. Bortalagets Taylor Silverholt drällde med bollen i eget straffområde, vilket 18-årige Momodou Sonko utnyttjade när han rullade in 3-0 i sin startdebut.

Jönköpings Södra fick inte stopp på blödningen och i den 64:e minuten var det dags igen. Momodou Sonko var på gott spelhumör och passade in till mittbacken Even Hovland, som hade tagit plats i offensivt straffområde. Norrmannen satte bara foten till och utökade till 4-0.

Bortalaget ryckte ändå upp sig och i den 75:e minuten var Robin Book så när att reducera. Efter en kort framspelning av Pashang Abdulla kom Book till ett jätteläge, men drog bollen i ribban. Strax senare kom just nämnde Abdulla själv till ett fint skottläge, men Peter Abrahamsson kom upp stort i hemmamålet.

I stället för en bortareducering kunde inhopparen Bénie Traore, som missade hela fjolåret på grund av skada, fastställa slutresultatet till hela 5-0 efter en kylig framspelning av Simon Gustafson.

BK Häcken: Abrahamsson - Fridriksson, Hovland, Hammar, Lund - Rygaard, Gustafson, Gustafson - Sonko, Turgott, Sadiq.

Jönköpings Södra: Nilsson - Manns, Berntsson, Bjurnemark, Moenza - Adrian, Nikolic - Silverholt, Book, Thorsson - Abdulla.