Djurgården höll undan mot Hammarby - kryss i fullsatta premiären: "Vi har ganska bra koll"

Svenska cupen (herr)

STOCKHOLM. Hammarby och Djurgårdens tävlingssäsong inleddes med derby på Kanalplan.
Svenska cupens första omgång slutade då som en mållös tillställning.
- Jag tycker väl att ett oavgjort är det som båda lagen är värda, säger Julia Roddar.

2:58

Avbryt
Försök igen

Tävlingssäsongen är officiellt igång även på damsidan. På lördagen var det premiär i svenska cupen. Då tog Hammarby emot Djurgården på ett fullsatt Kanalplan.

Hammarby, Djurgården, AIK och Kif Örebro lottades alla i samma grupp vilket innebär att fler derbyn i gruppspelet är att vänta.

När sju minuter hade passerat hade Hammarby ett långt anfall. Julie Blakstad gjorde ett försök att komma till avslut, men lyckades inte och bollen hamnade i stället hos Julia Roddar. Hon avslutade utanför straffområdet och bollen gick rakt i ribban.

- Det känns som att det kom lite från ingenstans. Men jag såg att det var ganska öppet där och fick en bra träff men det är synd att den inte var fem centimeter längre ner, säger Julia Roddar efter matchen.

I samband med en Hammarbyfrispark gick Eva Nyström omkull i ett rörigt straffområde, efter vad som såg ut att vara en krock med Katelyn Talbert. Hon blev liggande och sjukvårdspersonal kallades in. Men hon reste sig upp och kunde senare spela vidare.

Det var flera tuffa närkamper och några knuffar i ryggen mellan Hammarbys nyförvärv Anna Jøsendal och Djurgårdens ytterback Alexsandra Lobanova. Efter 28 minuter drog den sistnämnda på sig ett gult kort.

Djurgården fick slita hårt i försvarsspelet och kämpade för att Hammarby inte skulle komma för nära straffområdet.

- De har väldigt mycket boll men det känns som att vi har ganska bra koll på dem i defensiven och de skapade väl inte jättefarliga lägen. Det känns som att vi har bra koll i pressen. Sedan kommer de långt ner ibland men vi löser det då, säger Djurgårdens lagkapten Matilda Plan efter matchen.

Gästerna hade samtidigt svårt att få med sig tillräckligt många spelare i kontringarna.

När första halvlek hade passerat kunde det konstateras att Hammarby haft flera halvchanser. Bland annat hade Julie Blakstad ett farligt nickläge som gick utanför. Men några mål blev det aldrig.

I den andra halvleken valde Djurgårdens huvudtränare Marcelo Fernández att byta ut Lobanova och ersätta henne med nyförvärvet Sura Yekka.

Senare gjorde båda lagen byten. Stina Lennartsson och Smilla Vallotto ersattes av Smilla Holmberg och Emma Westin. I Djurgården klev Olivia Ländin Sjöblom av för att lämna plats åt Zara Jönsson.

Knappt tio minuter in i den andra halvleken var Djurgården nära att ta ledningen. Det blev rörigt i straffområdet efter att Anna Tamminen tappat bollen. Men trots det lyckades inte Djurgården få bollen över mållinjen.

Men den chansen tycks ha givit laget energi. Gästerna kunde pressa tillbaka Hammarby och ta mark i anfallsspelet. Matchen svängde betydligt mer i den andra halvleken och båda lagen hade flera chanser.

- Alla var med på att vi skulle in och jobba stenhårt och får vi ett läge ska vi försöka sätta det. Vi skapar lite halvchanser men jobbar i 90 minuter så det är positivt, säger Plan.

Med åtta minuter kvar av ordinarie tid ersattes Julia Roddar av Thea Sørbo.

I slutminuterna tryckte Hammarby på ordentligt för ett ledningsmål. Men Talbert höll undan flera gånger om och behöll 0-0 i matchen.

- Jag tycker väl att ett oavgjort är det som båda lagen är värda, säger Roddar och fortsätter.

- Det är första tävlingsmatchen och det är en lång säsong så vi ska inte gräva ner oss för att vi kryssar i dag utan ta med oss de bra grejerna.

I gruppens andra match lyckades AIK vända ett 0-1-underläge till seger med 2-1 – ett resultat som innebär att AIK toppar gruppen på tre poäng efter den första omgången.

Hammarby: Tamminen - Lennartsson, Carlsson, Nyström, Andersson - Roddar, Joramo, Vallotto, Blakstad - Hasund, Jösendal.

Djurgården: Talbert - Lobanova, Plan, Kollmats, Hed - Hvarfner, Lilja, Almqvist, Åsland - Johansson, Ländin Sjöblom.

Publicerad 2024-03-09 kl 14:53