FEM SPANINGAR: "'AC' har bestämt sig för att bli allsvenskans bäste igen"

MALMÖ. Malmö FF 2-0 besegrade Skövde AIK när svenska cupens gruppspel inleddes.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Malmö FF-Skövde AIK i spelaren ovan.

Fullständig uppvisning av Nanasi och Christiansen
Matchen på Malmö IP avbröts tillfälligt efter cirka 25 minuter, sedan en person på läktaren behövt sjukvård. Fram till avbrottet var det spel mot ett mål, med två lysande huvudrollsinsatser av Anders Christiansen och Sebastian Nanasi. Isaac Kiese Thelin spelade en viktig biroll och förvaltade Nanasis utsökta lobbpassning i mål efter tio minuter. Efter en kvart stod det 2-0 sedan Nanasi själv avslutat en kontring i mål. Den 20-årige vänsteryttern flöt fram på sin kant medan Christiansen visade upp en försäsongsform som bådar extremt gott för de himmelsblå. Jag har en stark känsla att 32-åringen bestämt sig för att bli allsvenskans bästa spelare igen, efter det tunga fjolåret.

Den “nya” backlinjen inledde med en nolla
Superettanlaget Skövde skapade en del farligheter på fasta situationer, men matchen nådde inte samma höjder som under de inledande 25 minuterna. Snarare tog bråken över innan domaren Victor Wolf blåste av en het tillställning som slutade 2-0. Tre fjärdedelar av MFF:s försvarslinje bestod av nyförvärv, där främst vänsterbacken Gabriel Busanello utmärkte sig. Anton Tinnerholm, Derek Cornelius och Lasse Nielsen kvitterar också ut bra betyg.

Rörligare MFF under Rydström
Det mest slående efter knappt 1,5 månad med huvudtränaren Henrik Rydström är hur mycket rörligare laget blivit, och tydligast var det i den första halvleken. Christiansen klev vid tillfällen ut till vänster medan Nanasi flyttade in centralt, och ibland tog Hugo Larsson steget upp från sin balanserande mittfältsposition. Rydström pratar om hur MFF ska agera mer på instinkt och söka fria ytor. Av tävlingspremiären att döma har tränaren redan präntat in en hel del av den filosofin i spelarna.

Peña stod upp mot Skövdes tuffingar
Sergio Peña får i min mening orättvist mycket kritik för sitt försvarsspel ibland. Den här matchen visade bollgeniet att han frodas under Rydströms förtroende, och peruanen gjorde på nytt en solid insats på innermittfältet. Skövde AIK är ett av Sveriges mest fysiska lag, men Peña stod upp och hade flera lyckade tacklingar i dag.

Buya Turay utanför MFF-truppen
Flera tunga namn hamnade utanför Malmös trupp. Att Jonas Knudsen blivit tredjeval på vänsterbackspositionen är föga förvånande, liksom att Emmanuel Lomotey inte kommit närmare en mittfältsplats sedan ankomsten för sex månader sedan. Mer förvånade är det att 19-årige Hugo Bolin gick före Mohamed Buya Turay, trots att den senare gjorde två mål i träningsmatchen mot Århus förra veckan. Bolin tog i sin tur chansen när han ersatte Christiansen i ett (planerat) byte efter 45 minuter och visade rappa fötter igen.

Publicerad 2023-02-19 kl 17:15