FEM SPANINGAR: "Nu måste AIK ställa om och leverera direkt"

Djurgården besegrade AIK och är i cupfinal.
Efter att ha tagit sin första derbyseger sedan september 2011.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

Spöket finns inte längre
Allt snack om spöken som alla djurgårdare har tvingats lyssna på i så många år. I fortsättningen slipper ni det snacket. Spöket finns inte längre. Tacka Tino Kadewere, Andreas Isaksson och Kerim Mrabti för det. Djurgården besegrade AIK med 2-0 och tog sin första derby-seger sedan september 2011. Tolv raka utan seger mot AIK (sex förluster och sex oavgjorda) och på det trettonde försöket kom segern.

Kadewere hjälte i två raka
Först gjorde Tino Kadewere matchens enda mål i kvartsfinalen mot Häcken och mot AIK fortsatte han att leverera. Först utnyttjade han Per Karlssons slarv, var vaken och snodde bollen innan avslutet satt säkert i Linnérs bortre hörn. Sedan vann Kadewere en nickduell mot Rasmus Lindkvist och Haukur Hauksson så att Kerim Mrabti blev fri och satte 2-0.

Kadewere har stor del i att Djurgården är i cupfinal. Men trots det är frågan är hur länge han får starta? Sportchefen Bosse Andersson bekräftade i C Mores sändning att han letar efter en anfallare.

Men fler i Djurgården var bra
Andreas Isaksson var hur stabil som helst längst bak och straffräddningen i slutet av andra halvlek var otroligt viktig. Jacob Une Larsson var en klippa i mittförsvaret och satte verkligen på prov när Jonas Olsson skadade sig och tvingades byta i den första halvleken. Men Une Larsson tog ett ännu större ansvar, fortsatte att vinna dueller och Niklas Gunnarsson som kom in var också bra.

På mittfältet imponerade Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad. Båda var bolltrygga och smarta.

Många i Djurgården var bra. Segern var rättvis. Och nu väntar Malmö FF i cupfinal.

Tung, tung smäll för AIK

En startelva med fyra spelare (fem med Yasin som är tillbaka efter lån) som har värvats in för att förstärka. Så som AIK har rustat för att vinna titlar så var så klart 0-2 mot Djurgården, vilket betydde ut ur cupen, en tung smäll för klubben. Nu måste laget ställa om snabbt och börja leverera direkt när allsvenskan drar igång.

Försvarsmässigt var det stabilt i den första halvleken men väldigt virrigt med svaga individuella prestationer i den andra. På mittfältet saknades avstängda Enoch Kofi Adu. Kristoffer Olsson, Ahmed Yasin och Nabil Bahoui vill helst ha varsin boll och gått till anfall och när det i derbyt blev kamp på mittfältet så vann Djurgården den.

Yttrarna Rasmus Lindkvist och Robert Lundström klarade inte av att komma upp och hota. I offensiven var det egentligen bara Tarik Elyounoussi som var bra och klarade av att hota motståndarna.

AIK:s svaga försvarsspel
I första halvlek var AIK:s försvarsspel bra och fembackslinjen var stabil. Det var egentligen bara Rasmus Lindkvist som hade en tung minut. Först slog han en svår passning till Nabil Bahoui som inte klarade av att ta emot bollen. Felix Beijmo ställde om och spelade bort Lindkvist som fick jaga hem. Till slut hann Lindkvist på rätt sida och styrde bollen på lagkamraten Haukur Hauksson och ut till hörna. Några sekunder senare hoppade Lindkvist upp och tog bollen med händerna, och straff till Djurgården.

I andra halvlek var de individuella prestationerna i AIK:s backlinje allt annat än bra.