FEM SPANINGAR: "Om inte nu - så när, Innocent?"

Svenska cupen (herr)

MALMÖ. Malmö FF är vidare till svenska cupens gruppspel nästa år, efter en 5-1-seger mot division två-laget Onsala BK.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Colak och Abubakari för andra gången bara
Matchen i svenska cupens andra omgång var flyttad på grund av MFF:s Champions League-kvalande i augusti. Hemmalaget mönstrade en hyfsat stark startelva trots att flera landslagsspelare saknades; för andra gången i år startade också Antonio Colak och Malik Abubakari tillsammans i anfallet. Colak gjorde sin del och stod för matchens två första mål i den nionde respektive 19:e minuten. Abubakari däremot såg feltajmad ut i sina aktioner och samarbetet var inget vidare mellan anfallarna i första halvlek. Men 21-åringen skulle vakna i andra halvlek, även om han borde gjort fler mål än ett.

Olycklig starthalvlek för Björkqvist
Division två-laget Onsala BK skulle, hör och häpna, göra mål på lagets enda målchans i andra halvlek. Det kom i den 41:e minuten efter att Markus Björkqvist slarvat framför eget mål och gett Victor Andersson läget att göra mål framför den glesa Norra Läktaren. Den 18-årige innermittfältaren flyttades upp till A-truppen i somras och har fått göra tre inhopp i allsvenskan sedan dess. I kväll spelade han på en ovan position till vänster och behövde en halvlek på sig för att komma in i matchen. Det såg bättre ut efter pausen, men ganska uppenbart trivs talangen bättre centralt på planen.

Colaks första hattrick i MFF-tröjan
Det skulle bara gå tre minuter av andra halvlek innan MFF fyllde på målkontot. Veljko Birmancevic tog ner en långboll från Eric Larsson i flykten och placerade in 3-1, innan han snyggt skarvade fram bollen till Abubakari fem minuter senare, som skruvade in matchens snyggaste mål. Colak skulle fullborda sitt första MFF-hattrick i den 66:e minuten. Återigen kom det på nick och passningen levererade inhopparen Sören Rieks, tillbaka efter en månads skadefrånvaro. Onsala hade ett par fina chanser att snygga till siffrorna, men fick nöja sig med ett mål på de mesta cupmästarnas hemmaborg.

Flera positiva besked för MFF
Malmö FF fick några positiva signaler under 5-1-segern, som tar laget vidare till svenska cupens gruppspel. De tre anfallarna som startade fick göra mål allihop –för Birmancevic var det hans första efter miljonmålet mot Ludogorets – och Abubakari hade inte nätat sedan slutet av augusti. Den viktige yttern Rieks är tillbaka i spel och laget åkte inte på några nya skador i kväll. Svårighetsnivån växlas upp till helgen, när ett MFF med kniven mot strupen i guldstriden reser till Östersund för att möta nästjumbon ÖFK.

När kommer Innocents första mål?
Evertonfansen hade en speciell ramsa tillägnad kultspelaren Tony Hibbert som sjöngs år efter år. Anledningen var högerbackens nolla i målkolumnen, och ramsan hade det tydliga budskapet “If Hibbert scores – we riot”. Sagt och gjort, i hans avskedsmatch mot AEK Aten lyckades Hibbert göra sitt historiska mål framför hemmasupportrar som givetvis stormade planen. Frågan är hur länge det dröjer innan Bonke Innocent gör sitt premiärmål för Malmö FF? Innermittfältaren är uppe i 85 framträdanden nu, men även efter denna match är nollan intakt. 25-åringen gavs 45 minuter på planen i andra halvlek efter att ha startat i Nigerias senaste VM-kvalmatch. Innocent fick ett bra läge på en andraboll – men sköt avslutet högt över ribban. Med ett kontrakt som går ut efter säsongen finns risken att Innocent förblir mållös i klubben.

Publicerad 2021-10-13 kl 22:47